Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις και μία φωτογραφία αξίζει μια μεγάλη ιστορία αγάπης που κρατάει πενήντα χρόνια, όσα και τα χρόνια που έχουν περάσει από το Woodstock. Το ερωτευμένο ζευγάρι που στέκεται στη μέση του κόσμου αγκαλιασμένο και σκεπασμένο με μια κουβέρτα, έγινε σύμβολο της μουσικής, κοινωνικής και σεξουαλικής απελευθέρωσης και σηματοδότησε το πιο διάσημο μουσικό γεγονός του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα.

Τα ονόματά τους είναι Nick και Bobbi Ercoline και σήμερα πενήντα χρόνια μετά το Woodstock είναι ακόμα μαζί. Έγιναν το θρυλικό ζευγάρι του Woodstock εν αγνοία τους, όταν παρακολούθησαν το φεστιβάλ στη γαλακτοκομική φάρμα του Max Yasgur στο Μπέθελ, το οποίο βρίσκεται 69 χλμ. νοτιοδυτικά της κωμόπολης Woodstock της Νέας Υόρκης, εκεί όπου 32 καλλιτέχνες έπαιξαν στην ύπαιθρο μπροστά σ’ ένα ακροατήριο περισσότερων από 400.000 ανθρώπων.

Οι δυο τους ήταν ζευγάρι μόνο δέκα εβδομάδες, όταν άκουσαν για το φεστιβάλ που θα γινόταν όχι μακριά από τη Νέα Υόρκη. Οι δυο εικοσάχρονοι άκουγαν τον ραδιοφωνικό παρουσιαστή να μιλά για την τρέλα που επικρατούσε στους δρόμους προς το αγρόκτημα και αυτό ήταν που προκάλεσε το τρομερό τους ενδιαφέρον. Ήταν είκοσι χρονών και αποφάσισαν να πάνε, να ζήσουν την πρόκληση, αφού πίστευαν ότι «κάτι συμβαίνει εκεί πάνω».

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών το αγρόκτημα του Max Yasgur θα πλημμύριζε βροχή και λάσπη, σκηνές και αυτοσχέδια καταφύγια. Εκεί έφτασε και το ερωτευμένο ζευγάρι ακολουθώντας μια ομάδα χίπις και έχοντας αφήσει πολύ μακριά το αυτοκίνητό του. Περπάτησαν με χιλιάδες ανθρώπους προς μια κατεύθυνση σε μια εποχή που δεν υπήρχε καμία πληροφορία, μηνύματα και tweets.

Η λαοθάλασσα τους άφησε εμβρόντητους. Γέλιο και κλάμα, φωτιές, πατσουλί, βροχή και ήλιος και κυρίως αναμονή των μεγάλων σταρς της μουσικής. Όταν σηκώθηκαν κάποια στιγμή και αγκαλιάστηκαν σκεπασμένοι με μια άσπρη και ροζ κουβέρτα, ο φωτογράφος που τους απαθανάτισε δεν μπορούσε να φανταστεί ότι είχε στα χέρια του την καλύτερη, την πιο εμβληματική φωτογραφία του φεστιβάλ. Το ζευγάρι δεν παρατήρησε ποτέ τον φωτογράφο.

Το 3-LP “Woodstock: Music from the Original Soundtrack and More” κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, με το εμβληματικό ζευγάρι της δεκαετίας του 1960 να αγκαλιάζεται και οι ίδιοι, όταν πήραν να ακούσουν το δίσκο αναγνώρισαν στο εξώφυλλο τον εαυτό τους. Οι ίδιοι δεν μπορούσαν να φανταστούν τότε ότι αυτό το φεστιβάλ θα γινόταν μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της αμερικάνικης ροκ μουσικής. Ο Nick και η Bobbi Ercoline παντρεύτηκαν το 1971 και απέκτησαν δυο παιδιά. Είχαν ξεχάσει τη φωτογραφία μέχρις ότου το περιοδικό Life επικοινώνησε μαζί τους το 1989 για την 20ή επέτειο του Woodstock. Σήμερα, πενήντα χρόνια αργότερα το ζευγάρι είναι μαζί και ζουν στη Νέα Υόρκη.