Ένα σπάνιο βιβλίο μαγειρικής του Andy Warhol του πρωτοπόρου της pop τέχνης που ο ίδιος δημοσίευσε πριν από μερικές δεκαετίες σαρκάζοντας τις αριστοκρατικές και πολυτελείς συνταγές της δεκαετίας του ’50, πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 22 Μαρτίου.

Ο Warhol μερικά χρόνια προτού δημιουργήσει τα διάσημα έργα της pop ζωγραφικής του, σε συνεργασία με τη φίλη του Suzie Frankfurt, εσωτερική διακοσμήτρια, έστησαν ένα αστείο. Διακωμωδούσαν την ανερχόμενη υψηλή κουζίνα της εποχής δημιουργώντας συνταγές που άγγιζαν τα όρια της παρωδίας.

34 συνολικά συνταγές όπως «Ομελέτα της Greta Garbo» που πρέπει πάντα να την «απολαμβάνει κανείς μόνος υπό το φως των κεριών» βασιζόμενες σε κείμενο της Suzie Frankfurt, με καλλιγραφία από τη μητέρα του Warhol και διανθισμένες με την εικονογράφηση του Warhol, ζωγραφισμένες από τέσσερα νέα παιδιά που ζούσαν πάνω από το σπίτι του, ήταν τελικά το περιεχόμενο του βιβλίου “Wild Raspberries”.

Courtesy of Bonhams

Ένα αντίγραφο που φέρει την υπογραφή του Warhol πρόκειται να δημοπρατηθεί από το Bonhams στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να φτάσει από $30,000 έως $50,000 (£21,600-£36,100). Όπως αναφέρει στον Guardian ο Darren Sutherland από τον οίκο Bonhams «το βιβλίο αποτυπώνει τέλεια τη σκανδαλώδη προσωπικότητα του Warhol. Δημιουργήθηκε με παίγνιο και διασκεδαστικό πνεύμα και μια δόση αυτοπροβολής και συχνά τα αντίτυπα δόθηκαν ως Χριστουγεννιάτικα δώρα σε φίλους. Κάποια από τα αντίτυπα πουλήθηκαν στο αγαπημένο του μαγαζί με παγωτά  Serendipity, που συχνά γινόταν art gallery. Αποτελούν μια όμορφη ματιά στο παιχνιδιάρικο πνεύμα του καλλιτέχνη».

Μετά από κάποια χρόνια η Suzie Frankfurt υποστήριξε ότι επρόκειτο για κάτι πολύ αστείο και παιδαριώδες σχεδόν για όλους όσους δεν ήξεραν να μαγειρεύουν. «Ήθελα να μιμηθώ τη μητέρα μου εκείνα τα χρόνια που άρχισαν να κυκλοφορούν τα βιβλία γαλλικής κουζίνας και προσπαθούσα να τα κατανοήσω», ανέφερε σε συνέντευξή της στην Observer.

Όπως πίστευαν οι δυό τους, θα κατάφερναν να πουλήσουν χιλιάδες αντίτυπα αυτού του αριστουργήματος αλλά τελικά κατάφεραν να πουλήσουν μόνο 20. Να όμως που ήρθε η στιγμή να αναγνωριστεί η αξία τους.

Courtesy of Bonhams

Courtesy of Bonhams

Courtesy of Bonhams