Το κλίμα, συνεπώς και ο καιρός και τα φαινόμενα που όλο και περισσότερο επηρεάζουν τη ζωή μας βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης για το μέλλον του πλανήτη. Ακόμα και μέσα στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής εξακολουθεί να είναι φλέγον και επείγον. Ο καιρός μάς χαρίζει με τις εναλλαγές του απίστευτες εικόνες και στην πέμπτη χρονιά της απονομής από τη Βασιλική Μετεωρολογική Εταιρεία ένα μακροχρόνιο θεσμό που προωθεί την ακαδημαϊκή και δημόσια συμμετοχή στην επιστήμη του καιρού και του κλίματος.

Ο φετινός διαγωνισμός είναι καρπός της συνεργασίας με το accuweather.com και προσέλκυσε περισσότερες από 7.700 φωτογραφίες, παρέχοντας παράλληλα μια πλατφόρμα για τη φωτογραφία καιρού.

‘Blizard’ © Rudolf Sulgan

Νικήτρια αναδείχθηκε μια εξαιρετικά δυνατή εικόνα που δείχνει τον κόσμο να περνά τη γέφυρα του Μπρούκλιν στη διάρκεια μιας χιονοθύελλας σχεδόν απρόσμενης μέσα σε ένα αστικό τοπίο. Ο νικητής Rudolf Sulgan που επιλέχθηκε μέσα από τη βραχεία λίστα των 26 φωτογράφων παρουσιάζει την επίδραση του καιρού στους ανθρώπους σε ένα εμβληματικό σκηνικό σε μια ζωντανή σκηνή που περνά το συναίσθημα του ψύχους και του δυνατού ανέμου στον θεατή.

Ανάμεσα στις άλλες εικόνες που προκρίθηκαν είναι αυτή μιας 17χρονης από τη Ρωσία, της Stephanie Sergeevna που απέσπασε το βραβείο νέας φωτογράφου με ένα φύλλο, «εγκλωβισμένο» μέσα σε ένα κομμάτι πάγου που τραβήχτηκε μέσα στο ηλιόλουστο καλοκαίρι. Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει γι’ αυτό το φύλλο. Ο ειδικός μετεωρολόγος και κριτής Jesse Ferrell είπε ότι οι φωτογραφίες είναι τόσο ζωντανές που νιώθει σαν να είναι στο σημείο που τραβήχτηκαν.

‘Tea Hills’ © Vu Trung Huan (first runner-up)

‘Monster’ © Maja Kraljik

‘Frozen life’ (young photographer of the year 2020) © Kolesnik Stephanie Sergeevna

‘Baikal treasure’ (public favorite) © Alexey Trofimov

‘A thirsty earth’ © Abdul Momin

‘Mammatus outbreak’ © Boris Jordan

‘Dam wet’ © Andrew Mccaren

‘Surf’s up’ © Emma Rose Karsten