Athens Open Air Film Festival: Φίλησε με Θανάσιμα

Η τολμηρή για την εποχή της ταινία του Ρόμπερτ Όλντριζ σε επετειακή προβολή

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015, το Athens Open Air Film Fest αντί της προγραμματισμένης ταινίας, «Τα Παραμύθια του Χόφμαν», τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, προβάλλεται το «Φίλησε με Θανάσιμα» (Kiss me Deadly, 1955) του Ρόμπερτ Όλντριζ.

Τολμηρή για την εποχή της, μηδενιστική και σχεδόν παρανοϊκή σε θεματική και φόρμα, η ταινία «Φίλησε με Θανάσιμα» άλλαξε το είδος των αστυνομικών ταινιών, απέκτησε φανατικούς θαυμαστές, όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και άνοιξε το δρόμο σε μετέπειτα αναρχικά φιλμ όπως το «Fight Club» του Ντέιβιντ Φίντσερ.

Εξήντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της, το 5ο Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει σε επετειακή προβολή μια από τις κορυφαίες ταινίες όχι μόνο του φιλμ νουάρ, αλλά και ολόκληρου του αμερικανικού σινεμά. Βασισμένος σε βιβλίο του Μίκι Σπιλέιν, ενός από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Ρόμπερτ Ολντριτζ («Τι Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν») παίρνει μια φαινομενικά στερεοτυπική πλοκή μυστηρίου και τη μεταμορφώνει σε μια εντελώς αντισυμβατική ταινία, η οποία παραμένει εξίσου μοντέρνα μέχρι σήμερα.

Η αλλαγή της ταινίας οφείλεται στην άρνηση της γαλλικής εταιρείας Tamasa να επιτρέψει στο φεστιβάλ την καταβολή του ενοικίου μετά την προβολή της. Μολονότι δόθηκαν όλες οι γραπτές εγγυήσεις από τη μεριά του Φεστιβάλ, ότι θα προχωρήσει η εξόφληση της ταινίας αμέσως μετά τη λήξη του capital control, η γαλλική εταιρεία αρνήθηκε και απαγόρεψε την προβολή.

Συντελεστές

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.