Η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ και η Αγγλο-Νιγηριανή Μπερναρντίν Εβαρίστο είναι οι νικήτριες του φετινού Man Booker, του πιο περίβλεπτου βραβείου αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

Η πρώτη για το βιβλίο της The Testaments, που με έμπνευση από τον σύγχρονο κόσμο που ζούμε αλλά και τη δυστοπική Δημοκρατία της Γαλαάδ και το βιβλίο της  The Handmaid’s Tale, -ένα σκοτεινό χρονικό για τη μοίρα της γυναίκας σε έναν εφιαλτικό κόσμο- περιγράφει τη ζωή τριών γυναικών στο θεοκρατικό και σκοτεινό καθεστώς και  τις δυνάμεις που αναπτύσσουν. Η Μάργκαρετ Άτγουντ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας καθώς μετά την τηλεοπτική μεταφορά του The Handmaid’s Tale, είδε να εκτινάσσονται οι πωλήσεις του έργου της και τις δυστοπικές της ιστορίες να συνδέονται με το κίνημα #Metoo.


Η Μπερναντίν Εβαρίστο έγραψε το Girl, Woman, Other δίνοντας φωνή σε δώδεκα διαφορετικές γυναίκες που αφηγούνται τις ιστορίες τους, ιστορίες για την πολυπλοκότητα της φυλής, του φύλου, της πολιτικής, της φιλίας, της αγάπης, του φόβου και της λύπης μέσα από μια εκρηκτική αφήγηση για τη ζωή των μαύρων στη Βρετανία.

Η 79χρονη Μάργκαρετ Άτγουντ έχει βραβευτεί με το Booker Prize για το βιβλίο της The Blind Assassin το 2000, ενώ η Μπερναντίν Εβαρίστο είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην οποία απονέμεται το βραβείο. Στα 51 χρόνια της ιστορίας του Booker, αυτή είναι η τρίτη φορά που απονέμεται σε δυο συγγραφείς: Το 1974 είχε απονεμηθεί στους Ναντίν Γκόρντιμερ και Στάνλεϊ Μίντλετον και το 1992 στους Μάικλ Οντάατζε και Μπάρι Άνσγουορθ.

Το βραβείο Booker από το 2014 μπορεί να συμπεριλάβει οποιοδήποτε μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, από συγγραφέα μέλος της πρώην Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ή από αγγλόφωνη χώρα. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών.