«Ας καλέσωμεν λοιπόν εκ νέου…την ελευθερίαν!»: Μία διαδικτυακή έκθεση από τη Sianti gallery για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Sianti Gallery

Με έναυσμα τα λόγια του Αλέξανδρου Υψηλάντη 21 εικαστικοί αποτυπώνουν την ελληνική ιστορία από το 1821 έως σήμερα

24 Μαρτίου 2021
- 30 Απριλίου, 2021

Η Sianti gallery με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, 1821-2021, εγκαινιάζει διαδικτυακά την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 την ομαδική έκθεση «Ας καλέσωμεν λοιπόν εκ νέου…την ελευθερίαν!».

Σε μια συνολική προσπάθεια για την ανάταση του πνεύματος και την ανάγκη μας για ελευθερία, δημιουργεί έναν ανοιχτό διάλογο με τα αντίστοιχα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό να επισκεφθεί την έκθεση, προς το παρόν διαδικτυακά, ανυπομονώντας για την στιγμή που θα επιτραπεί η επίσκεψη στην καινούρια Εθνική Πινακοθήκη.

Sianti Gallery
Γιώργος Σταθόπουλος – “Δοξαστικό για την Ελευθερία”

«Ἂς καλέσωμεν λοιπόν ἐκ νέου, ὦ ἀνδρεῖοι, καί μεγαλόψυχοι Ἕλληνες, τήν ἐλευθερίαν εἰς τήν κλασικήν γῆν τῆς Ἑλλάδος. Ἂς συγκροτήσωμεν μάχην μεταξύ τοῦ Μαραθῶνος καί τῶν Θερμοπυλῶν. Ἂς πολεμήσωμεν εἰς τούς τάφους τῶν Πατέρων μας, οἱ ὁποῖοι διά νά μᾶς ἀφήσωσιν ἐλευθέρους ἐπολέμησαν καί ἐπέθανον ἐκεῖ.»

Sianti Gallery
Κωνσταντίνος Τόλης – “Βωμός”

«Τα λόγια του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην περίφημη προκήρυξη ”Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος” στις 24 Φεβρουαρίου 1821 ήταν το έναυσμα για να προσκληθούν εικοσιένας εικαστικοί και να συγκροτηθεί μια έκθεση μεγάλου ιστορικού εύρους. Στα έργα τους αντικατοπτρίζεται η ελληνική ιστορία από το 1821 έως σήμερα μέσα από σκηνές νίκης και ήττας, σύμβολα και συμβολισμούς, εικόνες επικές με ηρωικές πράξεις και ήρωες, πικρές στιγμές της ιστορίας αλλά και ένδοξες, ιστορίες ειπωμένες και ανείπωτες. Οι σύγχρονοι εικαστικοί με τις διαφορετικές καλλιτεχνικές τους γραφές, παραστατικές, εννοιολογικές, ποιητικές, υπερρεαλιστικές, με σημειολογικούς υπαινιγμούς ή με περιφραστικές εικονογραφικές αναφορές, καλύπτουν ένα τεράστιο καλλιτεχνικό εύρος και προβάλουν τη διαχρονικότητα της ιστορικής κληρονομιάς. Εμβληματικές εικόνες αναμορφώνουν άυλες αξίες και η ιστορική παρακαταθήκη μετατρέπεται μέσα από την εικαστική δημιουργία σε μια μοναδική εμπειρία για τον θεατή», σημειώνει η ιστορικός τέχνης, Λουΐζα Καραπιδάκη.

Sianti Gallery
Γιάννης Φωκάς – “Χωρίς τίτλο”
Sianti Gallery
Απόστολος Χαντζαράς – “Άγνωστοι Ήρωες”

Από την πλευρά της, η Managing Director Βασιλική Σιαντή υπογραμμίζει την αξία της ελευθερίας μέσα από την συμβολική έκθεση της Sianti gallery ως εξής: «Θέλοντας να παρουσιάσουμε κάτι ιστορικό και ταυτόχρονα σύγχρονο στο φιλότεχνο κοινό, καλέσαμε 21 εικαστικούς να σπάσουν τα δεσμά της συμβατικότητας. Οι καλλιτέχνες με σημείο αναφοράς το 1821 μας παρακινούν να επιθυμήσουμε ξανά την ελευθερία μας, να την βιώσουμε σαν την ανάσα μας. Άλλωστε, όπως αναφέρει και ο Πάμπλο Νερούδα ”Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να έρθει..”.»

Sianti Gallery
Ηλίας Παπαηλιάκης – “Χωρίς τίτλο, μικρή σπουδή για τον πρώτο εμφύλιο”
Sianti Gallery
Χριστίνα Παπαϊωάννου – “Either Way”

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Χρήστος Αντωναρόπουλος, Σπύρος Βερύκιος, Κορνήλιος Γραμμένος, Γιώργος Καζάζης, Λίλα Μπελιβανάκη, Θανάσης Μπερούτσος, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Ράνια Ράγκου, Κυριάκος Ρόκος, Παναγιώτης Σιάγκρης, Γιώργος Σταθόπουλος, Κώστας Σπυριούνης, Βαγγέλης Τζερμιάς, Κωνσταντίνος Τόλης, Γιάννης Φωκάς, Δήμητρα Χανιώτη, Απόστολος Χαντζαράς, Μανώλης Χάρος, Ερατώ Χατζησάββα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τετάρτη 24 Μαρτίου – Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.