Athens Photo World 2022

Μια σειρά εκθέσεων και δράσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της ιστορίας εν τη γενέσει της

20 Μαΐου 2022
- 31 Αυγούστου, 2022

Έχοντας πλέον διανύσει την πρώτη τριετία του, ξεκινώντας το 2019 με την πολύτιμη βοήθεια του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη και την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Athens Photo World επιστρέφει για τέταρτη πλέον χρονιά και συνεχίζει την εκθεσιακή και εκπαιδευτική του δράση με γνώμονα πάντα την προβολή του σύγχρονου φωτορεπορτάζ και την καθιέρωση της Αθήνας ως έναν από τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόλους.

Το δεκαήμερο των κεντρικών εκδηλώσεων του φετινού APW θα διαρκέσει από τις 20 μέχρι και τις 29 Μαΐου, ενώ το ευρύτερο πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει και δράσεις εκτός του αθηναϊκού κέντρου και θα επεκταθεί χρονικά μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Το Athens Photo World 2022 πραγματοποιεί και πάλι μια σειρά εκθέσεων και δράσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων.

Έκθεση World Press Photo 2022

Πρώτος σταθμός της φετινής διοργάνωσης είναι και πάλι η σημαντικότερη διεθνής έκθεση φωτορεπορτάζ, το World Press Photo 2022 που θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Φέτος η έκθεση έρχεται με ανανεωμένο σχεδιασμό, μεγαλύτερη ποικιλία θεμάτων και μια νέα υπηρεσία για τους θεατές, την φωνητική ξενάγηση μέσω εφαρμογής που θα μπορεί ο επισκέπτης να κατεβάσει επιτόπου στο κινητό τηλέφωνό του και να έχει ηχητική περιγραφή και εξιστόρηση των γεγονότων ή της εμπειρίας του κάθε φωτορεπόρτερ στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανάμεσα στους βραβευμένους φωτογράφους βρίσκεται και ένας Έλληνας φωτορεπόρτερ. Ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης με την φωτογραφία του από τις πυρκαγιές στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2021 διακρίθηκε σε νικητή Ευρώπης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Μαΐου μέχρι και 11 Ιουνίου.

Athens Photo World 2022
Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Νικητής Ευρώπης στην κατηγορία Μεμονωμένων Φωτογραφιών (Singles) – Η καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια © Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, για το Bloomberg News, Εύβοια, 8 Αυγούστου 2021 – Kritsiopi Panayiota, 81 years old, reacts as a wildfire approaches her house in the village of Gouves on Evia island, Greece on August 8, 2021. following a long heatwave period, the hottest weather Greece has seen for 30 years, thousands of residents were evacuated by boat after wildfires hit Greece’s second largest island.

Απονομή Βραβείων Yannis Behrakis και Athens Photo World 2022

Ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του APW είναι οι διαγωνισμοί με τα δύο χρηματικά έπαθλα που καθιέρωσε από το 2019. Το διεθνές βραβείο φωτοδημοσιογραφίας Yannis Behrakis (#YBIPA) και το Βραβείο Athens Photo World (#APWA) συνεχίζουν να αναδεικνύουν τη δουλειά των Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, ενθαρρύνοντας έμπρακτα τη διάδοση και τη συνέχιση του έργου τους.

Τα φετινά βραβεία των δύο διαγωνισμών θα απονεμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί ο νικητής του βραβείου Yannis Behrakis για τη φετινή χρονιά, από την Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη και θα απονεμηθεί το βραβείο στον νικητή του Athens Photo World 2022 από τον Θανάση Σταυράκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Athens Photo world και τον Δημήτρη Τοσίδη, νικητή του APWA2021.

© Matthew Abbott, για το National Geographic/ Panos Pictures Arnhem Land, Αυστραλία , 2 Μαΐου 2021 – For tens of thousands of years, Aboriginal people – the oldest continuous culture on earth – have been strategically burning the country to manage the landscape and to prevent out of control fires. At the end of the wet season, there’s a period of time where this prescribed burning takes place. I visited West Arnhem Land in April/May 2021 and witnessed prescribed aerial and ground burning. – World Press Photo Story of the Year 2022, Saving Forests with Fire (Σώζοντας τα δάση με τη φωτιά)

Τα δύο αυτά βραβεία τιμούν την παρακαταθήκη του Γιάννη Μπεχράκη και υπηρετούν εμπράκτως τον σκοπό της διοργάνωσης για την καλύτερη δυνατή διάδοση του έργου των φωτορεπόρτερ και την ουσιαστική τους ενίσχυση για την απρόσκοπτη συνέχειά του.

Athens Photo World 2022
Reuters, AnnWang – Έκθεση «Φύση και Περιβάλλον», Περίφραξη Εθνικού Κήπου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στις 19:00.

Έκθεση «Φύση και Περιβάλλον» στην Περίφραξη του Εθνικού Κήπου

Κάθε χρόνο, αρχής γενομένης το 2019, η έκθεση που το Athens Photo World παρουσιάζει στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου στο κέντρο της Αθήνας έχει μεγάλη απήχηση και ανταπόκριση από το κοινό. Θέματα όπως η παγκόσμια καθημερινότητα και ο αθλητισμός μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες σπουδαίων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων κοσμούν κάθε καλοκαίρι ένα από τα πιο πολυσύχναστα και κεντρικά σημεία της πόλης.

Athens Photo World 2022
© Amber Bracken, για τους The New York Times Βρετανική Κολομβία, 19 Ιουνίου 2021. – A red dress along the highway signifies the children who died at the Kamloops Indian Residential School in Kamloops, British Columbia on Saturday, June 19, 2021. Red dresses are also used to signify the disproportionate number of missing and murdered Indigenous women and girls. – Amber Bracken: World Press Photo of the Year 2022 – Kamloops Residential School (Οικοτροφείο Kamloops)

Φέτος, με την πολύτιμη υποστήριξη της εταιρίας ΑΟΝ, η έκθεση επανέρχεται με θέμα τη «Φύση και το Περιβάλλον» μέσα από τη ματιά του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη και τριάντα τριών ακόμη φωτογράφων του πρακτορείου Reuters: Άλκη Κωνσταντινίδη, Στέλιου Μισίνα, Umit Bektas, Antonio Bronic, Rodolfo Buhrer, Amir Cohen, Amit Dave,  Nacho Doce, Anushree Fadnavis, Jose Luis Gonzalez, David Gray, Hannibal Hanschke, Yves Herman, Danish Ismail, Lucas Jackson, Sigtryggur Johannsson, Chris Keane, Clodagh Kilcoyne, Dan Koeck, Alexey Malgavko, Rafael Marchante, Hannah McKay, David Mercado, Monicah Mwangi, Ilya Naymushin, Lisi Niesner, Mohamed Nureldin, Baz Ratner, Pascal Rossignol, Maxim Shemetov, Borja Suarez, Ann Wang και Arnd Wiegmann.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου από τις 20 Μαΐου μέχρι και τις 20 Ιουνίου.

Athens Photo World 2022
Τουρίστες κολυμπούν στη φυσική πισίνα Γκιόλα, Θάσος, βόρεια Ελλάδα. (Ιούλιος 2019), © Βασίλης Βερβερίδης, Θάσος Βόρεια Ελλάδα – Έκθεση «Πετώντας πάνω από τη χώρα», Περίφραξη Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Έκθεση «Πετώντας πάνω από τη Χώρα» στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Στο πλαίσιο του προγράμματος των υπαίθριων εκθέσεων του Athens Photo World, οργανώνεται φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, υπαίθρια έκθεση με τίτλο «Πετώντας πάνω από τη Χώρα» με ελληνική θεματολογία, αυτή τη φορά με λήψεις από αέρος, με drone, που αναδεικνύουν τις ομορφιές της Ελλάδας από μια νέα οπτική, ασυνήθιστη και εντυπωσιακή.

Τόποι άλλοτε γνωστοί και άλλοτε ανεξερεύνητοι, παραθαλάσσιοι και ηπειρωτικοί, προσβάσιμοι και μη, εμφανίζονται μπροστά μας σαν από πτήση, κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον τόπο μας όπως ποτέ πριν. Έμπειροι φωτογράφοι με μεράκι και αγάπη για τον τόπο αλλά και το μέσο, συνδυάζουν και πάλι τη ματιά του μάχιμου φωτορεπορτάζ με μια νέα προσέγγιση στη φωτογραφία τοπίου.

Athens Photo World 2022
Δημήτρης Τοσίδης, Νικητής Βραβείου Athens Photo World 2021

Οι φωτογραφίες που θα φιλοξενήσει η έκθεση αναδεικνύουν, όπως και πέρσι, τόπους της Ελλάδας από γωνίες λήψης διαφορετικές από την συνηθισμένη τους θέαση μέσα από το έργο των: Βασίλη Βερβερίδη, Μαριλένας Καρατζά, Δημήτρη Μελενικιώτη, Βαγγέλη Μπουγιώτη, Αντώνη Νικολόπουλου, Γιάννη Σπυρούνη, Νίκου Χαλκιόπουλου και Θωμά Χρυσοχοΐδη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 20 Μαΐου μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Έκθεση Βραβευμένων Φωτογράφων Athens Photo World 2021

Όπως και το 2021 έτσι και φέτος, παρουσιάζεται στο κοινό το έργο των φωτογράφων που βραβεύθηκαν την προηγούμενη χρονιά με τα Βραβεία Yannis Behrakis και Athens Photo World. Η έκθεση των βραβευμένων φωτογράφων συμβάλει στην βαθύτερη γνωριμία του κοινού με το σύγχρονο φωτορεπορτάζ. Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει το έργο του βραβευμένου με το βραβείο Athens Photo World 2021 Δημήτρη Τοσίδη «Διάβα: νομαδικός ποιμαντισμός στη Βόρεια Ελλάδα» και το έργο του βραβευμένου με το βραβείο Yannnis Behrakis 2021 Darrin Zammit Lupi: Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα την κόρη μου …και η τελευταία.

Athens Photo World 2022
Πόρος στα αριστερά, και Γαλατάς, κόλπος Αργοσαρωνικού, νότια Ελλάδα. (Νοέμβριος 2021) © Μαριαλένα Καρατζά, Κόλπος Αργοσαρωνικού – Έκθεση «Πετώντας πάνω από τη χώρα», Περίφραξη Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων από τις 9 μέχρι και τις 19 Ιουνίου 2022.

Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων «Ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον»

Και το 2022 συνεχίζει το επιτυχημένο εγχείρημα της διοργάνωσης και διεξαγωγής ενός εργαστηρίου (workshop) εφήβων με αγάπη για τη φωτογραφία που θα δημιουργηθεί με μαθητές από όλα τα σχολεία της Ελλάδας που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην πρόσκληση. Κεντρική ιδέα και τίτλος της έκθεσης που θα προκύψει είναι «Ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον».

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής που φέτος υποστηρίζεται έμπρακτα από την Samsung Electronics Hellas είναι η ενθάρρυνση των εφήβων να αποκτήσουν στενότερη σχέση με το περιβάλλον γύρω τους τοποθετώντας το στο επίκεντρο μιας προσωπικής έκφρασης και υγειούς εξωτερίκευσης σκέψεων και συναισθημάτων. Ταυτόχρονα ενθαρρύνεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους ως μέσο φωτογραφίας ώστε η δράση να είναι ακόμη πιο συμβατή με ότι έχουν ήδη συνηθίσει να χρησιμοποιούν σαν μέσο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.

Οι 200 καλύτερες συμμετοχές θα επιλεγούν από την επιμελήτρια του εγχειρήματος Δώρα Λαβαζού και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Athens Photo World Θανάση Σταυράκη. Η υπαίθρια έκθεση που θα προκύψει, θα έχει ταυτόχρονη παρουσία σε τέσσερα σημεία της πόλης, αντίστοιχα με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ειδικότερα οι φωτογραφίες των εφήβων που θα συμμετάσχουν θα αναρτηθούν στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου, στο Άλσος Περιστερίου, στην Πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό ενώ στη νότια πλευρά της πόλης τα έργα των εφήβων θα αναρτηθούν στην περίφραξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η έκθεση θα διαρκέσει σε όλα τα σημεία από τις 17 Ιουνίου μέχρι και τις 17 Ιουλίου και στο ΚΠΙΣΝ από την 1η μέχρι και τις 31 Ιουλίου.

Athens Photo World 2022
REUTERS/Darrin Zammit Lupi – DarrinZammitLupi, Νικητής Βραβείου Yannis Behrakis 2021 – Rebecca Zammit Lupi, a 15-year-old cancer patient, reads a card sent to her by local artist Marisa Attard, showing Rebecca as a superhero, in her room in Rainbow Ward at Sir Anthony Mamo Oncology Centre in Mater Dei Hospital, during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Tal-Qroqq, Malta October 4, 2020.

Το Athens Photo World στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Έκθεση: Ελληνικοί Προορισμοί από το APW

Ταυτόχρονα με όλες τις δράσεις του στο κέντρο των Αθηνών και τους κοντινούς δήμους, το Athens Photo World έχει ήδη εγκαινιάσει τη συνεργασία του με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με μια έκθεση που σχεδιάστηκε ειδικά για τον χώρο αυτό με τίτλο «Ελληνικοί Προορισμοί».

Πέρασμα καθημερινά χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο και την ίδια στιγμή νευραλγικό σημείο συνάντησης βλεμμάτων, ιστοριών και πολιτισμών, ο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναδεικνύει και μετουσιώνει τον στόχο του Athens Photo World παρουσιάζοντας μια έκθεση που στοχεύει σε ένα πρώτο καλωσόρισμα στην πόλη και τη χώρα. Μια σειρά φωτογραφιών από σημαντικούς Έλληνες φωτογράφους που προσεγγίζουν με τη μηχανή τους σημεία ορόσημα και μας τα «συστήνουν» ξανά με έναν τρόπο προσωπικό και διαφορετικό.

Athens Photo World 2022
Δημήτρης Τοσίδης, Νικητής Βραβείου Athens Photo World 2021 – Giorgos Anthoulis (74) counts his herd of sheeps on a narrow stone bridge near the village of Ziakas, Pindus national park, Greece. Ziogas use the same bridge every year to count his herd during his movement to the winter destination from the mountains to the village of Vlachogianni in the plain of Thessaly, central Greece. 

Στην έκθεση παρουσιάζεται η φωτογραφική δουλειά των: Πέτρου Γιαννακούρη, Σταύρου Κεσεδάκη, Κώστας Κουτσαυτίκη, Βασίλη Κωστερέ, Θανάση Λιάπη, Μενέλαου Συκοβέλη, Γιάννη Φαρμακίδη και Λουκά Χαψή.

Ταυτόχρονα προβάλλεται 10λεπτο video με δουλειά των Αλέξανδρου Αβραμίδη, Πέτρου Γιαννακούρη, Γιάννη Λιάκου, Σωκράτη Μπαλταγιάννη, Συμέλας Παντζαρτζή, Μιχάλη Παππά και Δημήτρη Τοσίδη.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την επιμέλεια και τον συντονισμό της κ. Χαράς-Ελένης Μητσοτάκη, Τομεάρχη Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. και διαρκεί από τις 24 Ιανουαρίου μέχρι και τις 24 Ιουλίου 2022.

Συντελεστές

Η οργανωτική ομάδα του Athens Photo World είναι:

Θανάσης Σταυράκης: AP Chief Photographer Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, Καλλιτεχνικός Διευθυντής APW
Λευτέρης Πιταράκης: AP Βιντεοδημοσιογράφος-Φωτογράφος, Επιμελητής
Γιάννης Κολεσίδης: ΑΠΕ/EPA Φωτογράφος – Φωτορεπόρτερ με έδρα την Αθήνα, Επιμελητής
Χριστίνα Καλλιγιάννη: Φωτογράφος, Υποψήφια Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, Γενικός Συντονισμός

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.