Οι Γερμανοί ήταν αυτοί που κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποσπούσαν έργα τέχνης ως πολεμική λεία ή κατά παραγγελία των ανωτέρων τους. Αυτή τη φορά επεστράφη στους Γερμανούς, στη Βιβλιοθήκη της Βόννης ένα προσευχητάριο, το οποίο είχε λεηλατηθεί από Βέλγους στρατιώτες.

Ένα προσευχητάριο του 17ου αιώνα μαζί με μεγάλο αριθμό από σπάνια χειρόγραφα επεστράφησαν πριν από λίγες ημέρες στη Βόννη και η επιστροφή τους αποτέλεσε τεράστια έκπληξη, αφού πρόκειται για τη σημαντικότερη επιστροφή χαμένων βιβλίων στην 200ετή ιστορία της βιβλιοθήκης της πόλης και μία από τις μεγαλύτερες μεμονωμένες επιστροφές πολιτιστικών αγαθών που χάθηκαν στον πόλεμο.

Τα 600 συνολικά βιβλία που προκύπτουν ήρθαν στο φως όταν μια Βελγίδα, η Tania Grégoire, της οποίας ο πατέρας είχε υπηρετήσει ως στρατιώτης στη Βόννη, και μετέφερε τα βιβλία στο Βέλγιο, θέλησε να τα πουλήσει σε ένα υποκατάστημα των Sotheby’s στο Λονδίνο, το 2017. Η ομάδα που τα επεξεργάστηκε βρήκε σημάδια με τα οποία ήθελαν να αποκρύψουν την προέλευση των έργων και έτσι άρχισαν να ερευνούν μέχρις ότου αποκάλυψαν την προέλευση της συλλογής.

Η Βιβλιοθήκη της Βόννης όπως και πολλά πολιτιστικά ιδρύματα στον κόσμο βρίσκονται σε επαφή με οίκους δημοπρασιών παρέχοντας καταλόγους χαμένων αντικειμένων. Η σημερινή κάτοχος έλαβε μια αποζημίωση από το γερμανικό μουσείο και προθυμοποιήθηκε να επιστρέψει τα σπάνια βιβλία.

Η Βιβλιοθήκη της Βόννης είχε εκκενωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου και τα βιβλία ήταν κρυμμένα σε καταφύγια, επειδή η βιβλιοθήκη είχε καταστραφεί από βομβαρδισμούς. Επέστρεψαν στη Βόννη σε νεόδμητη βιβλιοθήκη το 1951 και οι βιβλιοθηκονόμοι διαπίστωσαν πως είχαν απώλειες περίπου 180.000 τόμων.

Η Γερμανίδα Υπουργός Πολιτισμού Monika Grütters, θεώρησε με δήλωσή της «υποδειγματική» τη λύση του θέματος, η οποία με τη συμφωνία βιβλιοθήκης και ιδιοκτήτη αποδείχθηκε αντίθετα με άλλες εξαιρετικά απλή. Οι άνθρωποι του Sotheby’s  είπαν ότι από τα 15.000 αντικείμενα που προσφέρονται για πώληση σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο, μόνο τα 50 έχουν αδιευκρίνιστη προέλευση.