Το 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 και 20 Σεπτεμβρίου 2014, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας.

Η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ με Πρόεδρο τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο και μέλη τους Δημήτρη Αθανίτη, Κατερίνα Μαραγκουδάκη και Γιάννη Σακαρίδη αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία:

Χρυσός Διόνυσος

Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να βραβεύσει έναν νέο σκηνοθέτη σπουδαστικής ταινίας, ο οποίος αξιοποίησε αποτελεσματικά την φωτογραφία, τον ήχο και το μοντάζ, σε ένα σφιχτό σύνολο, με ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας καθημερινά.

Ο Χρυσός Διόνυσος απονέμεται στην ταινία «Προσευχή» σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου.

Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα:
– Η ΝΕΡΙΤ προσφέρει παροχές εξοπλισμού και τεχνικών εργασιών, αξίας 10.000€ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα.
– Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 5.000€

>> Διαβάστε τη συνέντευξη του Θανάση Νεοφώτιστου στο ελculture.gr


Ο Χρυσός Διόνυσος απονεμήθηκε στον Θανάση Νεοφώτιστο

Αργυρός Διόνυσος

Για μια γοητευτική ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες και αισθητική, η οποία με χιούμορ και παράλογες ανατροπές, μας ταξιδεύει από την απώλεια στην εύρεση και πάλι πίσω.

Ο Αργυρός Διόνυσος απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις» σε σκηνοθεσία Κων/νου Σαμαρά.

Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές υπηρεσιών post production και ψηφιακής κινηματογραφικής μηχανής 4Κ, με πλήρες πακέτο αξεσουάρ και σετ φακών, αξίας 10.000€ για την παραγωγή της επόμενης μικρού μήκους ταινίας του σκηνοθέτη, προσφορά της Authorwave.

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Έλληνες του Κόσμου»

Ένας δημιουργός, που με ευαισθησία και δυναμισμό μας μιλάει για την επιβίωση τη φιλία και την μοναξιά, σε ένα σκληρό απρόσωπο και ακέφαλο σημερινό εργασιακό περιβάλλον.

Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «A single body» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Δουνούκου.

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.000€, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινία

Για την ελεύθερη αναζήτηση μιας κινηματογραφικής γραφής που δοκιμάζει να πειραματιστεί πάνω στη σχέση λόγου και εικόνας.

Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Jennings Lodge» σε σκηνοθέτιδα της Αλίκης Σούμα.

Το Βραβείο, συνοδεύεται από ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα ψηφιακού μοντάζ Avid Media Composer, Προσφορά της Τelmaco σε συνεργασία με την Avid.

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. «Ντίνος Κατσουρίδης»

Μια μίνιμαλ ταινία, με δύναμη χαρακτήρων και ερμηνειών, τομή στη σχέση δύο αδελφών που δεν είναι πια παιδιά.

Το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Maasai» σε σκηνοθεσία του Χάρη Λαγκούση.

Η οικογένεια Κατσουρίδη προσφέρει στον βραβευμένο σκηνοθέτη, πλήρη τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη ταινία κοινωνικού προβληματισμού

Σε μια μεγάλη παραγωγή, η οποία αγγίζοντας την κοινωνία και τις διαιρέσεις της καταφέρνει να μετατρέψει τον θάνατο σε ένωση φιλίας και βαθιάς ανθρωπιάς, που γεφυρώνει τα χάσματα.

Το βραβείο απονέμεται ομόφωνα στην ταινία «The Immortalizer» σε σκηνοθεσία του Μάριο Πιπερίδη.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει 1.500€ ως έπαθλο του βραβείου.

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου

Ένα σενάριο, που με αξιοσημείωτη απλότητα αποκαλύπτει σταδιακά τους χαρακτήρες των τριών ηρώων, με αβίαστο ρυθμό και εξέλιξη.

Tο βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στον Βαγγέλη Σέρφα για την ταινία «Sunday» σε σκηνοθεσία του ιδίου.

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας

Απονέμεται ομόφωνα στην Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου.

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας

Από τον Κανονισμό του Φεστιβάλ δεν μας επιτράπηκε να δώσουμε το βραβείο και στους δύο. Ομόφωνα, λοιπόν, το απονέμουμε στον Άλκη Παναγιωτίδη για την ερμηνεία του στην ταινία «Εβίβα», των Δημήτρη Νάκου d.v.nakos@gmail.com και Αμέρισσας Μπάστα και του ζητάμε να δώσει αυτός το μισό στον κολλητό του Γιώργο Κοτανίδη.

Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας

Για το δημιουργικό ρόλο της κάμερας και του φωτισμού στην αποτύπωση της πραγματικότητας, υπηρετώντας με άρτιες εικόνες την νεωτερική ματιά του σκηνοθέτη, το βραβείο απονέμεται ομόφωνα στο Χρήστο Βουδούρη, για την φωτογραφία της ταινίας «ΙΙ», σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.

Το βραβείο συνοδεύεται από πλήρη τεχνική κάλυψη για τα γυρίσματα της επόμενης μικρού μήκους ταινίας προσφορά του Νίκου Καββουκίδη.

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής

Απονέμεται ομόφωνα στον Κώστα Χρηστίδη για την μουσική της ταινίας «Δείπνο για λίγους» του Νάσου Βακάλη

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ

Απονέμεται ομόφωνα στον Άγγελο Αγγελίδη, για το μοντάζ της ταινίας «A single body», σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Δουνούκου

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου

Απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στον Aljandro Cabrera για την ταινία «Προσευχή» σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών

Απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην Πηνελόπη Βαλτή για τα σκηνικά της ταινίας «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Σαμαρά.

Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών

Απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην Λίζα Τσουλούπα, για τα κουστούμια της ταινίας «The Immortalizer» σε σκηνοθεσία Μάριου Πιπερίδη.

Ειδικό Βραβείο

Για την ισχυρή οπτική σύλληψη και την σύνθεση ενός κόσμου αφηρημένου, αλλά απόλυτα πειστικού, το ειδικό βραβείο απονέμεται ομόφωνα στην ταινία «ΙΙ» σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.

Ειδικό Βραβείο

Για μια σύνθεση, που επιχειρεί με αριστοτεχνική δύναμη και άψογη τεχνική μια αλληγορική ματιά του κόσμου, το ειδικό βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Δείπνο για λίγους» σε σκηνοθεσία του Νάσου Βακάλη

Εύφημο Μνεία

Για μια ολοκληρωμένη αισθητικά και τεχνικά πρόταση, από μια ανεξάρτητη παραγωγή και από ένα σκηνοθέτη με ελπιδοφόρα ματιά, η εύφημος μνεία απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Πέρασμα» σε σκηνοθεσία του Λάμπρου Γεωργόπουλου

Εύφημο Μνεία

Σε μια δύσκολη κινηματογραφική σύλληψη, με πρωτοτυπία και τόλμη, μας δίνει την ευχαρίστηση να απονείμουμε ομόφωνα εύφημο μνεία στη Μαρία Λάφη για την ταινία «For eternity»

Βραβείο Animation

Η επιτροπή διαπίστωσε την παρουσία πολλών και καλών ταινιών animation στο Φεστιβάλ.

Ομόφωνα συμφώνησε, να βραβεύσει μια ταινία που με αφορμή τη μουσική της, μας μετέφερε σε ένα δικό της σκοτεινό σύμπαν.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Drag me: an urban music tale» σε σκηνοθεσία του Νίκου Κέλλη

Βραβείο Ντοκιμαντέρ

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε 38 ταινίες, είχαμε μόνο δύο ντοκιμαντέρ. Ανάμεσα στην έντονη συγκίνηση της ταινίας «Λαβύρινθος» και την κινηματογραφική αρτιότητα της ταινίας «Όταν Αρχίζει το τραγούδι», το βραβείο απονέμεται με ψήφους 3 έναντι 1 στην ταινία «Όταν αρχίζει το τραγούδι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Πόθου

Το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εξοπλισμού και τεχνικών εργασιών αξίας 5.000€ για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του βραβευθέντα, προσφορά της ΝΕΡΙΤ

Βραβείο ομοσπονδίας κινηματογραφικών λεσχών Ελλάδας

Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας απονέμει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος του 37ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην ταινία «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου γιατί με άμεσο αφηγηματικά και περιεκτικό δραματουργικά τρόπο αναδεικνύει ένα συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας: τη φτώχεια και τις οδυνηρές συνέπειές της.

Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών

Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών για δεύτερη χρονιά βραβεύει την καλύτερη φωτογραφία απο νέο Έλληνα Κινηματογραφιστή, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών μικρού μήκους Δράμας.

Πιστεύουμε ότι στο ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του πορείας ο νέος συνάδελφος, θα ενισχυθεί τουλάχιστον ηθικά για τη συνέχεια της καριέρας του.

Το βραβείο επί πλέον συνοδεύεται για την επόμενη δουλειά του φωτογράφου, από της υπηρεσίες για χρωματική επεξεργασία (color grading) προσφορά της εταιρείας Digital Cinema Services.

Το βραβείο φωτογραφίας απο το GSC πηγαίνει στον Θωμά Τσιφτελή για την ταινία “Ιλένα” σε σκηνοθεσία του Σπύρου Σκάνδαλου.

Η κριτική επιτροπή: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, GSC – Κώστας Σταμούλης, GSC – Γιώργος Φρέντζος, GSC

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Απονέμεται στην ταινία «The Immortalizer» σε σκηνοθεσία του Μάριου Πιπερίδη.

Σκεπτικό: Πέρα από τη δύναμη της αφήγησης και την ξεκάθαρη αναφορά στην κοινωνική σημασία του κινηματογράφου, η ταινία προσεγγίζει εύστοχα την ανοιχτή πληγή στο σώμα της Ελλάδας: Το Κυπριακό Ζήτημα.