Οι εκδηλώσεις του Layers of Street, της νέας σκηνής του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που φέρνει την street χορευτική κουλτούρα σε Ελλάδα και εξωτερικό σε διάλογο με το θέατρο και το σύγχρονο χορό, κορυφώνονται στις 19 και 20 Ιουνίου με το Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest, ένα διήμερο στην Πειραιώς 260 – Χώρος Ε, αφιερωμένο στην πιο χαρακτηριστική και δυναμική έκφραση της hip hop κουλτούρας: τα χορευτικά Battles.

Γνήσια έκφραση της κουλτούρας του δρόμου της δεκαετίας του ΄70, τα χορευτικά battles αποτέλεσαν τρόπο έκφρασης, αλλά και πολεμικό μέσο σύγκρουσης και επίλυσης διαφορών για τους νέους της  αφροαμερικανικής και πορτορικανικής κοινότητας των ΗΠΑ.

Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest

Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest

Με την εισβολή του hip hop στην pop κουλτούρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη τη δεκαετία του ΄80, τα χορευτικά breakdance και all style battles, εξελίχθηκαν ραγδαία σε μια από τις δημοφιλέστερες χορευτικές πρακτικές διεθνώς, φτάνοντας τη δεκαετία του ΄90 και στην Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 δημιουργεί τον χώρο και τις προϋποθέσεις ώστε οι φόρμες, οι συμβολισμοί και η δυναμική των hip hop battles να αποκτήσουν τη δική τους θέση στο σύμπαν της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest

©Pinelopi Gerasimou

Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest

©Pinelopi Gerasimou

Με τη συμμετοχή σπουδαίων χορευτών από όλη την Ελλάδα και με καταξιωμένους κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα battles του Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Την πρώτη μέρα (19/6), η κατηγορία θα είναι Break 1vs1 και θα συμμετέχουν μόνο breakdancers (Β-boys & B-girls) ατομικά, ενώ τη δεύτερη ημέρα (20/6) θα είναι Hip Hop (All Style) 1vs1, και θα διαγωνιστούν ατομικά χορευτές και χορεύτριες από διαφορετικά στυλ του χιπ χοπ (hip hop, popping, locking, break).