Η αντίστροφη μέτρηση ολοκληρώθηκε σχεδόν και πλέον τα Χριστούγεννα με κουδουνάκια, τρίγωνα και γέλια, κυρίως γέλια μας χτυπάνε την πόρτα. Ανοίγουμε και όλα τα γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα στέκονται εκεί στο κατώφλι μας και χαμογελούν. Ο Καρυοθραύστης, συντροφιά με τον Εμπενέζερ Σκρουτζ, που χέρι χέρι με τον Όλιβερ Τουίστ αλλά και τον Καραγκιόζη που αν και Χριστούγεννα θα κάνει μια βουτιά στο βυθό, θα μας καλέσουν σε ένα πάρτι, και παρέα με τον Μarty θα δούμε το άστρο των Χριστουγέννων. Θα μάθουμε να φτιάχνουμε κούκλες αλλά και πώς γιόρταζαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, ανάμεσα στα χαμένα γράμματα του Άη Βασίλη. Και πολλά πολλά άλλα μας περιμένουν μόλις ανοίξουμε αυτή την πόρτα των Θαυμάτων, που θα μας ξεσηκώσει και φέτος:

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό σ’ αυτόν τον κόσμο από το να ξυπνάς το πρωί των Χριστουγέννων και να μην είσαι παιδί» – Erma Bombeck

Εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις με άρωμα Χριστουγέννων

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, 11:30
Χάθηκε ο σάκος του Άι Βασίλη,
Παιδιά 3-5 ετών

Εκπαιδευτικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που προσκαλεί σε ένα τρελό παιχνίδι ανακάλυψης. «Χο, Χο, Χο… Ωχ, Ωχ, Ωχ! Έχασα το σάκο μου και ψάχνω να τον βρω! Βιαστείτε ξωτικά μου, ο σάκος μου να βρεθεί και τούτο το μυστήριο επιτέλους να λυθεί!». Μόνο τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν τον Άι – Βασίλη! Ενώνουν τις δυνάμεις τους, συντονίζουν τις δεξιότητες τους και το παιχνίδι ξεκινάει.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, 12.30
Ένα γούρι … 2020 ευχές
Παιδιά 5+

Οικογενειακό διασκεδαστικό πρόγραμμα. Ποιο θα είναι το γούρι σου για να κυλίσει καλά η νέα χρονιά; Υλικά θα βρεις πολλά, μόνο φαντασία χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις απλά!

Το δικό σου γούρι φτιάξ’ το
στην πόρτα σου βαλ’ το
και τύχη καλή να σου φέρει αστ’ το.

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

Χριστούγεννα παρέα με τον Marty 
Πέμπτη 26.12, Σάββατο 28.12 και Δευτέρα 30.12, στις 16.00
Παιδιά 10-15 ετών

Εργαστήριο ρομποτικής μέσα από μια νέα γνωριμία: τον Marty, ένα δίποδο ρομπότ με προσωπικότητα. Τα ξωτικά του Αϊ Βασίλη έχουν ξεχάσει να συσκευάσουν και να φορτώσουν όλα τα δώρα στο έλκηθρό του και δεν θυμούνται πού τα άφησαν.

Ο Marty, το ρομπότ, έχει αναλάβει να βρει όλα τα χαμένα δώρα, αλλά χρειάζεται μερικούς καλούς προγραμματιστές για να τον βοηθήσουν να σχεδιάσει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ώστε να τα βρει.

Μπορείς να προγραμματίσεις τον Marty ώστε να καταφέρει να βοηθήσει τα ξωτικά να ανακαλύψουν τα χαμένα δώρα; Προσοχή όμως! Στη διαδρομή σου θα βρεις εμπόδια που πρέπει να αποφύγεις, ώστε να μην χάσεις κάποια από τα δώρα που αναζητάς!

Το εργαστήριο θα επαναληφθεί στις 2, 4 και 6 Ιανουαρίου.

Το Άστρο των Χριστουγέννων 
Ηλικίες 9+

Μια ξεχωριστή ψηφιακή παράσταση στο θέμα των Χριστουγέννων. Κοιτάζοντας πίσω στους αιώνες που πέρασαν από τη γέννηση του Χριστού στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, δεν είναι δυνατόν παρά να αισθανόμαστε έναν απέραντο θαυμασμό για τη βαθιά και ριζική επίδραση που είχε η γέννηση Του στον κόσμο μας. Η γέννηση αυτή γνωστοποιήθηκε στους ταπεινούς βοσκούς από «πλήθος στρατιάς ουρανίου» και στον λαό του Ισραήλ από την άφιξη των Σοφών Μάγων της Ανατολής. Με οδηγό τους το φως «αστέρος ον είδον εν τη Ανατολή», διέσχισαν ερήμους και όρη για να έρθουν να προσκυνήσουν «το άγνωστο αυτό παιδίον». Τι ήταν όμως το φως που τους οδήγησε μακριά από τη χώρα τους; Τι είδους άστρο τους οδήγησε στο μέρος όπου ήταν σπαργανωμένο το Βρέφος της Βηθλεέμ; Τι ήταν άραγε το μυστηριώδες και υπέροχο αυτό άστρο, του οποίου το ακτινοβόλο φως φωτίζει και εμπνέει τους ανθρώπους εδώ και 2.000 χρόνια;

Τρίτη 24.12, Πέμπτη 26.12 – Τρίτη 31.12 στις 14.30 και 19.30
Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387

Μουσείο Ακρόπολης

Γιορτινές ιστορίες
Σάββατο 28.12 & Κυριακή 29.12, 11.00, 13.00 & 17.00
Παιδιά 6-11 ετών

Παιδικό εργαστήριο που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση. Ποιες γιορτές είχαν οι αρχαίοι Αθηναίοι και για ποιες ανυπομονούσαν τα παιδιά; Τα παιδιά τις ανακαλύπτουν στο Μουσείο Ακρόπολης και ζωντανεύουν τα συναισθήµατα που γεννούσαν σε µικρούς και µεγάλους. Μετά θα κατασκευάσουν σκηνικά γιορτής και χαρούµενες συνθέσεις που θα στολίσουν µοναδικά το Μουσείο.

Η συµµετοχή στη δράση είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Απαραίτητο είναι το εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου για τους γονείς/συνοδούς.

Κρατήσεις: Εγγραφές γίνονται τις ηµέρες των παρουσιάσεων στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας (έως 25 παιδιά ανά εργαστήρι).

Το εργαστήριο πραγµατοποιείται από το Τµήµα Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων του Μουσείου Ακρόπολης και τον Τοµέα Ενηµέρωσης & Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες να πάρουν μέρος στις ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις του στις χριστουγεννιάτικες διακοπές, με τις οποίες θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ενεργοποιώντας τη φαντασία και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 11:00 – 12:30 για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.

Εκπαιδευτική δράση με εργαστήρι «Ένα μικρό νεολιθικό χωριό»: Οι μικροί μας φίλοι θα περιηγηθούν στην αίθουσα του Νεολιθικού Πολιτισμού και θα παρατηρήσουν από κοντά αντικείμενα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες των προϊστορικών ανθρώπων, με την καθοδήγηση αρχαιολόγου. Στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήρι, όπου θα δημιουργήσουν το ημερολόγιο του 2020 εμπνευσμένο από έκθεμα της Προϊστορικής Συλλογής με τη βοήθεια εικαστικού.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 2132144889
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος λόγω του εικαστικού εργαστηρίου
Έναρξη δηλώσεων: Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Μια Χριστουγεννιάτικη νύχτα στο Μουσείο
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 19:00
Παιδιά 7+


Μια πρόσκληση για μικρούς φίλους του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης να πάρουν πιτζάμες και υπνόσακους και να διανυκτερεύσουν στον χώρο του. Ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις και χριστουγεννιάτικη διάθεση θα τους χαρίσει μια πραγματικά διαφορετική γιορτινή εμπειρία.

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και εικαστικών, κατασκευές, face painting και ένα διασκεδαστικό και γευστικό κυνήγι θησαυρού σε ένα άκρως εορταστικό κλίμα με πολλές ακόμα χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις! Πού φωλιάζει τα κρύα βράδια το πνεύμα των Χριστουγέννων;

Πού παίρνει ένα μικρό υπνάκο ο Άη Βασίλης πριν να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά;

Τιμή 60€, Περιορισμένες θέσεις

Στην τιμή περιλαμβάνεται η διανυκτέρευση, τα γεύματα των παιδιών, οι δραστηριότητες και ένα χριστουγεννιάτικο εργαστήρι το πρωί της Κυριακής με την ομάδα του Μουσείου.

Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους: Υπνόσακο, μαξιλάρι, πιτζάμες, παντόφλες, ζεστά και άνετα ρούχα, οδοντόβουρτσα-οδοντόκρεμα

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 210 3250341 | info@ekedisy.gr

 

Μουσείο Συναισθημάτων

Χριστούγεννα στον Κόσμο των Συναισθημάτων
Παιδιά 5+

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για να ανακαλύψουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τον εσωτερικό μας κόσμο μέσα από ένα παραμύθι! Τα Εργαστήρια με Συναισθήματα μέσα από παραμύθια έχουν σκοπό μέσα από το παραμύθι που έχει σχεδιάσει το Μουσείο Συναισθημάτων, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες μαζί να έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την αξία που έχει κάθε συναίσθημα στη ζωή μας, αξιοποιώντας τα σύμβολα και τις διαδρομές που ακολουθούν οι ήρωες στα παραμύθια.

Ημερομηνίες: Το εργαστήριο είναι αυτοτελές και επαναλαμβάνεται τις ακόλουθες ημερομηνίες: 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2019

Ώρα: 1 μ.μ. έως 2 μ.μ.

Είσοδος εργαστηρίου: Για την είσοδο στα εργαστήρια τηρείται σειρά προτεραιότητας χωρίς να γίνονται κρατήσεις. Η είσοδος στο εργαστήριο μετά την έναρξή του είναι αδύνατη.

Εισιτήριο εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου)

Θεατρικές, μουσικές και όχι μόνο παραστάσεις

Χριστουγεννιάτικα Θαύματα – Εθνικό Θέατρο
Για όλη την οικογένεια

Σειρά από δρώμενα παρουσιάζονται στο Θέατρο Rex και στο κτίριο Τσίλλερ, πριν και ενδιαμέσως των παραστάσεων, με τις λέξεις να ζωντανεύουν, να γίνονται σχήματα, χρώματα, ήχοι, τραγούδια, μυρωδιές και άνθρωποι. Μια δραματοποιημένη σύνθεση λογοτεχνικών κειμένων και ιστορικών στιγμών μαζί με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα (κείμενα Παπαδιαμάντη, Τσέχωφ, Λειβαδίτη, Μπρόντσκι κ.α.).

Δέκα μοναχικοί  άνθρωποι (ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου) λαμβάνουν μια πρόσκληση για ένα περίεργο «ραντεβού» σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Στρατιώτες που τραγουδούν την Άγια Νύχτα και ακούνε -τόσο αναπάντεχα- τους στρατιώτες από το εχθρικό χαράκωμα να  τραγουδούν μαζί τους, ανήμερα Χριστουγέννων… 1914. Ήρωες του Παπαδιαμάντη που βρίσκουν  τη δύναμη να περιμένουν, που αναζητούν μέσα τους τη δύναμη να σώσουν και άρα να σωθούν. Τουρίστες και ξεναγοί στην Ιαπωνία των πιο κιτς Χριστουγέννων του πλανήτη. Κι ακόμη ο Τσάπλιν, ο Τσέχωφ, ο Μπρόντσκι γύρω από το Δέντρο της Ζωής που θυμίζουν λογοτεχνικές και ιστορικές στιγμές ανθρώπινης αλληλεγγύης, συντροφικότητας και ανθρωπιάς και φέρνουν κοντά δέκα (και γιατί όχι δεκάδες) μοναχικούς (ή και όχι) ανθρώπους που ίσως είχαν πάψει να πιστεύουν στα «δώρα» των Χριστουγέννων. Και φυσικά κάλαντα! Λευκά, παγωμένα και –επιτέλους!- παρήγορα.

Τα Χριστουγεννιάτικα Θαύματα παρουσιάζονται επίσης σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και στις Λέσχες φιλίας από 17/12 έως 7/1.

Aναλυτικά το πρόγραμμα:

Θέατρο REX 26/12, 27/12, 02/01, 03/01 στις 19:45, 29/12, 5/01 στις 18:15
25/12, 1/01 18:15 και 19:45

Kτίριο Τσίλλερ, 28/12, 4/1 στις 19:45

 

Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, 12.30
Για όλη την οικογένεια

Μουσική παράσταση με τη χορωδία «Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου» με επιλεγμένα Χριστουγεννιάτικα και άλλα τραγούδια από τη δισκογραφία. Η «Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου» δημιουργήθηκε το 1995 και αποτελείται από 120 παιδιά. Είναι η χορωδία με τη μεγαλύτερη δισκογραφική παρουσία μεταξύ όλων των χορωδιών, στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.

63 και… δίσκοι προσωπικοί, πάνω από 100 συμμέτοχες σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, συναυλίες σε όλα τα κορυφαία θέατρα της πατρίδας μας. Συνεχίζει τις εγγραφές νέων τραγουδιών με αξιοπρόσεκτο ρυθμό, αντιστρόφως ανάλογο της εποχής μας. Χιλιάδες παιδιά έχουν μεγαλώσει με τα τραγούδια της χορωδίας.

Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24

Γράμματα απ’ τον Άι Βασίλη – Θέατρο Skrow
Πέμπτη 26.12,  Σάββατο 28.12 και  Κυριακή 29.12 στις 12.00
Παιδιά 5+

Μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια μέσα στα χιόνια, με ορδές καλικάντζαρων, παρέα με πολικές αρκούδες, σε εικόνες και τοπία απ’ τον μακρινό Βόρειο Πόλο. Μια ιστορία που βασίζεται στο έργο του παραμυθά Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν  και που ξεκινά με τις παράξενα γραμμένες επιστολές του Άι Βασίλη στα παιδιά και εξιστορούν τις χριστουγεννιάτικες περιπέτειές του.

Πώς καταφέρνει να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των παιδιών και να παραδώσει τα δώρα τους άθικτα από τις επιδρομές των καλικάντζαρων, που ζουν σε σπηλιές κάτω απ’ το σπίτι του; Πώς οι τάρανδοι λύθηκαν και τα δώρα σκόρπισαν παντού; Πώς έσπασε το φεγγάρι σε τέσσερα κομμάτια και ο άνθρωπος που κατοικεί εκεί έπεσε στην αυλή του Άι Βασίλη; Βοηθοί του Άι Βασίλη ο γλυκύτατος αλλά κάπως αδέξιος Πολικός Αρκούδος αλλά και η αρχηγός των ξωτικών και γραμματέας του, η Ίλμπρεθ.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγείου και δημοτικού. Ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι (συζήτηση, κινητικά παιχνίδια, παντομίμα, κ.ά.) που βασίζεται στην παράσταση.

Skrow Theater, Αρχελάου 5, Παγκράτι, +30 210 7235 842

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο: Η Ιστορία του Καρυοθραύστη
Καθημερινά μέχρι την Κυριακή 05.01 στις 18.00
Παιδιά 6+

Ο Καρυοθραύστης, το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο παραμύθι, που έχει σαγηνεύσει παιδιά και μεγάλους σε όλο τον κόσμο, δεν ήταν πάντα το μουσικό έργο για μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι που όλοι ξέρουμε. Το 1816, ο E. T. A. Χόφμαν εκδίδει ένα μυστηριώδες, συναρπαστικό αφήγημα με ήρωες παιχνίδια που ζωντανεύουν, πολεμούν και ερωτεύονται.

Φέτος, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ η Ιστορία του Καρυοθραύστη, επιστρέφει σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Τρεις (και ένας) παράξενοι παραμυθάδες, τρία (και ένα) πλάσματα με την περίεργη συνήθεια να γλιστρούν χορευτικά από την αφήγηση και τη μουσική, στο θέατρο και τη μυθοπλασία και να μπερδεύουν γλυκά το φανταστικό με το πραγματικό, ανέλαβαν να ζωντανέψουν την παλιά αυτή ιστορία σε μια πρωτότυπη παράσταση-αφήγηση με πολλή μουσική.

Καθημερινά μέχρι την Κυριακή 05.01 στις 18.00
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Όλιβερ Τουίστ – “Θέατρον” Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”
Σάββατο 28.12 στις 14.30 και Κυριακή 29.12 στις 11.30
Παιδιά 4+

Το κλασικό και διαχρονικό έργο του Ντίκενς με τον νεαρό Όλιβερ, που έχει εμπνεύσει άπειρες κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές, ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι σε μία υπερπαραγωγή για μικρούς και μεγάλους με την οξυδερκή και φρέσκια σκηνοθετική ματιά της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, πλούσια κοστούμια και σκηνικά από τη Μαρία Φιλίππου, πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Οικονόμου και χορογραφίες από τη Χριστίνα Φωτεινάκη.

Ο Όλιβερ Τουίστ είναι ο ήρωας-σύμβολο που καταφέρνει να διατηρήσει την καλοσύνη και την ηθική του μέσα σε ένα ζοφερό και άδικο κόσμο. Ο Ντίκενς, μέσα από αυτό το έργο, στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στην εποχή του στην Αγγλία, όπου η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία και οι πολλοί ζουν σε απόλυτη φτώχεια, σε μία κοινωνία μεγάλων αντιθέσεων. Το έργο είναι επίκαιρο και στις μέρες μας, όπου παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και στερούνται βασικών αναγκών. Ο Ντίκενς καταλήγει με μία νότα ελπίδας και αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας πως το καλό μπορεί να θριαμβεύσει και πως η αθωότητα, η αλήθεια και η αγνότητα, αρετές που ανάγονται στην ουσία της παιδικότητας, μπορούν να διασωθούν ακόμα και μέσα σε ένα περιβάλλον ανέχειας και κοινωνικών ανισοτήτων.

“Θέατρον” Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”,Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος Τηλέφωνο: 212 254 0300

 

Ψαρόσουπα: Βουτιά στη Βυθούπολη στο Θέατρο Παλλάς
Σάββατο στις 16:00 και Κυριακή στις 11:30 και 14:45
Παιδιά 4+

Με μια “Βουτιά στη Βυθούπολη”, μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν τους ήρωες από όλες τις ιστορίες της σειράς σε ένα μουσικό υπερθέαμα και μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές που έχουν γίνει ποτέ στο παιδικό θέατρο. Η Minos EMI/Universal και οι Θεατρικές Σκηνές ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους για να χαρίσουν στο κοινό το πιο φαντασμαγορικό παιδικό musical της χρονιάς στο Θέατρο Παλλάς, σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και πρωτότυπη μουσική Γιώργου Λεμπέση.

Ο Μέμος Μπεγνής, η Μαριέλλα Σαββίδου, ο Ιάσονας Μανδηλάς, η Idra Kayne και ο Φώτης Σεργουλόπουλος στον ρόλο του Βρασίδα του Αχινού, θα είναι οι βασικοί οικοδεσπότες αυτής της περιπέτειας μαζί με 15 ακόμα ηθοποιούς και χορευτές επί σκηνής.

Για το συγκεκριμένο έργο θα κυκλοφορήσει και ένα cd με τα τραγούδια που θα ακουστούν στην παράσταση, με τη συμμετοχή πολλών αγαπημένων καλλιτεχνών.

Θέατρο Παλλάς, Συνεδριακό Κέντρο, Citylink, Βουκουρεστίου 5, 10564 Αθήνα, +302103213100

Σκρουτζ-Το πνεύμα των Χριστουγέννων – Θέατρο 104
Σάββατο 28.12 και Κυριακή 29.12, ώρα 15.00
Παιδιά 5-11 ετών

Διαδραστική αφήγηση βασισμένη στο ομώνυμο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Charles Dickens και παρουσιάζεται σαν ένα συμμετοχικό θεατρικό παιχνίδι από την ομάδα Hippo Theatre. Τα παιδιά θα ακούσουν τμηματικά την ιστορία, θα συμμετέχουν στην εξέλιξη της δράσης, θα επιδοθούν σε κινητικά παιχνίδια, θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν, θα εμπλακούν σε ελεύθερους και σε κατευθυνόμενους αυτοσχεδιασμούς και γενικά θα περάσουν από όλη εκείνη την γκάμα των δραστηριοτήτων που συνθέτουν την πολυποίκιλτη παλέτα του θεατρικού παιχνιδιού.

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή και επεξεργάζονται έννοιες όπως φιλαργυρία, αλληλεγγύη, κοινωνική ευαισθησία, απομόνωση, μοναξιά συντροφικότητα. Κάποιοι από τους βασικούς ρόλους της ιστορίας – όπως ο θρυλικός Εμπενέζερ Σκρουτζ ενσαρκώνονται από τους εμψυχωτές της ομάδας Hippo, ενώ άλλους τους παίζουν, με τη βοήθεια των εμψυχωτών τα ίδια τα παιδιά.

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 11854 Αθήνα

Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας – Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στις 18.30
Για όλη την οικογένεια

Ένα μοναδικό μουσικο-θεατρικό ταξίδι με τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία δήμου Αθηναίων σε μουσική διεύθυνση Άλκη Μπαλτά, με ήχους χριστουγεννιάτικων τραγουδιών από όλη την Ελλάδα, περιμένει τους μικρούς μας φίλους. Συμμετέχει η παιδική χορωδία Rosarte, ενώ αφηγείται η Ξένια Καλογεροπούλου.

Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας είναι μία από τις ομορφότερες ιστορίες που έχει γράψει ο Όσκαρ Ουάιλντ, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πρόκειται για την ιστορία της φιλίας ανάμεσα στο άγαλμα ενός πρίγκιπα, που έστεκε σε ένα ψηλό βάθρο, και ένα χελιδόνι, που στον δρόμο του για την Αίγυπτο αποφασίζει να ξαποστάσει για ένα βράδυ κοντά στο άγαλμα. Από το ψηλό του βάθρο το άγαλμα του πρίγκιπα παρατηρεί τη δυστυχία των φτωχών ανθρώπων της πόλης. Ανήμπορο να βοηθήσει αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, ζητά από το χελιδόνι να μοιράσει τα φύλλα χρυσού και τους πολύτιμους λίθους που το στολίζουν σε όλους τους φτωχούς και δυστυχισμένους ανθρώπους.

Μια ιστορία που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους, υπενθυμίζοντάς μας το πραγματικό μήνυμα της γιορτής των Χριστουγέννων.

Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία δήμου Αθηναίων
Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Παιδική Χορωδία Rosarte
Διδασκαλία Χορωδίας: Ρόζη Μαστροσάββα
Μουσική διεύθυνση: Άλκης Μπαλτάς

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», Ακαδημίας 59, Αθήνα

Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο βυθό, Μέγαρο Μουσικής
Από τις 25.12 εώς και τις 30.12 στις 18.00
Παιδιά 4+Για όλη την οικογένεια

Ο γνωστός και αγαπημένος σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς επιστρέφει για έβδομη συνεχή χρονιά στο Μέγαρο, με μια ολοκαίνουργια υποθαλάσσια περιπέτεια σκιών, γεμάτη χιούμορ, δράση και μουσική.

Τα μυστικά της θάλασσας είναι πάντα συναρπαστικά. Τι συμβαίνει, αλήθεια, κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά κάτω από την επιφάνειά της; Όλα τα πλάσματα του βυθού ετοιμάζουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, και ο Καραγκιόζης είναι φέτος ο επίσημος καλεσμένος τους. Όμως, ο οπισθοδρομικός κάβουρας δεν θέλει έξοδα για μουσικές και τραγούδια, γιατί έχει καβούρια στις τσέπες του. Θα μπορέσουν ο Καραγκιόζης και η παρέα του να κάνουν τη μουσική του βυθού να ακουστεί ή θα επικρατήσει σιγή ιχθύος; Θα τους βοηθήσει η γοργόνα των Χριστουγέννων που πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Θα καταφέρει τελικά ο Καραγκιόζης να φάει τη θάλασσα με το κουτάλι ή θα τα θαλασσώσει; Η συνέχεια στον μπερντέ…

Μουσικοί συνοδοιπόροι του αγαπημένου ήρωα του θεάτρου σκιών, η εξαμελής μπάντα πνευστών Dirty Athens Brass Band και η μοναδική Γεωργία Νταγάκη, που έρχεται να μας ταξιδέψει με τη φωνή και τη λύρα της.

Χριστουγεννιάτικη ιστορία – Εθνικό Θέατρο
Σάββατο 28.12 και Κυριακή 29.12 στις 20.30
Για παιδιά 9+

Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου επιστρέφει για 2η χρονιά στην Κεντρική σκηνή του Εθνικού. Ένα μοναδικό θέαμα γιορτής και λάμψης που σαγηνεύει τις καρδιές όλων εκείνων που έχουν ακόμη τη διάθεση να βλέπουν τον κόσμο με την αθωότητα της παιδικής ψυχής. Ας αφεθούμε στο όνειρο και στη φαντασία.

Ο Εμπενέζερ Σκρουτζ είναι οπαδός της αυστηρής πειθαρχίας και της σκληρής δουλειάς. Νιώθει τουλάχιστον… αμήχανα με τις γιορτές και τις σχόλες. Τη φετινή παραμονή Χριστουγέννων, όμως, αναγκάζεται να αναθεωρήσει όσα πίστευε για τη ζωή του και για τους ανθρώπους γύρω του. Μια σειρά αναπάντεχων επισκέψεων από φαντάσματα τον παρασύρουν άλλοτε στο παρελθόν και άλλοτε στο μέλλον. Το πνεύμα των Χριστουγέννων θα συγκινήσει άραγε τον σκληρόκαρδο Σκρουτζ; Αν ναι, τότε ποιος από εμάς θα μπορούσε να του αντισταθεί;

Εθνικό Θέατρο, Κεντρική Σκηνή, Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Γιορτινή Κυψέλη

Φέτος στην Κυψέλη, τα Χριστούγεννα θα θυμίζουν κάτι από παραμύθι. Με κέντρο την οικογένεια και ειδικά σχεδιασμένες δράσεις για όλες τις ηλικίες, το κλίμα θα προδιαθέτει μικρούς και μεγάλους να «χαθούν» στον μαγικό κόσμο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Αγορά «φοράει» τα γιορτινά της και μας καλωσορίζει  στην καθιερωμένη πλέον «Γιορτινή Κυψέλη», μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει σε όλη την οικογένεια δράσεις και περιεχόμενο, και να δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να μπορούν να απολαύσουν τη μέρα τους σε ξεχωριστούς χώρους σε παράλληλες δραστηριότητες που αφορούν αποκλειστικά ενήλικες, ή αποκλειστικά παιδιά.

Φέτος τα Χριστούγεννα η Καντίνα της Αγοράς γίνεται για 1η φορά πιο εξωστρεφής και γιορτινή και προσφέρει homemade κις λορέν (Quiche Lorraine), πιροσκί & φανταχτερά Cakepops, Gluhwein & ζεστό καφέ. Εκτός από το κλασικό χειμωνιάτικο μενού, ο σεφ της Αγοράς θα παρουσιάσει και θα προσφέρει πιάτα εμπνευσμένα από παραμύθια. Παραμυθομαγειρέματα λοιπόν, καλλιτεχνικά εργαστήρια για τη δημιουργία φανταστικών κόσμων, παράσταση κουκλοθέατρου, εργαστήρια κατασκευής κούκλας αλλά και μουσική σκηνή. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για τις 27 έως και 29 Δεκεμβρίου:

Παρασκευή  27 Δεκεμβρίου 

12:00 – 13:00: Παραμυθομαγειρέματα με έμπνευση από τα «9 παραμύθια και μία ξύλινη κουτάλα». Οι συνταγές συνοδεύονται με διαδραστική αφήγηση από τη συγγραφέα Έρση Νιαώτη και τον chef Aλέξανδρο Γρηγορίου.

16:00 – 19:00: “Δημιουργώντας το δικό μου φανταστικό κόσμο” σειρά ανοιχτών δημιουργικών εργαστηρίων που τα παιδιά θα φτιάχνουν τους δικούς τους πλασματικούς κόσμους και χαρακτήρες με “συμμάχους” τους κατάλληλους εικαστικούς εξοπλισμούς (χαρτόνια, υφάσματα, κορδέλες, ψαλίδια και χρώματα).

18:00- 19:00 Μενού με πολλή φαντασία από τους Guerilla Chef παρουσιάζονται στην κουζίνα της Αγοράς με live cooking δράσεις που μας μυούν στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από γαστρονομικό πρίσμα. Συνταγές- έκπληξη περιμένουν να τις ανακαλύψετε και να τις δοκιμάσετε με τους αγαπημένους σάς στους ειδικά διαμορφωμένους πάγκους.

18:00 – 19:00: ¨Έvας δράκoς στnv κάλτσα μoυ”, παράσταση κουκλοθεάτρου από την ομάδα Καραμπόλα

H ομάδα Κουκλοθεάτρου Καραμπόλα παρουσιάζει μια παράσταση με ζωντανή μουσική και τραγούδια από παραδοσιακά ακούσματα εμπνευσμένη από το παραμύθι του Τζάκ Κέντ “Δεν υπάρχουν δράκοι”. Η παράσταση έχει πάρει το 1ο βραβείο στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς στην κατηγορία του παιδικού θεάματος.

Διασκευή, κατασκευή κούκλας, σκηνοθεσία: Φεβρωνία Ρεϊζίδου Παίζουν: Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Αγγελική Βλασοπούλου, Χριστίνα Στουραΐτη, Ανδριάννα Κουτσουράκη, Γιώργος Καψάλης, Κρουστά: Γιώργος Καψάλης, Κιθάρα: Janez Spendov, Ούτι, κρουστά: Αποστόλης Μωραΐτης

20:30- 23:00: Γιορτινό Μουσικό Jam, Ένα διαφορετικό μουσικό jam, με special host που θα “μαγειρέψει” τις νότες, ρυθμούς και στυλ σε μία μουσική βραδιά όλο δημιουργία. Φέρτε το μουσικό σας όργανο, ή επιλέξτε ένα από τα όργανα του μουσικού playground της Αγοράς,  ετοιμάστε τη φωνή σας για ένα συν-δημιουργικό αυτοσχεδιαστικό βράδυ.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου

11:30- 12:30 «Τα παπούτσια των άλλων»,  ανάγνωση από τη συγγραφέα Άλκηστις Χαλικιά, εκδόσεις ‘Ικαρος

12:00 – 13:00: Παραμυθομαγειρέματα με έμπνευση από τα «9 παραμύθια και μία ξύλινη κουτάλα». Οι συνταγές συνοδεύονται με διαδραστική αφήγηση από τη συγγραφέα Έρση Νιαώτη και τον chef Aλέξανδρο Γρηγορίου.

16:00 – 19:00: “Δημιουργώντας το δικό μου φανταστικό κόσμο” σειρά ανοιχτών δημιουργικών εργαστηρίων που τα παιδιά θα φτιάχνουν τους δικούς τους πλασματικούς κόσμους και χαρακτήρες με “συμμάχους” τους κατάλληλους εικαστικούς εξοπλισμούς (χαρτόνια, υφάσματα, κορδέλες, ψαλίδια και χρώματα).

18:00- 19:00 Μενού με πολλή φαντασία από τους Guerilla Chef παρουσιάζονται στην κουζίνα της Αγοράς με live cooking δράσεις που μας μυούν στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από γαστρονομικό πρίσμα. Συνταγές- έκπληξη περιμένουν να τις ανακαλύψετε και να τις δοκιμάσετε με τους αγαπημένους σάς στους ειδικά διαμορφωμένους πάγκους.

20:00- 21:30 Μουσική εκδήλωση με τη Νικόλ Σαραβάκου

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου

11:00 – 12:00: «Τα μαγικά Ταξίδια του Μάγιο», ανάγνωση από τη συγγραφέα Μαριλίτα Χατζημποντόζη, εκδόσεις Ψυχογιός.

12:00 – 13:00: Παραμυθομαγειρέματα με έμπνευση από τα «9 παραμύθια και μία ξύλινη κουτάλα». Οι συνταγές συνοδεύονται με διαδραστική αφήγηση από τη συγγραφέα Έρση Νιαώτη και τον chef Aλέξανδρο Γρηγορίου.

16:00 – 19:00: “Δημιουργώντας το δικό μου φανταστικό κόσμο”, σειρά ανοιχτών δημιουργικών εργαστηρίων που τα παιδιά θα φτιάχνουν τους δικούς τους πλασματικούς κόσμους και χαρακτήρες με “συμμάχους” τους κατάλληλους εικαστικούς εξοπλισμούς (χαρτόνια, υφάσματα, κορδέλες, ψαλίδια και χρώματα).

18:00- 19:00 Μενού με πολλή φαντασία από τους Guerilla Chef παρουσιάζονται στην κουζίνα της Αγοράς με live cooking δράσεις που μας μυούν στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από γαστρονομικό πρίσμα. Συνταγές- έκπληξη περιμένουν να τις ανακαλύψετε και να τις δοκιμάσετε με τους αγαπημένους σάς στους ειδικά διαμορφωμένους πάγκους.

19:00- 20:00: «Οι Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες του Καραγκιόζη», παράσταση θεάτρου σκιών (από 4ετών+)