Ένας «Κόσμος σε κίνηση» δημιουργείται. Μας καλεί να γίνουμε μέρος του, από το πρώτο λεπτό της εξερεύνησής του να συνδεθούμε με ένα – ένα τα σημεία του στον χάρτη. Με τα «Αιολικά» στο Κανάλι. Με τα «Ηλεκτρικά Βαρέλια» στα Νότια Μονοπάτια. Με τα «Σινιάλα» στον Μεσογειακό Κήπο. Τη «Βίδα του Αρχιμήδη», τις «Σπείρες» και τον «Μαγνητικό Τοίχο – Τέταρτη Διάσταση». Με τα «Πυροτεχνήματα» στον Πευκώνα, τα «Λουλούδια» στα Δυτικά Μονοπάτια και τις «Σφαίρες» στα Φυτεμένα Δώματα. Αλλά και στον Θόλο, που έχει μετατραπεί σε ”Music Room” με το ”Gong”, τις «Παράλληλες Γραμμές» και τη «Μουσική Σφαίρα».

Όλα φιλοτεχνημένα από τον Takis, έργα που συνομιλούν με σημεία του δημόσιου χώρου του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Βασιλάκη (1925-2019), του γνωστού παγκοσμίως Takis, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ) παρουσιάζει μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις με έργα του πρωτοπόρου εικαστικού σε δημόσιο χώρο.

46 εμβληματικά γλυπτά συνθέτουν την έκθεση «Τakis: Κόσμος σε Κίνηση», η οποία πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το καθένα ξεχωριστά, αλλά και μαζί στο σύνολό τους συγκροτούν έναν «κόσμο σε κίνηση» με τον οποίο μπορείτε να συνδεθείτε εξερευνώντας τον.

Takis: Κόσμος σε Κίνηση

© Πάνος Κοκκινιάς

«Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να στέκονται εκτός της ζωής. Δεν είναι υπεράνω των αλλαγών που συγκλονίζουν τον κόσμο», έλεγε ο Takis. Είτε έχετε έρθει σε επαφή ξανά με το έργο του, είτε όχι, σε αυτή την έκθεση γίνεστε μάρτυρες μιας σύγχρονης συνομιλίας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την οικολογία και την πράσινη ενέργεια.

Τα 46 αντιπροσωπευτικά έργα του Takis συνδιαλέγονται με τον κόσμο του ΚΠΙΣΝ, αλλά και με το κτήριο του Renzo Piano, που αποτελεί πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Takis: Κόσμος σε Κίνηση

© Πάνος Κοκκινιάς

Takis: Κόσμος σε Κίνηση

© Πάνος Κοκκινιάς

Μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, που θα διαρκέσει η έκθεση, μπορείτε καθημερινά μετά από ηλεκτρονική προεγγραφή να περιηγηθείτε στον «Κόσμο σε Κίνηση» του Takis, καθώς πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μέσα από μία διαδρομή 60 λεπτών καλείστε να παρατηρήσετε την αόρατη ενέργεια που μας περιβάλλει και τις δυνατότητες που αυτή εμπεριέχει.

Παράλληλα αντλώντας έμπνευση από τα γλυπτά του Takis που ως «ακάματος δουλευτής των μαγνητικών πεδίων» δημιουργούσε με άξονα την κίνηση, μπορείτε με τη σειρά σας να δημιουργήσετε μικρά έργα τέχνης. Δηλώνοντας συμμετοχή στο εργαστήριο «Γλυπτική: Έργα σε κίνηση», που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στον Μεσογειακό Κήπο του ΚΠΙΣΝ (με ελεύθερη είσοδο και ηλεκτρονική προεγγραφή), θα πειραματιστείτε με διαφορετικά «ευτελή» καθημερινά υλικά, υλικά ανακυκλώσιμα ή και για «πέταμα» δίνοντάς τους άλλη χρήση. Στόχος να δημιουργήσετε τα δικά σας τρισδιάστατα γλυπτά.

Takis: Κόσμος σε Κίνηση

©Σοφία Παπαστράτη

Takis: Κόσμος σε Κίνηση

©Σοφία Παπαστράτη

Αν βέβαια επιθυμείτε να έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στην ψυχοσύνθεση αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη μπορείτε να παρακολουθήσετε για πρώτη φορά στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ τη σειρά συναντήσεων «Εισαγωγή στη Solar Yoga (Ηλιακή Γιόγκα) του Takis».

Εμπνευσμένος από την Αρχαία Αίγυπτο της εποχής του Φαραώ Akhenaton, ο Takis επινόησε την Ηλιακή Yoga, μια άσκηση αναπνοής και πιο συγκεκριμένα εισπνοής της ηλιακής ενέργειας και διοχέτευσής της στο ανθρώπινο σώμα.

Ο Takis «χρησιμοποιούσε» το σώμα ως τρόπο συσσώρευσης ενέργειας από τον Ήλιο εντάσσοντας τη συγκεκριμένη άσκηση – σύστημα διαλογισμού στην καθημερινότητά του. Παρακολουθώντας τις συναντήσεις στις 4 Αυγούστου και στις 8 Σεπτεμβρίου (με ελεύθερη είσοδο και ηλεκτρονική προεγγραφή) θα λάβετε καθοδήγηση για την εκτέλεση της άσκησης από τις μαθήτριες του Takis, Μίμα Ραζέλου και Ελισάβετ Δεληκούρα, που θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά την πρόταση του για τη “Solar Yoga”.

Takis: Κόσμος σε Κίνηση

©Pelagia Karanikola

Takis: Κόσμος σε Κίνηση

©Pelagia Karanikola

Συνδυαστικά με τις παράλληλες δράσεις και τα εργαστήρια για ενήλικες που συνοδεύουν την έκθεση στο ΚΠΙΣΝ, ο κόσμος του Takis είναι ανοιχτός και για τα παιδιά μέσα από ποικίλες δωρεάν δραστηριότητες και εργαστήρια που διεξάγονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, που θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό μέχρι τις 8 Αυγούστου, τα Μουσικά Γλυπτά του Takis προσκαλούν τα παιδιά να γνωρίσουν τον εικαστικό – ηχητικό κόσμο του μέσα από ένα βιωματικό μουσικό εργαστήρι, ανακαλύπτοντας πώς «χορδές, σφαίρες, γρανάζια, κεραίες» δημιουργούν μουσική. Μέσα από αυτά τα «Μουσικά παιχνίδια στον Θόλο: Εξερευνώντας το σύμπαν του Takis» και οργανωμένες μουσικοκινητικές δράσεις, τα παιδιά εκφράζονται, κινητοποιούνται συναισθηματικά, αντιλαμβάνονται την αξία της συνεργασίας μέσα σε μία -μουσική- ομάδα, ενώ γίνονται οι ίδιοι δημιουργοί μουσικής παίζοντας στο μαγνητικό περιβάλλον του Takis.

Στο «Πολυαισθητηριακό εργαστήριο: Ανακαλύπτουμε τα χρώματα, τα σχήματα και τα λουλούδια του Takis» η τέχνη του γίνεται ένα σημαντικό εργαλείο εκπαίδευσης, νοητικής και συναισθηματικής ανάπτυξης, καθώς τα παιδιά ανακαλύπτουν τα χρώματα, τα σχήματα και τα λουλούδια του καλλιτέχνη. Στον «Μεσογειακό Κήπο» του ΚΠΙΣΝ μέσα από την αφήγηση, το θεατρικό παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία, τα παιδιά ξεκινούν ένα υπεργαλαξιακό ταξίδι με προορισμό τον πλανήτη του καλλιτέχνη.

Τέλος στο «Εργαστήρι κίνησης: Χορεύουμε σε τροχιά παιχνιδιών με τη φυσική», τα παιδιά έρχονται σε επαφή με βασικές έννοιες της φυσικής, μέσα από το βιωματικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Τα παιδιά μεταμορφώνονται σε κινητικά γλυπτά, παίζουν σαν μικροί μαγνήτες που κινούνται από τις «αόρατες» δυνάμεις της φύσης και περιφέρονται στον μαγικό κόσμο του διαστήματος μέσα από τα μάτια των πλανητών.

Takis: Κόσμος σε Κίνηση

©Pelagia Karanikola

Takis: Κόσμος σε Κίνηση

©Pelagia Karanikola

Ξεναγηθείτε με ελεύθερη είσοδο, πειραματιστείτε φτιάχνοντας τα δικά σας τρισδιάστατα γλυπτά, αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν ανακαλύπτοντας τη σύγχρονη γλυπτική του Έλληνα καλλιτέχνη και μάθετε για πρώτη φορά την πρόταση του Takis για τη “Solar Yoga”.

Κλείστε θέση για τον «Κόσμο σε Κίνηση» του Takis

*Cover photo: ΚΠΙΣΝ / Πάνος Κοκκινιάς _Takis, Αιολικά, Επιχρωματισμένος σίδηρος & αλουμίνιο, 2000, ©Takis Foundation, ADAGP-Paris, ΟΣΔΕΕΤΕ-Αθήνα