Η πολυαναμενόμενη βραχεία λίστα του βραβείου Μπούκερ 2019, ενός από τα πιο αναγνωρισμένα παγκοσμίως βραβεία λογοτεχνίας, ανακοινώθηκε και περιλαμβάνει ονόματα όπως αυτά της Μάργκαρετ Άτγουντ και του Σαλμάν Ρούσντι.

Το “The Testaments” της Καναδής μυθιστοριογράφου και ποιήτριας Μάργκαρετ Άτγουντ, η συνέχεια του “The Handmaid’s Tale” είναι ένα από τα υποψήφια βιβλία που είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Πίτερ Φλόρενς, χαρακτήρισε το “The Testaments”, ένα «άγριο και έξοχο μυθιστόρημα που ανεβάζει τον πήχη των διαγωνιζομένων εξαιρετικά ψηλά».

Ο δυστοπικός κόσμος της Άτγουντ στο “The Handmaid’s Tale” κυκλοφόρησε το 1985 και έγινε ξανά παγκόσμια επιτυχία εξαιτίας της τηλεοπτικής του μεταφοράς. Το βιβλίο έχει πουλήσει περισσότερα από 8.000.000 στην αγγλική έκδοση. Η συγγραφέας του έχει ήδη κερδίσει το βραβείο Booker το 2000 για το μυθιστόρημά της “The Blind Assassin”.

Το δεύτερο μεγάλο όνομα ανάμεσα στους υποψηφίους είναι αυτό του Σαλμάν Ρούσντι, επίσης βραβευμένου το 1981 με Booker, που αυτή τη φορά επιλέχθηκε για την εκδοχή του στο έπος του Θερβάντες «Δον Κιχώτης». Το μυθιστόρημά του “Quichotte”, είναι μια σύγχρονη εκδοχή του έπους που εκτυλίσσεται στην Αμερική.

Το “An Orchestra of Minorities” του Νιγηριανού Τσιγκόζι Ομπιόμα, ένα «παραμύθι» για έναν εκτροφέα πουλερικών σε μια μικρή πόλη της Νιγηρίας, είναι σύμφωνα με την επιτροπή ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγκινητικά σύγχρονα αφηγήματα. Επόμενη υποψήφια, και αυτή από την Αφρική, η Αγγλο-Νιγηριανή Μπερναντίν Εβαρίστο για το “Girl, Woman, Other”, ένα χρονικό της ζωής των μαύρων οικογενειών στη Βρετανία, που η παρούσα πολιτική συνθήκη καθιστά εξαιρετικά επίκαιρο.

Το “Ducks, Newburyport”, της Αμερικανίδας Λούσι Έλμαν είναι ένα μυθιστόρημα χιλίων σελίδων, με άξονά του τον μονόλογο μιας νοικοκυράς από το Οχάιο. Τέλος, η Τουρκικής καταγωγής Ελίφ Σαφάκ, από τις πιο διαβασμένες συγγραφείς της Τουρκίας συμπληρώνει τη λίστα με το μυθιστόρημά της “10 Minutes 38 Seconds in This Strange World”, που αφηγείται τις αναμνήσεις μιας ιερόδουλης στις φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Ο νικητής του βραβείου Booker θα ανακοινωθεί στις 14 Οκτωβρίου.