«Το Αεροδρόμιο της Αθήνας είναι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση της Ελλάδας και του πολιτισμού της, για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως», μας λέει η Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη, Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού, σε μία εκτενή συζήτηση για την τέχνη και τον πολιτισμό στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Με το ημερολόγιο των εκδηλώσεων να μετράει δρώμενα, περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις, αλλά και συνεργασίες με Έλληνες και διεθνείς φορείς, οι Αφίξεις και οι Αναχωρήσεις «ανεμίζουν» Ελλάδα με ό,τι πιο ξεχωριστό έχει να αναδείξει ο πολιτιστικός χάρτης της χώρας μας.

Τέχνη και πολιτισμός στο Αεροδρόμιο μέσα από εκθέσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες. Μιλήστε μας  για τη φιλοσοφία και το κριτήριο με το οποίο γίνεται η επιλογή των εκάστοτε εκδηλώσεων.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Ένα «ταξίδι» στην τέχνη και τον πολιτισμό στην πιο εναλλακτική πύλη της πόλης! Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, η ιστορία, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις δεν είχαν θέση στα περισσότερα αεροδρόμια του κόσμου. Η εξέλιξη όμως του ρόλου των σύγχρονων αεροδρομίων, τα οποία από απλοί ενδιάμεσοι, ταξιδιωτικοί σταθμοί μετεξελίχθηκαν σε κόμβους συνάντησης ποικίλων και διαφόρων πολιτισμών, ανέδειξε τη νέα πολυσήμαντη δυναμική τους. Το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει το προνόμιο να εξυπηρετεί μία από τις πιο εμβληματικές πόλεις του κόσμου, με τεράστια συνεισφορά στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού. Είναι σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών και, πάνω από όλα, είναι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση της Ελλάδας και του πολιτισμού της, για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Στα 18 χρόνια λειτουργίας του, το αεροδρόμιο της Αθήνας συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στη διεθνή προβολή του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας πληθώρα εικαστικών και ιστορικών εκθέσεων σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, μουσεία, γκαλερί και μη κερδοσκοπικά πολιτιστικά ιδρύματα (περισσότερες από 80 πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα μέχρι σήμερα). Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 επισκέπτες επισκέπτονται τις μόνιμες εκθέσεις του αεροδρομίου στο επίπεδο των Αναχωρήσεων, ενώ τους εκθεσιακούς χώρους περιοδικών εκθέσεων «Τέχνη & Πολιτισμός» και «Τέχνη & Περιβάλλον», που βρίσκονται στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις αντίστοιχα επισκέπτονται ετησίως περίπου 2.5 εκ. επιβάτες. Μετά από 18 χρόνια συστηματικής προβολής πολιτιστικών εκδηλώσεων στους χώρους του Αεροδρομίου, θα έλεγα ότι το κριτήριο με το οποίο γίνεται η επιλογή έχει να κάνει με την έννοια της ελληνικότητας και την εθνική μας ταυτότητα, τη σπουδαιότητα και το έργο του εκάστοτε φορέα/συνεργάτη και με την ανάδειξη σημαντικών εικαστικών και πολιτιστικών δρώμενων της πόλης της Αθήνας.

©Thomas Gerasopoulos

©Thomas Gerasopoulos

Έχετε συνεργαστεί με μεγάλους ελληνικούς και διεθνείς φορείς; Μοιραστείτε μαζί μας μία από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες που σας έχει αποτυπωθεί στο νου από τις μέχρι τώρα συνέργειες.

Ως πιο σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες της εταιρίας του Αεροδρομίου θα ήθελα να αναφέρω:

Α. Τη συνεργασία μας το 2013 και το 2016, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για δύο εκθέσεις. Την έκθεση φωτογραφίας “Urban Survivors- Tαξίδι στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων” και την προβολή της έκθεσης με τίτλο «People on the Move – Γιάννης Μπεχράκης – Γιατροί Χωρίς Σύνορα» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων ετών. Για την εν λόγω έκθεση απονεμήθηκε στον ΔΑΑ και στον εκλιπόντα σπουδαίο φωτογράφο και πάνω από όλα άνθρωπο, Γιάννη Μπεχράκη, το Τιμητικό βραβείο Tourism Awards 2017.

Β. Την 4ετή συνεργασία μας (2006-2009) με τη μεγαλύτερη παγκόσμια ετήσια έκθεση δημοσιογραφικής φωτογραφίας, τη World Press Photo, παρουσιάζοντας εντός του Αεροδρομίου τις φωτογραφίες εκείνες που τιμήθηκαν με τα βραβεία Φωτορεπορτάζ από το Ίδρυμα Δημοσιογραφικής Φωτογραφίας.

Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

«Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη»

Γ. Την τριετή συνεργασία μας με το Μουσείο Μπενάκη και την Costa Navarino με τρεις σημαντικές εκθέσεις για τα έτη 2016/2017/2018: «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896: Οι ιστορικές φωτογραφίες του  Άλμπερτ Μάγιερ από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, με το βλέμμα της Εύας Νάθενα», την έκθεση: «Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη» και τέλος την έκθεση «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες. Εικονογραφήσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη», στο πλαίσιο της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018. Για τη συνεργασία αυτή, οι τρεις φορείς βραβεύτηκαν στα Tourism Awards 2019 με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Strategy & Innovation / Τουρισμός και Πολιτισμός».

Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες. Εικονογραφήσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

«Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες. Εικονογραφήσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη»

Δ. Τη συνεργασία μας με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τρεις εκθέσεις. Το 2011 δύο εκθέσεις, την έκθεση φωτογραφίας «Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα» και την έκθεση με τίτλο: “The Last Grand Tour – Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα”, την οποία επιμελήθηκε η Jessica Morgan, επιμελήτρια της Tate Modern του Λονδίνου καθώς και το 2017 την έκθεση «Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό», μια συνοπτική παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία, 5.000 χρόνια πριν» που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του, υπό την επιμέλεια του Διευθυντή του, Καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη.

Μουσείο Κυκλαδικής Έκθεσης "Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό"

«Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ε. Την ετήσια εικαστική σύμπραξη για το έτος 2015 με την Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina  παρουσιάζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έξι θεματικές φωτογραφικές και Video Art εκθέσεις εντός του Αεροδρομίου.

ΣΤ. Τη συνεργασία μας με το Athens Digital Arts Festival για δύο εκθέσεις. Το 2014 την πολυμεσική έκθεση “Feel Free to Feel Green” και το 2017 την πολυμεσική έκθεση με τίτλο “Post Future Journey” για την οποία ο ΔΑΑ τιμήθηκε με το Χρυσό βραβείο στα Tourism Awards 2018 στην ενότητα Πολιτιστικός Τουρισμός.

Ζ. Την πολιτιστική μας συνεργασία το 2017 με τη Διεθνή καλλιτεχνική έκθεση documenta 14, η οποία για πρώτη φορά διοργανώθηκε εκτός Γερμανίας, για την προβολή της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσα στους χώρους του Αεροδρομίου της Αθήνας.

©Thomas Gerasopoulos

«Ιστορίες της Αθήνας» από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης | ©Thomas Gerasopoulos

©Thomas Gerasopoulos

«Ιστορίες της Αθήνας» από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης | ©Thomas Gerasopoulos

©Thomas Gerasopoulos

«Ιστορίες της Αθήνας» από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης | ©Thomas Gerasopoulos

Ο ΔΑΑ φιλοξενεί μια πολύ ξεχωριστή και «χρωματιστή» έκθεση, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, ένα από τα ελάχιστα ανάλογα στον κόσμο. Μιλήστε μας σχετικά με αυτό το εικαστικό αφήγημα μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεργάζεται για δεύτερη φορά με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με μία νέα έκθεση, τις «Ιστορίες της Αθήνας», στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός» στο επίπεδο αφίξεων του ΔΑΑ που θα διαρκέσει έως 30.7.2019. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό εικαστικό αφήγημα της πόλης μέσα από τα μάτια 90 παιδιών ηλικίας 4-14 ετών και έργα από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, ιστορικού τέχνης και Προέδρου του ΜΕΠΤ. Σχήματα, χρώματα, αρχαία μνημεία και σύγχρονα αξιοθέατα, κοντινές εξοχές, αλλά και οι σκέψεις των παιδιών για το περιβάλλον τους και το σύγχρονο κόσμο, είναι αποτυπωμένα σε έργα ζωγραφικής και κατασκευές τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση με διαφορετικά πολυμέσα και διαδραστικά παιχνίδια. Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλεται επίσης video διάρκειας 20 λεπτών, μια παραγωγή του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ειδικά για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το οποίο περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα των παιδιών που έχουν επισκεφθεί το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης από την έναρξή του έως σήμερα και αποτελεί μια διαφορετική «ξενάγηση» στην πόλη της Αθήνας -μέσα από τα παιδικά μάτια- προσκαλώντας ταξιδιώτες και επισκέπτες να ανακαλύψουν την πόλη μας… εκ νέου!

«Προορισμοί» από το Εθνικό Θέατρο

«Προορισμοί» από το Εθνικό Θέατρο

«Προορισμοί» από το Εθνικό Θέατρο

«Προορισμοί» από το Εθνικό Θέατρο

Αυτή τη στιγμή, εκτός από τις τρεις μόνιμες εκθέσεις, πραγματοποιούνται δύο περιοδικές εκθέσεις στο χώρο του Αεροδρομίου. Ανάμεσα τους και εκείνη που υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό θέατρο με τίτλο «Προορισμοί» – ένα ταξίδι μέσα από  ιστορικές παραγωγές της πρώτης σκηνής της Ελλάδας. Πώς έχουν «αγκαλιάσει» οι επισκέπτες την έκθεση αυτή και τα επιβλητικά κοστούμια;

Το Εθνικό Θέατρο και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεργάζονται από το 2011, παρουσιάζοντας παραστάσεις και performances στους χώρους του Αεροδρομίου, προκαλώντας το ενδιαφέρον ταξιδιωτικού κοινού κι επισκεπτών. Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε με την ευκαιρία των 10 χρόνων λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, στο χώρο των αναχωρήσεων, μια καινοτόμα παράσταση που από θεωρητική ύλη για εφήβους, μετουσιώθηκε σε ζωντανό θέατρο, ενώ πέρυσι στο πλαίσιο του προγράμματός μας “Fly me to the Moon” παρουσιάστηκε η παιδική παράσταση Μόμο του Μίχαελ Εντε, ένας ύμνος στην αλήθεια, στην αγάπη και στη φιλία. Φέτος, από τις 4 Φεβρουαρίου έως και τις 14 Ιουλίου 2019 ο ΔΑΑ φιλοξενεί μια μοναδική έκθεση, που στόχο έχει να μυήσει τον επισκέπτη του Αεροδρομίου στις μαγικές διαδρομές του χώρου του θεάτρου, μέσα από ιστορικές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου.

Η έκθεση «Προορισμοί» είναι ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο μέσα από τις φωτογραφίες, τα κουστούμια και το υλικό του σπουδαίου αρχείου του Εθνικού Θεάτρου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται σπάνιες φωτογραφίες από παραστάσεις όπως: Πέερ Γκυντ του Ερρίκου Ιψεν το 1935, Ο έμπορος της Βενετίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ το 1945, Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή,  Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη το 1958, τα εκατομμύρια του Μάρκο Πόλο του Ευγένιου Ο΄Νηλ το 1960, Πέρσες του Αισχύλου το 1971, Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν του Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1985, Βίρα τις άγκυρες των Θ.Παπαθανασίου/ Μ.Ρέππα το 1997, Ο ηλίθιος του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι το 2006, Οδύσσεια του Ομήρου το 2012 και πολλές άλλες. Επίσης στην έκθεση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών φιλοξενούνται και θαυμάζονται από το κοινό του αεροδρομίου -Έλληνες και Ξένους- τα δύο μεγάλης αξίας και σημασίας κουστούμια; αυτό του Αντώνη Φωκά, από την παράσταση Ιφιγένεια εν Αυλίδι το 1957, κοστούμι χορού, χιτώνας εκρού – υφαντό αργαλειού και αυτό του Γιώργου Βακαλό, από την παράσταση Έμπορος της Βενετίας το 1945, ένα μακρύ λινομέταξο φόρεμα, με υφασμάτινα λουλούδια και κλωνάρια.

"Fly me to the Moon" με την Εθνική Λυρική Σκηνή

“Fly me to the Moon” με την Εθνική Λυρική Σκηνή

"Fly me to the Moon" με τη Monica

“Fly me to the Moon” με τη Monica

“Fly me to the Moon" με τον Κωστή Μαραβέγια

“Fly me to the Moon” με τον Κωστή Μαραβέγια

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των επισκεπτών του Αεροδρομίου που σας κάνουν να αισθάνεστε ότι «ο σκοπός επετεύχθη»;

Οι αυθόρμητες κι ενθουσιώδεις αντιδράσεις του κοινού μέσα από τα social media του Αεροδρομίου. Αξίζει να επισημάνω σε αυτό το σημείο, ότι οι εκδηλώσεις με τις περισσότερες θετικές αντιδράσεις είναι εκείνες που προβάλλουν την πόλη της Αθήνας και την ελληνικότητα του αεροδρομίου. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω τις εκδηλώσεις για την υποδοχή των επιβατών την πρώτη μέρα κάθε εποχής με ένα χαρακτηριστικό ελληνικό έθιμο ή ένα μικρό καλοσώρισμα αλλά και οι πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις του προγράμματος “Fly me to the Moon,” που είναι μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία.

Fly me to the Moon 6 - Sounds Greek to me

Fly me to the Moon 6 – Sounds Greek to me

Fly me to the Moon 6 - Sounds Greek to me

Fly me to the Moon 6 – Sounds Greek to me

“Fly Μe to Τhe Μoon” από το Μάιο του 2013, ένα πολυσχιδές πολιτιστικό πρόγραμμα που μετατρέπει το Αεροδρόμιο σε μια ζωντανή εμπειρία. Πώς γίνεται ο επισκέπτης μέρος αυτής της εναλλακτικής γιορτής;

Άλλη μια ξεχωριστή πολιτιστική πρωτοβουλία του ΔΑΑ σε συνεργασία με την πολιτιστική πλατφόρμα ελculture, που στόχο έχει την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας αλλά και την προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας της χώρας είναι το πολιτιστικό – ψυχαγωγικό πρόγραμμα “Fly me to the Moon”, το οποίο ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζεται για 6η συνεχόμενη χρονιά εντός του Αεροδρομίου της Αθήνας. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιους φορείς και καλλιτέχνες που έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα: Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Θέατρο Σκιών του Ηλία Καρελλά, Έλλη Πασπαλά, το συγκρότημα ENCARDIA, Monica, Κωστής Μαραβέγιας, Angelika Dusk και πολλοί άλλοι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες και πολιτιστικοί φορείς της χώρας. Το 2017 το πρόγραμμα “Fly me to the Moon” τιμήθηκε με το βραβείο Silver Award της ετήσιας διοργάνωσης Event Awards.

Fly me to the Moon 6 - Sounds Greek to me

Fly me to the Moon 6 – Sounds Greek to me

Ο νέος κύκλος του “Fly me to the Moon -Sounds Greek to me-,” «ταξιδεύει» τους επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου της πόλης σε όλη την Ελλάδα και μέσα από την ομορφιά της χώρας μας, τους προσκαλεί να ανακαλύψουν ξεχωριστούς προορισμούς, να γευτούν τοπικά εδέσματα, να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου, ακόμη δε και, εάν επιθυμούν, να χορέψουν τοπικούς χορούς πριν από την πτήση τους. Η Στερεά Ελλάδα εγκαινίασε το νέο κύκλο εκδηλώσεων. Ακολούθησαν τα Χανιά, η Ήπειρος, η Κοζάνη με το χριστουγεννιάτικο έθιμο των Μωμόγερων και στη συνέχεια το νησί της Σκύρου με τα μοναδικά αποκριάτικα έθιμα του “Γέρου και της Κορέλας”, καθώς και το Νότιο Αιγαίο – οι Κυκλάδες και η Δωδεκάνησος- με νησιώτικα ακούσματα και χορούς, γνωριμία με την τέχνη της μαρμαροτεχνίας της Τήνου και φυσικά με το γευστικό πλούτο της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας! Με ακόμη περισσότερες εικόνες από την Ελλάδα, το πρόγραμμα πραγματοποίησε και τον έβδομο προορισμό του με τη Νότια Κυνουρία και το φαντασμαγορικό πασχαλινό έθιμο από το Λεωνίδιο με τα αερόστατα – φαναράκια στον ουρανό και τη γνωριμία με την υφαντική τέχνη του αργαλειού. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, που αναβαθμίζει την αεροδρομιακή εμπειρία και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον προορισμό, όπου η παράδοση αλλά και το σήμερα συνδέονται αρμονικά, προσφέροντας συναρπαστικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.

«Ένα βιβλίο πριν από την πτήση» με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σε συνεργασία με την Αθήνα «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του δήμου Αθηναίων. Πείτε μας για αυτή την ξεχωριστή εμπειρία ανάγνωσης “Athens as a Book” και την ιδέα να τοποθετηθούν 187 βιβλία –στην ελληνική γλώσσα ή σε μετάφραση στην αγγλική–  πλάι στα καθίσματα των ταξιδιωτών πριν την πτήση.

Ο Διεθνής Aερολιμένας Αθηνών συνεχίζει τη συνεργασία του με την «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» και από το Μάρτιο του 2019 ανέλαβε μία ακόμη ξεχωριστή πρωτοβουλία. Οι επιβάτες που αναχωρούν από την Αθήνα, βρίσκουν πλέον «γειτονιές βιβλίου» στις αναχωρήσεις του Αεροδρομίου, για μια ξεχωριστή εμπειρία ανάγνωσης που ονομάστηκε “Athens as a book”! Σπουδαία έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, 187 βιβλία,– στην ελληνική γλώσσα ή σε μετάφραση στην αγγλική – έχουν τοποθετηθεί πλάι στα καθίσματα, ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν πλέον να «ταξιδέψουν» για λίγο μέσα από τις σελίδες των μεγάλων Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων, πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους και να «αποχαιρετήσουν» την Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου διαβάζοντας!

“Athens as a Book”: «Ένα βιβλίο πριν από την πτήση» σε συνεργασία με την Αθήνα «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του δήμου Αθηναίων

“Athens as a Book”: «Ένα βιβλίο πριν από την πτήση» σε συνεργασία με την Αθήνα «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του δήμου Αθηναίων

Παράλληλα, ο ΔΑΑ παρουσιάζει στον Προαστιακό Σταθμό του Αεροδρομίου τη φωτογραφική έκθεση #AthensAirportraits, μια «συνάντηση» 52 ιστοριών και ανθρώπων από τους χώρους του αεροδρομίου της Αθήνας. Δύο συγγραφείς, ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος και η Στέλλα Κάσδαγλη, καθώς και η φωτογράφος Ευσταθία Κωστή, στις αρχές του 2018 βρέθηκαν για μερικές εβδομάδες στους χώρους του αεροδρομίου της Αθήνας, μίλησαν με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και άκουσαν τις ιστορίες τους. Αυτές οι 52 ιστορίες, μία για κάθε εβδομάδα του χρόνου, και οι φωτογραφίες «των αφηγημάτων του αεροδρομίου της Αθήνας» συνθέτουν τη συγκεκριμένη φωτογραφική έκθεση-αφήγηση.

Τι έχουμε ακόμα να περιμένουμε  στο κομμάτι του πολιτισμού από το Αεροδρόμιο;

Δύο ιδιαίτερες πολιτιστικές συνεργασίες θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο του 2019 και θα διαρκέσουν ως το τέλος του έτους. Η φωτογραφική έκθεση «Καρυάτις» σε συνεργασία με το Μουσείο Fragonard, η οποία θα φιλοξενηθεί στο επίπεδο Αφίξεων στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός» και θα τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.  Η συγκεκριμένη έκθεση θα περιλαμβάνει 20 έργα των γνωστών φωτογράφων Γ. Τατάκη και Μ. Παππά με θέμα  γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα. Στο χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον» στο επίπεδο Αναχωρήσεων θα φιλοξενήσουμε την έκθεση το «Ταξίδι», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του “Art & Design Lab”, τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόκειται για ένα project  ψηφιακής Τέχνης και Design. Τα έργα προέρχονται  από  τη συνεργασία μαθητών και δασκάλων του Τμήματος  Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της  Αθήνας και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Πέραν αυτού, εντός του 2019, θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της μόνιμης έκθεσης που βρίσκεται στις Αναχωρήσεις του Αεροδρομίου και είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, στον οποίο οφείλει και το όνομά του το Αεροδρόμιο της Αθήνας και στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Βενιζέλος στην ιστορία της Ελλάδας αλλά και την καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη της Πολιτικής Αεροπορίας κατά τη θητεία του ως επικεφαλής στο πρώτο Υπουργείο Αεροπορίας.

Το καινούργιο design και concept της έκθεσης, σε συνεργασία πάντα με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής και τη δημιουργία ενός multimedia show (διαδραστικές οθόνες, διαδραστικά παιχνίδια και βίντεο με αυθεντικό αρχειακό υλικό και σύγχρονη εικόνα), που θα δίνει την πληροφορία γρήγορα και διαδραστικά, με έντονη διάθεση να συνδιαλλαγεί και να κεντρίσει τον επισκέπτη και επιβάτη του Αεροδρομίου στο σύντομο χρόνο που έχει να περάσει στην έκθεση αυτή.

Επίσης, ο ΔΑΑ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης για την προβολή μεγάλων και σπουδαίων πολιτιστικών και εικαστικών γεγονότων της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό ανήκει η συνεργασία μας με το Δήμο της Αθήνας για την προβολή των πολιτιστικών γεγονότων της πόλης, με το κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με το Φεστιβάλ Αθηνών για την προβολή των προγραμμάτων του, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το Εθνικό Θέατρο, με το Μουσείο Μπενάκη, με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο αλλά και με όλα τα Μουσεία και πολιτιστικούς φορείς της πόλης. Παράλληλα θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί και με νέες θεματικές κατηγορίες βιβλίων η πολιτιστική μας ενέργεια “Athens as a book” στις αίθουσες Αναχωρήσεων του Αεροδρομίου. Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 θα συνεχιστεί το πρόγραμμα “Fly me to the Moon- Sounds Greek to me” με ιδιαίτερα ποιοτικές εκδηλώσεις εντός του αεροδρομίου,  γεγονός που, σε συνδυασμό με τις λοιπές εκδηλώσεις μας, θα αναδείξει περαιτέρω τον προορισμό «Αθήνα» και θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας για τον επιβάτη και επισκέπτη του αεροδρομίου, ενώ, ταυτόχρονα, θα προβάλλει νέους ενδιαφέροντες ελληνικούς προορισμούς.

Kεντρική φωτογραφία άρθρου: ©Ilias Georgouleas