Η Gallery Kourd και οι Niki & Johan Kralli Anell εγκαινιάζουν την ομαδική έκθεση με τίτλο “As a state of mind” το Σάββατο 10 Ιουλίου στον χώρο της Gallery Kourd στην Αθήνα.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί από τις 12 έως τις 30 Ιουλίου στην Αθήνα στην Gallery Kourd και από τις 17 έως τις 25 Ιουλίου στο Studio Krallis στην Κέα.

Η έκθεση φέρνει δύο σύγχρονους καλλιτέχνες, σε έναν διάλογο με έργα τέχνης από την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζει τα διακόσια χρόνια από τον πόλεμο για ανεξαρτησία και το κύμα του Φιλελληνισμού, με τον ενθουσιασμό του για την κλασική Ελλάδα, η έκθεση αυτή εστιάζει στην ελευθερία ως έννοια και διαχρονικό αφήγημα.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η ελευθερία μπορεί να ερμηνευθεί ως βάση για τη δημοκρατία και τα δημοκρατικά κράτη, αλλά σε πιο προσωπικό επίπεδο, ο αγώνας για ελευθερία είναι κάτι πιο δύσκολο επιτευχθεί κι όμως κάτι που πολλοί από εμάς αποζητούμε στην καθημερινή μας ζωή – δουλεύουμε ώστε να κερδίσουμε ελεύθερο χρόνο και ελευθερία από τις επαγγελματικές και καθημερινές μας υποχρεώσεις. Αν η ελευθερία είναι ένα διαχρονικό αφήγημα, πώς αναπαριστά ο καλλιτέχνης τους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία; Μέσω ποιας σκηνογραφίας απεικονίζεται και κερδίζεται η ελευθερία μας και τι ρόλο παίζει η φύση και η ζωγραφική μέσα σε αυτό το πλαίσιο;

As a state of mind

Σε δύο παράλληλες τοποθεσίες – μία στο κέντρο της Αθήνας και άλλη μία στο νησί των Κυκλάδων, Κέα – μπορεί κανείς να βιώσει πίνακες δύο συγχρόνων καλλιτεχνών, με τοπία και αντικείμενα, δημιουργημένα με την ελευθερία ως ψυχική κατάσταση (state of mind).

Ο Pontus Raud εμπνέεται από την καθημερινή ζωή· παρατηρεί κοινωνικές συζητήσεις και δελτία ειδήσεων, αναμιγνύοντας την πολιτική με τις διακοπές και την παραλία. Εδώ βλέπουμε πίνακές του με μια ακτογραμμή στο Haverdal, στη δυτική ακτή της Σουηδίας, ένα μοτίβο που ζωγραφίζει επανειλημμένα. Σε άλλες εικόνες, εμφανίζονται «ηλιόλουστοι άνθρωποι» ξαπλωμένοι προς τον ήλιο και φαινομενικά ελεύθεροι σε σώμα και πνεύμα.

Ο Kristoffer Zetterstrand ξαναφέρνει στη ζωή παλιά αριστουργήματα, σμιλεύοντας τα μέσω 3D προγραμμάτων. Συνδυάζει αυτά τα περασμένα τοπία με εικόνες που βρίσκει στο διαδίκτυο και οικογενειακές φωτογραφίες. Το τοπίο ως αλληγορία έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, όπως και σε άλλα ιστορικά γεγονότα, για πολιτικούς σκοπούς και ιδεαλισμό. Η έκθεση πραγματεύεται την ανάμνηση ενός τόπου ή το πώς τον φανταζόμαστε εμείς να είναι, κάτι το οποίο ενδεχομένως να μην είναι αληθές, αλλά να μας κάνει να αισθανόμαστε ελεύθεροι.

As a state of mind

Ο Pontus Raud (1962, Στοκχόλμη, Σουηδία) δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε απρόοπτα γεγονότα και παραλογισμούς, όπου φαινομενικά μικρά γεγονότα έχουν την τάση να μεγαλώνουν και να συσχετίζονται σε ιστορίες. Ο Raud είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου πάνω στις Καλές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Στοκχόλμης (1994-98). Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει πολλές, ξεχωριστές εκθέσεις και έχει επιμεληθεί εκδηλώσεις και πρότζεκτ, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο Kristoffer Zetterstrand (1973, Στοκχόλμη, Σουηδία) πειραματίζεται με ψηφιακές νεκρές φύσεις, συχνά με τη μορφή σκηνογραφίας, εξερευνώντας το πώς το δισδιάστατο (και η ζωγραφική) σχετίζεται με τους τρισδιάστατους κόσμους του υπολογιστή. Μελετά οπτικούς χώρους κατασκευασμένους διαδικτυακά και σε παιχνίδια για τον υπολογιστή και διερευνά το τί συμβαίνει όταν η ψευδαίσθηση καταρρέει και αναδύεται η υποκείμενη κατασκευή. Ο Zetterstrand είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου πάνω στις Καλές Τέχνες από τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Στοκχόλμης (1996-2001).

H Kourd Gallery έχει αφετηρία την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη του 19ου αιώνα. Από τότε η οικογένεια Κουρδογλανιάν ασχολείται με την εμπορία αρχαίας και νεώτερης τέχνης. Μετά το 1922, οι δραστηριότητες της μεταφέρονται στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι και το Κολωνάκι. Εμψυχωτής και εμπνευστής αυτών των διαδρομών στον 20ο αιώνα ήταν ο Ζανό Κουρντ- Κουρδογλανιάν. Από το 2008, η gallery εγκαθίσταται στους πρόποδες του Λυκαβηττού, στην οδό Κασσιανής 2, σε άνετους και σύγχρονους χώρους. Τώρα στις αρχές του 21ου αιώνα ιδιοκτήτης της είναι ο Χάικ Κουρδογλανιάν- Κουρντ, υίος του Ζανό Κουρντ. Σκοπός της gallery είναι να αναδεικνύει και να προωθεί δυναμικά το έργο κάθε αξιόλογου σύγχρονου δημιουργού.

Οι Joan και Niki Kralli Anell είναι ένα δημιουργικό δίδυμο επιμελητών, με βάση τη Στοκχόλμη και με πάθος για την Ελλάδα και την κουλτούρα της.