Το κουδούνι χτυπάει και η πόρτα ανοίγει. Τα πρόσωπα είναι κρυμμένα πίσω από κουτιά περίτεχνα τυλιγμένα με χρωματιστά χαρτιά και φιόγκους. Ακούω όμως τα γέλια και τον ήχο των φιλιών να «σκάνε» κυριολεκτικά πάνω στα μάγουλα. Τρέχω από την κουζίνα και τους κάνω και εγώ μια τεράστια αγκαλιά. Όλοι τους είναι εδώ. Άλλοι από τα ξένα, άλλοι από την πρωτεύουσα, και άλλοι από πιο μακρινές γειτονιές. Όλοι εδώ, όπως κάθε χρόνο. Πιστοί στο ραντεβού μας. Το ραντεβού των Χριστουγέννων που δεν περιλαμβάνει άγχος, αγωνία, προσπάθειες αποδοχής, αλλά όλα μοιάζουν αυθόρμητα, ζεστά, γλυκά και αγαπημένα.

Το τραπέζι έτοιμο να μας υποδεχτεί όλους. Γύρω γύρω, σαν ένα γαϊτανάκι που τους χωράει όλους. Και το φαγητό στα καλά του και αυτό. Μια αφορμή και αυτό που μας ενώνει. Οι συνταγές, κλασικές, παραδοσιακές για να μας θυμίζουν τη σταθερή αξία της οικογένειας στη ζωή μας. Μερικές μόνο διαφορετικές αναλογίες στα καρυκεύματα ανά χρόνο είναι αρκετές για να κάνουν τη διαφορά.

Η γεμιστή γαλοπούλα είναι από τις αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες συνταγές που πάντα διακοσμεί κεντρικά το οικογενειακό μας τραπέζι. Για την αρχή μια ζεστή μανιταρόσουπα, θρεπτική και πεντανόστιμη και κλείνουμε με μια ελαφριά λεμονόπιτα που αγαπούν μικροί και μεγάλοι.  Μια μικρή παραλλαγή στους κουραμπιέδες με λίγη σοκολάτα και φυσικά τα μπισκότα gingerbread, ένα αδιαμφισβήτητο must που βρίσκεται παντού σε κάθε μικρό ή μεγάλο κουτί του σπιτιού. Πάντα μέσα ένα χριστουγεννιάτικο ξύλινο κουτί θα βάλω 3 μπισκότα στον αποχαιρετισμό: ένα για την τύχη, ένα για την υγεία και ένα για την ευτυχία.

Mαζί σας μοιραζόμαστε αυτές τις όμορφες συνταγές. Ώρα να γεμίσετε το ψυγείο με Lurpak, να πάρετε τις κουτάλες στο χέρι και να λάμψετε στην κουζίνα…για να φέρετε τη χαρά στους αγαπημένους σας. Υπέροχες μυρωδιές, από την αχνιστή γαλοπούλα που συνοδεύεται από baby πατάτες φούρνου, την πεντανόστιμη μανιταρόσουπα και τη λαχταριστή λεμονόπιτα, θα βρουν τον δρόμο για την καρδιά σας. Γιατί μάγειρες και μαγείρισσες που αγαπούν και νοιάζονται, φτιάχνουν τα Χριστούγεννα!

~

Μανιταρόσουπα

Υλικά για 4-6 άτομα και εκτέλεση

2 x 450 γρ. Μανιτάρια τεμαχισμένα
15 γρ. μανιτάρια Πορτσίνι αποξηραμένα
300 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 γρ. βούτυρο Lurpak
150 ml. λευκό κρασί
900 ml. ζωμό λαχανικών
200 γρ. κρέμα γάλακτος + 50γρ. για το σερβίρισμα
1 κ.σ. ψιλοκομμένο πράσο, για διακόσμηση του πιάτου
αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε τα πορτσίνι σε λίγο ζεστό νερό ώστε να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο για να λιώσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε και τα μανιτάρια μέχρι να σοταριστούν και αυτά ελαφρά.

Προσθέτουμε τα πορτσίνι με το νερό τους, τον ζωμό και το κρασί.

Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν με ανοιχτή κατσαρόλα ώστε να μειωθεί το νερό για περίπου 20’.

Πολτοποιούμε καλά τη σούπα με ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με το γούστο μας και την κρέμα.

Σερβίρουμε τη μανιταρόσουπα ζεστή στα πιάτα με λίγη κρέμα από πάνω ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

~

Γεμιστή Γαλοπούλα

1 μέτρια γαλοπούλα, βάρους 2 – 3 κιλών περίπου

Υλικά για τη γέμιση

200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου (πωλούνται χύμα με το κιλό ή συσκευασμένα σε δισκάκια)
12 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
½ φλιτζάνι αμυγδαλόσκονη (πωλείται και έτοιμη, στα σούπερ μάρκετ)
1 κουτ. γλυκού πάπρικα, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά γα την κρούστα

1 φλιτζ. τσαγιού Βούτυρο Lurpak, λιωμένο
1 κρασοπότηρο κονιάκ
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
2 κουτ. σούπας μέλι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο μπαχάρι, σε σκόνη

Υλικά για τη μαρινάδα με αλατόνερο

4 λίτρα κρύο νερό
1½ φλιτζάνι αλάτι
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
1 κουτ. σούπας ολόκληροι σπόροι πιπεριού
1 κουτ. σούπας καρφάκια γαρίφαλου
4 φύλλα δάφνης
2 ακέρωτα πορτοκάλια, με τη φλούδα τους καλά πλυμένη, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες

Διαδικασία για τη γεμιστή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Για το μαρινάρισμα: Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζετε τη γαλοπούλα. Τοποθετείτε ένα βάρος επάνω στη γαλοπούλα ώστε να μείνει διαρκώς κάτω από το νερό, σκεπάζετε τη λεκάνη με αλουμινόχαρτο και μαρινάρετε τη γαλοπούλα στο ψυγείο (ή σε κάποιο ασφαλές και κρύο μέρος) για 1 νύχτα.

Την επομένη ξεπλένετε πολύ καλά τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και τη σκουπίζετε με μια βαμβακερή πετσέτα μέσα κι έξω. Πετάτε τη μαρινάδα.

Για τη γέμιση:

Σε ένα μπολ μουσκεύετε τα βερίκοκα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά.

(Μυστικό νοστιμιάς: Για ακόμα καλύτερη γεύση, τα μουσκεύετε σε ζεστό τσάι του βουνού στο οποίο έχετε ρίξει και μερικές ίνες σαφράν!).

Τα στραγγίζετε καλά, χωρίς να τα στύψετε. Βάζετε στον κάδο του μπλέντερ τα συκωτάκια κοτόπουλου, τα στραγγισμένα βερίκοκα, τις σταφίδες, το γιαούρτι και την αμυγδαλόσκονη. Νοστιμίζετε με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Για το ψήσιμο:

Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της κρούστας.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Γεμίζετε τη γαλοπούλα με το μείγμα της γέμισης και ράβετε το άνοιγμα με σακοράφα και σπάγκο ή το στερεώνετε με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής. Αλατοπιπερώνετε καλά όλη την εξωτερική επιφάνεια της γαλοπούλας και την αλείφετε με το μείγμα της κρούστας.

Μεταφέρετε τη γεμισμένη γαλοπούλα σε μία μεγάλη και βαθιά γάστρα. Σκεπάζετε με το καπάκι και ψήνετε το πουλερικό για 1 ώρα.

Στη συνέχεια αφαιρείτε το καπάκι και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η κρούστα της να ροδίσει καλά και το ψαχνό της να μαλακώσει.

~

Baby πατάτες φούρνου

Υλικά και εκτέλεση

1 κιλό baby πατάτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
3 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
50 γρ. βούτυρο Lurpak
1 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
2 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
Αλάτι
Πιπέρι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις πατάτες και τη γεμίζουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες τελείως. Βάζουμε τη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το νερό, τις αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα και έπειτα τις σουρώνουμε.

Παίρνουμε ένα πυρέξ φούρνου και τοποθετούμε μέσα τις πατάτες αφού τις έχουμε πατήσει ελαφρώς με τα χέρια.

Τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο πυρέξ και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 25-30 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστές.

~

Λεμονόπιτα

Υλικά και Εκτέλεση

1,5 πακέτο μπισκότα digestive
125 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
2 κεσεδάκια γιαούρτι των 200 γρ. (σφιχτό όχι νερουλό)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 ζουμερό λεμόνι

Κατά τη γνωστή διαδικασία τρίβουμε τα μπισκότα στο multi ή όπου αλλού θέλουμε και τα ενώνουμε με τη μαργαρίνη.

Τα στρώνουμε στην ταρτιέρα μας (και στα τοιχώματά της) και το βάζουμε στο ψυγείο.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι το ζαχαρούχο και το λεμόνι.

Σε αυτή τη φάση να σας πω ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ ελαστική ως προς την ποσότητα των υλικών. Προσωπικά π.χ δεν βάζω με τη μία όλο το ζαχαρούχο. Συνήθως αφήνω περίπου 1,5 δάχτυλο.

Όπως και στο λεμόνι πάλι θα δοκιμάσω γιατί μπορεί να χρειάζεται και άλλο. Αφού το ανακατέψουμε (δεν χρειάζεται μίξερ) το στρώνουμε πάνω στη βάση και το τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει.

Περίπου σε 4 ώρες μπορείτε να απολαύσετε ένα δροσερό και ελαφρύ επιδόρπιο.

~

Κουραμπιέδες με σοκολάτα – μια μικρή παραλλαγή

Υλικά και εκτέλεση

1 φλ. ‏βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλ. ‏ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. ‏βανίλια
2 1/4 του φλ. ‏αλεύρι
1/2 κ.γ. ‏αλάτι
1 φλ. ‏σταγόνες σοκολάτας
‏ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 C και τοποθετείτε σε 2 ταψιά αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Χτυπάμε το βούτυρο, το 1/2 φλ. ζάχαρη και τη βανίλια με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι μέχρι η ζύμη να δέσει.

Τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε. Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή, την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο έως ότου είναι τόσο σφιχτή ώστε να μπορεί να δουλευτεί με τα χέρια.

Παίρνουμε 1 κ.σ. από τη ζύμη, την πλάθουμε σε μπαλίτσα και την τοποθετούμε στο στρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες για 7-10 λεπτά μέχρι το κάτω μέρος τους να είναι ελαφρώς καφετί. Αποσύρουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν για 1 λεπτό.

Γεμίζουμε ένα μικρό μπολ με άχνη ζάχαρη και περνάμε κάθε κουραμπιέ με σοκολάτα ώστε να καλυφθεί ολόκληρος.

Επαναλαμβάνουμε για όλους τους κουραμπιέδες. Τους αφήνουμε να κρυώσουν.

~

Μπισκότα Gingerbread

Υλικά για τη ζύμη

1.500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού σόδα κοφτά
1 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ, κοφτό
500 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. ζάχαρη
350 γρ. μελάσα
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
8 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
6 κουτ. γλυκού κανέλλα, σκόνη
2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, σκόνη

Υλικά για το γλάσο

2 ασπράδια
200 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Χρώματα ζαχαροπλαστικής

Υλικά για την κρέμα

250 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κουτ. γλυκού βανιλίνη
Υλικά για τη διακόσμηση
Ζαχαρόπαστα λευκή

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέκιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα και μόλις ενσωματωθούν προσθέτουμε τη μελάσα. Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο όσο να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

Παίρνουμε 2 κομμάτια χαρτί ψησίματος και βάζουμε ανάμεσα τη ζύμη. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 5 χιλ. περίπου.

Κόβουμε με κουπ-πατ τα μπισκότα, αφαιρούμε την περισσευούμενη ζύμη γύρω από τα ανθρωπάκια και τα μεταφέρουμε μαζί με το χαρτί ψησίματος σε μια λαμαρίνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25΄περίπου.

Για το γλάσο

Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά, εκτός από τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, με το σύρμα του μίξερ όσο να ομογενοποιηθούν. Μοιράζουμε το γλάσο σε δύο μπολάκια και χρωματίζουμε κόκκινο και πράσινο με λίγο χρώμα.

Για την κρέμα

Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ με το σύρμα όσο να αφρατέψουν. Αν θέλουμε να φτιάξουμε και κρέμα κακάο, χωρίζουμε την κρέμα σε δύο μπολ και προσθέτουμε στο ένα 50 γρ. κακάο.

Για τη συναρμολόγηση

Ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα σε πολύ λεπτό φύλλο και κόβουμε με το ίδιο κουπ-πατ που κόψαμε και τα μπισκότα.

Στάζουμε λίγες σταγόνες γλάσο σε κάθε μπισκότο και κολλάμε εκεί τη ζαχαρόπαστα.

Βάζουμε τα δύο γλάσα σε κορνέ.

Τα αφήνουμε για λίγο να στεγνώσουν και ενώνουμε ανά δύο τα μπισκότα γεμίζοντάς τα με κρέμα.