Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Διαβάζοντας τον τίτλο, η πρώτη σου σκέψη και ερώτηση, ίσως, να ήταν «Μα ποιος τρώει λαχανάκια Βρυξελλών;». Όσο χαριτωμένο σχήμα έχουν τόσο παρεξηγημένα είναι, το ξέρω. Υπάρχουν αρκετές εικονογραφήσεις με λαχανάκια έχοντας θυμωμένα προσωπάκια και μια λεζάντα από πάνω τους να γράφει «Και εμείς δεν σε συμπαθούμε!». Ελπίζω όμως ότι μετά από την παρακάτω ανάγνωση και, γιατί όχι, παρασκευή, να τους δώσεις μια ευκαιρία. Επίσης, έχε υπόψιν σου ότι στην Ευρώπη, οι Βρετανοί κατέχουν την πρώτη θέση στην κατανάλωσή τους ανά άτομο!

Για την ιστορία, τα λαχανάκια Βρυξελλών άρχισαν να καλλιεργούνται κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα στο Βέλγιο, αυτό άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά τους. Η καλλιέργειά τους επεκτάθηκε σταδιακά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και στις Η.Π.Α.. Είναι ανθεκτικά σε χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και η καλλιέργειά τους είναι δημοφιλής σε χώρες με ψυχρό κλίμα. Επειδή είναι χειμωνιάτικα λαχανικά, η εποχή τους, στη χώρα μας, ξεκινάει τον Νοέμβριο και τελειώνει περίπου τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς. Στο εξωτερικό, καλλιεργούνται όλο τον χρόνο, επομένως, τα εκτός, για εμάς, εποχής λαχανάκια, που ίσως βρεις στην αγορά, είναι εισαγόμενα. Να θυμάσαι ότι είναι πάντα προτιμότερο να καταναλώνεις εγχώρια λαχανικά στην εποχή τους μιας και είναι περισσότερο φρέσκα και με λιγότερα συντηρητικά.

Υπάρχει μια εσφαλμένη άποψη για το άρωμα και τη γεύση τους, επηρεάζοντας πολλούς στο να μην τα προτιμούν. Ο βασικός λόγος αυτής της, για μερικούς, «αντιπάθειας» της γεύσης, οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο συστατικό που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του υπερβολικού μαγειρέματος δημιουργώντας μια πικρή γεύση. Αυτό συμβαίνει τόσο στα λαχανάκια Βρυξελλών όσο και στα υπόλοιπα λαχανικά της ίδιας οικογένειας, όπως το λευκό λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Συν τοις άλλοις, το υπερβολικό μαγείρεμα καταστρέφει το ζωηρό χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά τους και καταλήγουν να είναι άνοστα και αδιάφορα. Επίσης, ένα καλό tip είναι ότι η γεύση τους βελτιώνεται αν τα κόψεις στη μέση πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα. Να προτιμάς μικρά, σε μέγεθος, λαχανάκια με έντονο πράσινο χρώμα και τρυφερά φύλλα. Όταν ψωνίζεις λαχανικά να προσέχεις, όσο μπορείς, τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, μιας και το ζωντανό τους χρώμα υποδηλώνει τη φρεσκάδα τους.

Τα λαχανάκια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά και είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και K και αποτελούν καλή πηγή φολικού οξέος, μαγγανίου, βιταμίνης Β6 και Β1, φυτικών ινών, καλίου και φωσφόρου. Για να διατηρήσουν, βέβαια αυτά τα θρεπτικά συστατικά, είναι προτιμότερο να τα μαγειρεύεις για σύντομο χρονικό διάστημα στο τηγάνι ή στον φούρνο ή στον ατμό.

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί πώς είναι το φυτό πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα λαχανάκια Βρυξελλών; Οι βλαστοί μεγαλώνουν κατά μήκος ενός ψηλού κορμού στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένα μπουκέτο από φύλλα. Το περιοδικό American Agriculturist, ήταν μια αμερικανική έκδοση με πληροφορίες για αγροτικές καλλιέργειες, νοικοκυριά και οικιακούς κήπους, στο τεύχος του 26 (1867) υπάρχει μια εντυπωσιακή εικονογράφηση του συγκεκριμένου φυτού.

Παρακάτω θα διαβάσεις μια εύκολη συνταγή για λαχανάκια Βρυξελλών καραμελωμένα με βαλσάμικο ξύδι και μέλι και συνδυασμένα με pastrami και φιλέ λευκού αμυγδάλου. Μια ζεστή χειμωνιάτικη σαλάτα που μπορεί εύκολα να συνοδεύσει κρέας ή ψάρι.

Προετοιμασία 15 λεπτά, μαγείρεμα 15-20 λεπτά, μερίδες 4-5

Υλικά

500gr λαχανάκια Βρυξελλών (περίπου 700gr πριν τα καθαρίσεις)

2κς μέλι

30ml βαλσάμικο ξύδι

100ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου

50gr αλλαντικό pastrami (κομμένο σε μέτρια κομμάτια)

30gr φιλέ αμυγδάλου

αλάτι και φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Αφαιρώ τα εξωτερικά φύλλα από τα λαχανάκια (όσα δηλαδή έχουν διχρωμία ή φαίνονται χαλασμένα), τα πλένω με άφθονο νερό και τα κόβω προσεκτικά το κοτσανάκι από το καθένα.

Στη συνέχεια κόβω όλα τα λαχανάκια στη μέση. Αυτό το βήμα θέλει λίγη υπομονή!

Τοποθετώ ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και το αφήνω να κάψει.

Παράλληλα, καθαρίζω και ψιλοκόβω τις σκελίδες σκόρδου. Μόλις κάψει το τηγάνι τοποθετώ μέσα τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το φρέσκο θυμάρι και σωτάρω για περίπου 5-6 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.

Στη συνέχεια, προσθέτω το βαλσάμικο ξύδι και το μέλι, χαμηλώνω λίγο την ένταση της εστίας και συνεχίζω το μαγείρεμα για περίπου άλλα 5 λεπτά.

Τέλος, κόβω το pastrami σε μέτρια κομμάτια και το προσθέτω μαζί με το φιλέ αμυγδάλου στο τηγάνι και ανακατεύω μαλακά για να πάνε παντού τα υλικά.

Μαγειρεύω για άλλα 5 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Δοκιμάζω και διορθώνω το αλάτι αν χρειάζεται.

Στη συνέχεια, σερβίρω σε πιάτα και απολαμβάνω ως κυρίως γεύμα ή ως συνοδευτικό μαζί με κρέας ή ψάρι.