Athens Open Air Film Festival: Bulworth (1998)

Η καυστική κωμωδία του Γουόρεν Μπίτι

Για 5η χρονιά, το Athens Open Air Film Festival, η κινηματογραφική γιορτή της Αθήνας ξεκινά με πάνω από 20 προβολές στις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με ελεύθερη είσοδο.

Την Τετάρτη 19 Αυγούστου προβάλλεται η ταινία «Bulworth» του Γουόρεν Μπίτι στην Πλατεία Αυδή.

https://www.youtube.com/watch?v=-0SgQKpWGD4

Παραμονές των αμερικανικών εκλογών, και κατόπιν μιας σφοδρής συνειδησιακής κρίσης, ένας υποψήφιος γερουσιαστής του κόμματος των Δημοκρατικών αναθέτει σε κάποιον να τον δολοφονήσει. Η υποψία και μόνο ότι πρόκειται σύντομα να πεθάνει μετατρέπει τον πρώην δημαγωγό πολιτικό σε έναν οργισμένο και επιθετικά ειλικρινή ρήτορα ο οποίος εκτοξεύει πλέον μόνο αλήθειες και πολλές φορές τις χωράει μέσα σε αθυρόστομες και καταιγιστικές ρίμες της ραπ μουσικής, αναστατώνοντας τους μελλοντικούς του ψηφοφόρους, τα μέλη της παράταξής του και τους συνεργάτες και χορηγούς του.

Ηθοποιός και δημιουργός ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του, ο Γουόρεν Μπίτι κατορθώνει στην πιο αιχμηρή και διασκεδαστική ταινία του μια ανελέητη κριτική στα κακώς κείμενα του δημόσιου βίου και στην υποκρισία των πολιτικών θεσμών. Κωμωδία καυστική και υποψιασμένη, το «Bulworth» απογειώνεται σταδιακά σε μια πανηγυρική επίδειξη κυνισμού και αναίδειας απέναντι σε κάθε κατεστημένο. Ανάμεσα στα κοροϊδευτικά γέλια και τις τραγελαφικές καταστάσεις που διηγείται καταφέρνει, εντούτοις, κάτι μοναδικό: εκεί που οι υπόλοιπες ταινίες του είδους προτίμησαν να περάσουν από το θέμα τους αλλά να μην αγγίξουν, αυτή χτυπά ακριβώς εκεί που πονά, τολμώντας να θίξει καίρια και ιδιαίτερα καυτά ζητήματα με παροιμιώδες θράσσος. Το γεγονός ότι το φιλμ προήλθε από χολιγουντιανό στούντιο και όχι μόνο κατόρθωσε να ολοκληρωθεί χωρίς λογοκριτικές επεμβάσεις, αλλά έφτασε να διεκδικήσει και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου αποτελεί από μόνο του ένα επίτευγμα.

Κείμενο: Λουκάς Κατσίκας

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γουόρεν Μπίτι
Πρωταγωνιστούν: Χαλ Μπέρι, Γουόρεν Μπίτι, Όλιβερ Πλατ, Ντον Τσιντλ, Πολ Σορβίνο, Τζακ Γουάρντεν, Αμίρι Μπαράκα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.