Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης «ΝΕΟΝ» διευρύνει τις δράσεις του και εγκαινιάζει το πρόγραμμά του για φέτος με μια σημαντική και ευρεία συνεργασία με το Marina Abramović Institute (M.A.I.).

Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται στην παρουσίαση ενός προγράμματος, με τίτλο «As One», το οποίο σκοπό έχει να αναδείξει την τέχνη της performance και να εξοικειώσει και να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό με αυτή τη μορφή σύγχρονης τέχνης. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, οι δύο οργανισμοί φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών performance στην Ελλάδα.

Η συνεργασία αυτή υπακούει στους στόχους του «ΝΕΟΝ» να διευρύνει την επαφή του ελληνικού κοινού με διάφορες μορφές της σύγχρονης τέχνης. Η τέχνη της performance αποτελεί βασικό κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού και το Μ.Α.Ι. μεταφέρει την «κληρονομιά» της σπουδαιότερης εκπροσώπου της, Marina Abramović, προάγοντας και αναδεικνύοντας συνεργασίες και νέους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα «As One» φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) για διάστημα έξι εβδομάδων και περιλαμβάνει τη Μέθοδο Abramović και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα performance και άυλης τέχνης.

Η Μέθοδος Abramović είναι μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες από τη Marina Abramović, αποτελώντας μία βιωματική εμπειρία για τον θεατή – συμμετέχων. Η Μέθοδος αντλεί υλικό από μία τεράστια δεξαμενή εμπειριών και performances της δημιουργού τα τελευταία 40 χρόνια, και διυλίζεται σταδιακά σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που σκοπό έχει τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και του μυαλού. Η Μέθοδος βασίζεται στην ατομική και τη συλλογική συμμετοχή και αποτελεί μια βιωματική προσέγγιση στην άυλη τέχνη.

Καθώς αποτελεί μια διαδικασία σε διαρκή διερεύνηση και διαμόρφωση από τη δημιουργό του, η συγκεκριμένη μορφή της Μεθόδου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ως εξέλιξη ανάλογων έργων που έχουν παρουσιαστεί από την καλλιτέχνιδα σε βάθος χρόνου ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, παρουσιάζεται ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που αποτελείται από διαφορετικές δράσεις, όπως performance, εργαστήρια και διαλέξεις. Θα συμμετάσχουν Έλληνες καλλιτέχνες σε νέες αναθέσεις έργων, που επιλέχθηκαν από τη Marina Abramović και την επιμελητική ομάδα. Οι έλληνες καλλιτέχνες κατέθεσαν προτάσεις μέσω ανοιχτής πρόσκλησης και βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης των έργων τους σε συνεργασία με το Μ.Α.Ι. Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχουν καλλιτέχνες από το εξωτερικό: το Grupo Empreza, η Maria Herranz, η Amanda Coogan και η Kira O’Reilly.

Συνολικά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το έργο 25 καλλιτεχνών περίπου.