Για 5η χρονιά, το Athens Open Air Film Festival, η κινηματογραφική γιορτή της Αθήνας ξεκινά με πάνω από 20 προβολές στις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με ελεύθερη είσοδο.

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου προβάλλεται η ταινία «H Ωραία και Το Κτήνος» του Βινσέντε Μινέλι στο Βυζαντινό Μουσείο.

Ένας φιλόδοξος παραγωγός δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει μια ηθοποιό, έναν σκηνοθέτη και έναν συγγραφέα στα πρώτα τους βήματα προκειμένου να εξασφαλίσει την ανέλιξή του σε μια περίοδο που γεννιέται και μεσουρανεί η «βαριά» βιομηχανία του Χόλιγουντ, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50. Ένα τηλεφώνημά του, έπειτα από αρκετά χρόνια θα ενώσει ξανά τους τρεις, όταν τους ζητήσει να γυρίσουν μια ταινία μαζί του. Πλέον όμως, η δύναμη μοιάζει να έχει αλλάξει χέρια.

Σε μια από τις κορυφαίες ταινίες της λαμπρής καριέρας του, ο Βινσέντε Μινέλι, που είχε προλάβει να δώσει μεταξύ άλλων το «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι» και το «Meet Me in St. Louis», στήνει όχι μόνο ένα πολυτελές δράμα αλλά καταφέρνει να κάνει ένα αιχμηρό και τρομερά εύστοχο σχόλιο πάνω στον αδηφάγο κόσμο του θεάματος και στους διψασμένους για επιτυχία και αναγνώριση ανθρώπους του.

Με έμμεσες αναφορές σε ένα σωρό σκηνοθέτες και ταινίες, 5 βραβεία Όσκαρ, μια ζηλευτή βασική ερμηνευτική τετράδα (Λάνα Τέρνερ, Ντικ Πάουελ, Μπάρι Σάλιβαν) και σημαιοφόρο τον Κερκ Ντάγκλας, το «The Bad and The Beautiful» παραμένει μέχρι και σήμερα η πιο καθαρή απεικόνιση ενός παρασκηνίου στο οποίο πολλοί θα ήθελαν να κρυφοκοιτάξουν.

Κείμενο: Χρήστος Πολίτης