starΌλοι οι καλοφαγάδες γνωρίζουν ότι η Ξάνθη είναι η πρωτεύουσα του καλού φαγητού. Αν λοιπόν είστε λάτρης της παράδοσης, της φύσης, της καλής κουζίνας αλλά και της διασκέδασης, η Ξάνθη είναι ο προορισμός που θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες και του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη.

Πριν ξεκινήσω να μιλάω αναλυτικά για αυτή την πόλη που θα φιλοξενήσει ένα φανταστικό φεστιβάλ φαγητού, πρώτα άνοιξε μια παγωμένη μπύρα ΑΛΦΑ και κράτα στο μυαλό σου σημειώσεις. Πρώτα από όλα λίγοι ξέρουν ότι η πόλη, που την αποκαλούν όλοι Η αρχόντισσα της Θράκης πήρε το όνομά της ή από την Ξάνθη που ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύας ή το όνομα προέρχεται από μια αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη και βασίλευε τότε στην περιοχή. Όπως και να ‘χει η ιστορία της χάνεται σε ένα όνειρο και η γοητεία της είναι ακόμα φανερή.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να είναι ένας προορισμός για αυτούς που αγαπούν το παραδοσιακό αλλά και το δημιουργικό φαγητό του δρόμου που θα το τιμήσουν δεόντως στη μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας στην πόλη, με το Xanthi Street Food Festival 2019 να είναι γεγονός. Έρχεται για δεύτερη χρονιά στην πόλη της Ξάνθης από την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Το μεγαλύτερο Street Food Festival δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από την αγαπημένη ελληνική μπύρα ΑΛΦΑ που ταιριάζει καταπληκτικά με όλες τις γεύσεις που θα ανακαλύψεις στο φεστιβάλ. Εκεί λοιπόν στο αμφιθεατρικά χτισμένο στολίδι της Θράκης, στην Ξάνθη, θα βρεις την παλιά πόλη, καλοδιατηρημένα αρχοντικά με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική , καθώς αποτελούν ένα εκπληκτικό μείγμα διαφόρων τεχνοτροπιών: του ελληνικού νεοκλασικισμού, της τοπικής αρχιτεκτονικής και της οθωμανικής τεχνοτροπίας. Αν προσθέσει κανείς τις υπέροχες εκκλησίες και τις γραφικές πλατείες, η Παλιά Πόλη σίγουρα αποτελεί ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο που εξακολουθεί να διατηρεί την παλιά του αίγλη αποπνέοντας ωστόσο την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Εκεί κοντά θα γίνει το Xanthi Street Food Festival 2019, στην πόλη που είναι διάσημη για τη μοναδική εμπειρία που έχουν οι επισκέπτες στο Παζάρι της πόλης κάθε Σάββατο στην πλατεία Ζωαγοράς και μετά θα κατευθυνθούν φυσικά στη γαστρονομική γιορτή της πόλης.

Το γιατί αγαπούν οι Ξανθιώτες τη γεύση είναι μια ιστορία που πάει στο παρελθόν. Η πόλη, γνωστή για τα καπνά της άνθισε οικονομικά τον 18ο με 19ο αιώνα. Την αποκαλούσαν και Μικρό Παρίσι, εξαιτίας του πλούτου που είχε εκείνη την εποχή και φυσικά οι κάτοικοι εκτίμησαν δεόντως και το καλό φαγητό αλλά και για τις γιορτές της αφού διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου! Το Καρναβάλι της Ξάνθης, ο τέλειος συνδυασμός παράδοσης, τοπικών εθίμων και σύγχρονης κουλτούρας, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης τον Σεπτέμβρη- όταν τα σοκάκια της Παλιάς Πόλη μεταμορφώνεται σε πολύχρωμο εορταστικό σκηνικό- και το καλοκαιρινό River party στα στενά του Νέστου, το αγαπημένο των νέων.

Όταν έρθεις στην Ξάνθη κάτσε κάτω από τα πλατάνια, σαν να βρίσκεσαι σε επίγειο παράδεισο  πριν ξεκινήσεις για το Xanthi Street Food Festival 2019, μια περιήγηση που θα έχει παράξενες γεύσεις, συνταγές με παλιά και νέα υλικά, εκεί όπου η παράδοση συναντά την εφευρετικότητα των νέων σεφ αλλά και τη δροσιά μιας μπύρας ΑΛΦΑ, πλούσιας σε γεύση που δεσπόζει ανάμεσα στα περίπτερα και είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στους πάγκους που έχουν στηθεί για να απολαμβάνει κάποιος το φαγητό του.

Αυτή τη χρονιά είναι το δεύτερο Xanthi Street Food Festival και η ιδέα που γεννήθηκε μέσα από τα ταξίδια των διοργανωτών αλλά και την αγάπη τους για το φαγητό και φυσικά την ιστορία της Ξάνθης βρίσκουν εύφορο έδαφος στο γευστικό πάρκο με επιλογές φαγητού από όλο τον κόσμο, στο οποίο μεταμορφώνεται η Ξάνθη.

Η γαστρονομική αναζήτηση είναι όλη συγκεντρωμένη σε μια τριήμερη γιορτή ανοιχτή σε όλους, με συνοδεία μουσικής, με τις παρέες να μένουν από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ και να τσουγκρίζουν χαρούμενα τα ποτήρια τους πίνοντας μια ΑΛΦΑ στην υγειά τους, εκεί που το κέφι και η καλή διάθεση συναντούν το  σταυροδρόμι των γεύσεων.