Είναι η σειρά του Πέδρο Αλμοδόβαρ να τιμηθεί για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία του 76ου Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Ο διευθυντής της Μόστρα της Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα δήλωσε ότι ο Αλμοδόβαρ, ο σημαντικότερος Ισπανός σκηνοθέτης μετά τον Λουίς Μπουνιουέλ, κατάφερε με τις δημιουργίες του να παρουσιάσει το πιο διαρθρωμένο, αμφιλεγόμενο και προκλητικό πορτραίτο της Ισπανίας στη μετά Φράνκο εποχή με ταινίες που ανατέμνουν την ισπανική κοινωνία και το παράδοξό της, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους που δεν είχαν μέχρι τότε παράθυρο στην τέχνη.

«Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», «Όλα για τη Μητέρα μου», «Ψηλά Τακούνια» είναι μερικές από τις δημιουργίες του 69χρονου Αλμοδόβαρ που δεν έχει χάσει ίχνος από το χιούμορ, τη νεανικότητα και την τολμηρή ματιά του. Ο Ισπανός σκηνοθέτης έκανε το ντεμπούτο του στη Μόστρα της Βενετίας το 1983 με την ταινία «Αμαρτωλές Καλόγριες», ταινία που τον σύστησε στο διεθνές κοινό, και δηλώνει συγκινημένος για το βραβείο που όπως είπε θα γίνει η μασκότ που θα κάνει παρέα στις δυο γάτες που ζουν μαζί του.

Ο Αλμοδόβαρ έχει τιμηθεί μέχρι σήμερα με πλήθος διεθνών βραβείων όπως το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες για το «Επιστρέφω» (2006), το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας για το «Όλα για τη μητέρα μου» (2000). Ο κινηματογραφιστής είχε λάβει στη Βενετία το βραβείο καλύτερου σεναρίου για το «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» το 1988, ενώ έχει διατελέσει μέλος πολλών επιτροπών σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Φέτος συμμετείχε στο φεστιβάλ των Καννών με την εικοστή πρώτη ταινία του «Πόνος και Δόξα», με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου.