Το Athens Photo World 2019 είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη

ATHENS PHOTO WORLD

Οι δύο εκθέσεις "World Press Photo" και «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» παρατείνονται

Το Athens Photo World (APW) 2019, είναι αφιερωμένο στο έργο και τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη. Η στενή συνεργασία μεταξύ του βραβευμένου φωτογράφου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του APW, Θανάση Σταυράκη και της οργανωτικής ομάδας είχε ήδη ξεκινήσει από την αρχή της ιδέας. Με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το φετινό, εναρκτήριο Athens Photo World οργανώνει και παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων που θα δώσουν στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει όχι μόνο το φωτογραφικό έργο αλλά και την πολύτιμη παρακαταθήκη που άφησε ο Γιάννης Μπεχράκης στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ και στο γενικότερο ήθος της φωτοειδησεογραφίας.

Όλες οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στο έργο και τη μνήμη του, σχεδιάστηκαν με βάση τις δικές του ιδέες και επιθυμίες, όπως ο ίδιος τις είχε εκφράσει στην οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ. Η εμπειρία του, το έργο του και η προσωπικότητα του Γιάννη Μπεχράκη υπήρξαν πηγή έμπνευσης για όλους τους συντελεστές του APW και η διοργάνωση θα τιμά πάντα τη μνήμη και την συμβολή του στο Ελληνικό, αλλά και διεθνές φωτορεπορτάζ.

Έκθεση “Eyewitness”

Τριάντα χρόνια φωτορεπορτάζ, διακρίσεων και βραβείων, τριάντα χρόνια παρουσίας του Γιάννη Μπεχράκη στα γεγονότα που πλέον ονομάζουμε «σύγχρονη ιστορία» την ώρα που αυτή γραφόταν. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μια συλλογή με εβδομήντα από τις πιο δυνατές και επιδραστικές φωτογραφίες του Έλληνα φωτορεπόρτερ, από την αρχή της καριέρας του μέχρι και την προσφυγική κρίση που χάρισε στον ίδιο και την ομάδα του το βραβείο Πούλιτζερ. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο του 4 ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, θα προβάλλονται φωτογραφίες, video με ομιλίες και συνεντεύξεις του Γιάννη Μπεχράκη κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης φωτογραφικής πορείας του με τις πιο σημαντικές σκέψεις του για τη φωτογραφία και τον κόσμο.
Επιμέλεια: Λευτέρης Πιταράκης
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 15 Ιουνίου.

Καμπούλ, Αφγανιστάν,2001 ©Yannis Behrakis/Reuters

Ντοκιμαντέρ

Στο πλαίσιο του Athens Photo World θα προβληθεί τμήμα του ντοκιμαντέρ του βραβευμένου κινηματογραφιστή Buddy Squires, ο οποίος, από το 2000, ακολουθούσε τον Γιάννη Μπεχράκη σε πολλές χώρες. Σε αυτό αποτυπώνονται σημαντικά βήματα της καριέρας του.

Ο δημιουργός θα προβάλει για πρώτη φορά παγκοσμίως στο APW ένα απόσπασμα 40 λεπτών της δουλειάς του σαν φόρο τιμής στο έργο και τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη. Το απόσπασμα του ντοκιμαντέρ έχει προσωρινό τίτλο “Yannis”.

Η προβολή θα γίνει στην Εναλλακτική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 8 Ιουνίου και ώρα 20:00 με ελεύθερη είσοδο και ηλεκτρονική προεγγραφή.

Ανοιχτή Συζήτηση: Η φωτοδημοσιογραφία σήμερα

Μετά από προσωπική πρόσκληση του ίδιου του Γιάννη Μπεχράκη, μερικοί από τους πιο δραστήριους και σημαντικούς επαγγελματίες του σύγχρονου φωτορεπορτάζ θα βρεθούν στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ για να συζητήσουν τις εμπειρίες αλλά και τις απόψεις τους για το ρόλο και το μέλλον του σύγχρονου φωτορεπορτάζ. Φίλοι και συνεργάτες οι περισσότεροι του Γιάννη Μπεχράκη, οι Rickey Rogers και Goran Tomasevic από το πρακτορείο REUTERS, οι Dusan Vranic και Λευτέρης Πιταράκης από το πρακτορείο Associated Press, ο φωτογράφος Finbarr O’Reilly, η φωτογράφος Heidi Levine και η Sophie Boshouwers, επιμελήτρια Εκθέσεων του World Press Photo, θα αναφερθούν στη γνωριμία τους με εκείνον και το έργο του, θα δείξουν και δικό τους υλικό, θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό. Συντονίστρια η δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 9 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο και ηλεκτρονική προεγγραφή (η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία και δυνατότητα μετάφρασης των ερωτήσεων των παρισταμένων).

Πρίστινα, Κόσοβο, 1998 ©Yannis Behrakis/Reuters

Ψηφιακές Προβολές «Η καθημερινότητα στον Κόσμο»

Τμήματα της δουλειάς του Γιάννη Μπεχράκη στα τριάντα χρόνια της πορείας του θα προβάλλονται κάθε βράδυ στο πλαίσιο των Ψηφιακών Προβολών που οργανώνει το Athens Photo World. Και στα τρία επιλεγμένα σημεία, στα Προπύλαια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια), στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, οι προβολές θα ξεκινούν με μια συλλογή φωτογραφιών του.
Επιμέλεια: Λευτέρης Πιταράκης και Γιάννης Κολεσίδης
Οι προβολές θα διαρκέσουν από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου.

Διεθνές Βραβείο Φωτοειδησεογραφίας “Yannis Behrakis”

Εκφρασμένη προσωπική επιθυμία και πρωτοβουλία του Γιάννη Μπεχράκη ήταν η προβολή και η ενίσχυση της δουλειάς των φωτογράφων και φωτορεπόρτερ. Με αυτό το σκοπό, το APW με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συμβάλλει με τον τρόπο του στην ενθάρρυνση και την αναβάθμιση της δουλειάς τους και στη δυνατότητά τους να συνεχίζουν αφοσιωμένοι στο έργο και στο όραμά τους.

Το Athens Photo World, πραγματοποιώντας την επιθυμία του Γιάννη Μπεχράκη και σε συνεννόηση μαζί του είχε ήδη προγραμματίσει την απονομή Μεγάλου Βραβείου ύψους δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000€) σε μια ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου.

Νατζάφ, Ιράκ, 2003 ©Yannis Behrakis/Reuters

Το διεθνές βραβείο φωτοειδησεογραφίας του APW ονομάζεται πλέον “Yannis Behrakis” και θα απονέμεται κάθε χρόνο, κατά την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης. Η ανακοίνωση του φετινού νικητή θα γίνει σε ειδική εκδήλωση το Σεπτέμβριο του 2019.

Η βραβευμένη φωτογραφική δουλειά θα εκτίθεται στην επόμενη διοργάνωση του Athens Photo World σε ατομική έκθεση του δημιουργού.

Το Athens Photo World στοχεύει στην ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ανάδειξη της Αθήνας σε σημείο συνάντησης των φωτογράφων και φωτορεπόρτερ σε μια εποχή ταχύτατης μετάδοσης εικόνων, ειδήσεων και εξελίξεων.

Το πρώτο Athens Photo World πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με τη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μιας σειράς φορέων, όπως ο Δήμος Αθηναίων, το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Εθνικός Κήπος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, το TEDx Athens, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού).

Κεντρική φωτογραφία: Ειδομένη, Ελλάδα 2015 ©Yannis Behrakis/Reuters

Συντελεστές

Η οργανωτική ομάδα του Athens Photo World:
Θανάσης Σταυράκης, AP Chief Photographer Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία: Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Λευτέρης Πιταράκης, AP Chief Photographer Τουρκία, έδρα στην Κωνσταντινούπολη: Επιμελητής / Συντονιστής Έκθεσης Γιάννη Μπεχράκη
Γιάννης Κολεσίδης, ΑΠΕ/EPA φωτογράφος / φωτορεπόρτερ, έδρα στην Αθήνα Επιμελητής / Συντονιστής Ψηφιακών Προβολών
Χριστίνα Καλλιγιάννη, φωτογράφος, υποψήφια Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου: Γενικός Συντονισμός

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

  1. ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΞΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ Κ ΑΦΥΠΝΗΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ. ΔΥΝΑΤΕΣ Κ “ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ” ΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΝΑ ΔΙΑΦΑΝΟ Κ ΦΩΤΕΙΝΟ ΧΩΡΟ. ΩΡΑΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ !

    ΚΡΙΣΤΙ ΚΟΥΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.