Athens Science Festival 2016

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας επιστρέφει τον Απρίλιο, με θέμα «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη»

Από την κατανόηση της ζωής και της ύλης, μέχρι τη δημιουργία νοήμονων μηχανών από τον άνθρωπο, η επιστήμη οδηγεί τις εξελίξεις. H καταπολέμηση ασθενειών, η ψηφιακή επικοινωνία και η εφεύρεση υλικών με ιδιότητες που πριν από κάποιες δεκαετίες θα φάνταζαν μαγικές, αλλάζουν τη ζωή μας προς το καλύτερο. Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή και η εξαφάνιση των ειδών, συνέπειες και αυτές της προόδου, μεταμορφώνουν τη Γη σε κάτι διαφορετικό από εκείνο που γνώρισαν οι πρόγονοί μας.

Ωστόσο, το ποιος εξελίσσει ποιον γίνεται όλο και πιο ασαφές. Η επιστήμη προοδεύει για να μας υπηρετήσει ή εμείς αλλάζουμε για να την ακολουθήσουμε; Οι εξελίξεις προσαρμόζονται στις ανάγκες μας ή μήπως μας υπαγορεύουν καινούργιες;

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν μας πηγαίνει μόνο μπροστά, αλλά μας επιτρέπει να κοιτάξουμε και πίσω. Μορφές ζωής που έζησαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, αποκαλύπτουν τα προϊστορικά τους μυστικά και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις ρίζες μας και να απαντήσουμε στο πώς φτάσαμε έως εδώ.  Γιατί ο άνθρωπος, και όχι κάποια άλλη μορφή ζωής, κυρίευσε τον κόσμο; Τι μπορούμε να μάθουμε από το DNA του κοντινότερου συγγενή του ανθρώπου;

Το Athens Science Festival 2016 ανοίγει με την ομιλία “Πόσο Νεάντερταλ είμαστε;” από τον πρώτο επιστήμονα που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα του Νεάντερταλ, τον Σβάντε Πεέμπο, διευθυντή του Τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας ο οποίος θα μοιραστεί με το κοινό τις ανακαλύψεις του, που εδώ και τρεις δεκαετίες ρίχνουν φως στο μονοπάτι της εξέλιξης που οδήγησε στους σημερινούς ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Βραδινές Εμφανίσεις

Τα βράδια στο Athens Science Festival είναι γεμάτα χοροθέατρο, Stand Up Comedy, performance, μουσική, παρατηρήσεις με τηλεσκόπια, και άλλα πολλά!

05.04 @ 21:00 – 22:00| Αεροφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο
Stand Up Science

Πόσο χιούμορ μπορεί να κρύβει η Επιστήμη; Oι Science Reactors με εμπειρία στην επικοινωνία της επιστήμης – καθώς όλοι υπήρξαν famelabers – «δοκιμάζουν» έναν νέο τρόπο διάχυσης της γνώσης προς το ευρύ κοινό: Το Stand-up science έχοντας ως πρότυπο το Stand- up comedy. Μέσα σε πέντε λεπτά παρουσιάζουν με τρόπο ελκυστικό, χιουμοριστικό και κατανοητό ένα επιστημονικό θέμα αναδεικνύοντας και τις δικές τους επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως την αγάπη και το πάθος τους για την ίδια την επιστήμη! Το Stand – up Science παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βραδιά του Ερευνητή το 2014 και έκτοτε παρουσιάζεται με ξεχωριστή επιτυχία.

Στο Athens Science Festival συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Στράτος Ασημέλλης, Χημικός, Υποψήφιος Δρ: Monty και Πάθη, Βασίλης Γρηγοριάδης, Τηλεπικοινωνίες, Aχ βρε παλιοχορδές!, Δημήτρης Δούκογλου, Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός: Φυσική Επιλογή και Εσύ, Αθανάσης Κουστένης, Βιοχημικός: Από δυο…ποτάμια!, Αγγελική Κωνσταντινίδου, Οικονομολόγος, Όταν το φαί μας… τρώει!, Τάκης Λάζος, Φυσικός: Οι γάτες ξέρουν από Φυσική;, Δημήτρης Μακρής, Καθηγητής Μάνατζμεντ και Καινοτομίας: Η αβάσταχτη ανημπόρια!, Νίκος Μουστάκας, Eπιστήμων Υλικών, I need a hero!, Νίκος Παπαδημητρίου, Χημικός – Μηχανικός: Πόσο άτακτος είσαι;, Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου, Βιολόγος: When Harry met Sally, Δημήτρης Τσιμπίδας, Αστροφυσικός: Κανείς δεν είναι άσφαλτος, Άννα Χριστοδούλου, Φυσικός: Μάνα θα πάω Γκαλαπάγκος

Παρουσιάζει ο Δημήτρης Δούκογλου
Ιδέα/Σχεδιασμός/Συντονισμός: Ελένη Γραμματικοπούλου, Eπικοινωνία της Επιστήμης
Δραματουργία-Σκηνοθεσία : Κώστας Βρεττός, Σκηνοθέτης
Διοργάνωση: Science ReActors

Η ομάδα Science Reactors αποτελείται από νέους επιστήμονες, που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό Famelab (διαγωνισμός για την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της Επιστήμης) και «κτίζεται» σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια με στόχο να βγει η γνώση από την τάξη και το εργαστήριο και με τρόπο απολαυστικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την αγάπη των νέων για την επιστήμη. Στην ομάδα συμμετέχουν και άτομα από τον χώρο του Stand up Comedy, που είναι όμως και επιστήμονες.

Δράσεις της ομάδας :
Science on Stage (Η Επιστήμη επί σκηνής). Μέσα από δυο θεατρικές παραστάσεις: CSI Science: Έγκλημα στο εργαστήριο και Ατομικοί Διάλογοι: από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ. Eνα νέο θεατρικό έργο βρίσκεται στα σκαριά και αφορά τον Δαρβίνο και την Εξέλιξη.

05.04 @ 21:30 – 22:00| Αεροφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο
Χοροθέατρο Δαγίπολη: Δίνη

Τα πάντα σαλεύουν σ’ έναν αέναο ρυθμό..

Το σώμα, το μέσα υλικό, ο νους και τα παράγωγά τους πάλλονται σε μια περιστροφική δίνη που δυναμώνει ακόμη πιο πολύ όταν συναντώνται αντίθετα ρεύματα. Δίνη στον αέρα σε ανυψώνει άναρχα κι επικίνδυνα και σε προσγειώνει άλλοτε ανώμαλα κι άλλοτε πιο ομαλά. Δίνη στο νερό, σε ρουφά σε καταπίνει σε φτάνει στον πάτο, κι ύστερα φεύγει κι αν σου έχει μείνει ανάσα θ’ανέβεις πάλι στο έξω φως.

Αγωνίες, συγκρούσεις, μάχες, απώλειες, έρωτες, χαρές στροβιλίζονται χωρίς σταματημό μέσα στα σπλάχνα της. Σκέψεις αέρινες, σκέψεις υγρές ακολουθούν την κυκλική τροχιά της και τον επίμονο δυνατό ρυθμό της. Το σύμπαν όλο στον κύκλο του χρόνου και του χώρου, μάχονται να φθάσουν το μηδέν και το άπειρο…Η δίνη που εξαφανίζει ακαριαία το παρόν και ρουφά μέσα της το παρελθόν και το μέλλον.Το σώμα, το πνεύμα, πριν και μετά τη δίνη… φόβος ή δύναμη;

Διοργάνωση: Χοροθέατρο Δαγίπολη
Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης
Πιάνο: Κώστας Λειβαδάς
Αφήγηση: Αντώνης Καφετζόπουλος

Χορεύουν οι: Ειρήνη Μαυροματάκη, Βιβή Χριστοδουλοπούλου, Δημήτρης Γρίντζος, Ίριδα Τζαβά, Άννα Λύκουρα, Ana Oremolap Ziur, Άννα Κούμα, Αντωνία Λειβαρτζηνού, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Δήμητρα Σακκά και Γιώργος Χρηστάκης.

07.04 @ 21:00 – 22:00| Νέοι Φούρνοι

Τραγουδάει το μποζόνιο Higgs;

To 2012, σχεδόν μισό αιώνα μετά την θεωρητική του διατύπωση, το μποζόνιο Higgs ανακαλύφθηκε από τα πειράματα CMS και ATLAS, με δεδομένα από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN. Με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, ο πειραματικός φυσικός Piotr Traczyk θα επιχειρήσει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: Τί είναι το μποζόνιο Higgs; Πώς ανακαλύφθηκε; Πώς μπορούμε να το κάνουμε να “τραγουδήσει”;

Ομιλητής: Dr. Piotr Traczyk, Φυσικός Υψηλών Ενεργειών στο πείραμα CMS του CERN / INFN Torino
Διοργάνωση: Πείραμα CMS στο CERN

O Piotr Traczyk είναι Πολωνός φυσικός υψηλών ενεργειών, γεννημένος στην Βαρσοβία, όπου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη φυσική στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Συνέχισε τις διδακτορικές του σπουδές στο Εθνικό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας της Πολωνίας. Η διδακτορική του έρευνα περιελάμβανε την εξομοίωση νέων σωματιδίων όπως προβλέπονται από θεωρίες των επιπλέον διαστάσεων. Οι εξομοιώσεις αυτές αφορούσαν την έρευνα που θα γινόταν, στον υπό κατασκευή τότε, ανιχνευτή CMS στο CERN. Το 2008 ο Piotr έλαβε την υποτροφία Marie Curie που του επέτρεψε να συνεχίσει για δύο χρόνια την έρευνά του στο CERN. Αφού ολοκλήρωσε δύο χρόνια έρευνας ως μέλος του US Caltech, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και του Πανεπιστημίου της Ρώμης – Σαπιένζα, αυτή την περίοδο εργάζεται για το πείραμα CMS.

Η παρούσα έρευνά του εστιάζεται στην αναζήτηση νέων φαινομένων βασιζόμενων στην θεωρία των έξτρα διαστάσεων και «βαριών» σωματιδίων που προβλέπονται από τη θεωρία της υπερσυμμετρίας. Επίσης σχεδιάζει αλγορίθμους για ανακατασκευασμένα δεδομένα από τον ανιχνευτή και ειδικότερα λογισμικό για την ανίχνευση των μιονίων καθώς επίσης και για την μελλοντική αναβάθμιση του ανιχνευτή CMS. Από την αρχή της παραμονής του στο CERN, ο Piotr είναι πολύ ενεργός σε δράσεις εκλαΐκευσης της επιστήμης, οργανώνοντας εργαστήρια, δίνοντας ομιλίες, κάνοντας ξεναγήσεις και παίζοντας μουσική στο Φεστιβάλ Tζαζ του Montreux. Ήταν επίσης φιναλίστ στο Ελβετικό Famelab και έχει τέλος δουλέψει στην παραγωγή βίντεο του CERN σχετικά με την εκλαΐκευση και επικοινωνία της επιστήμης.

08.04 @ 21:00 – 21:50 | 09.04 @ 21:00 – 21:50 | 10.04 @ 20:00 – 20:50 | Παλαιοί Φούρνοι
10-22 sec: μία διαδραστική χορογραφική performance
Στο έργο 10-22 sec, πεδίο έρευνας και δημιουργίας της χορογραφίας αποτέλεσε το πεδίο Higgs και η αυθόρμητη διάσπαση της συμμετρίας στη Φυσική. Στην performance, το σώμα ορίζεται λοιπόν σαν «πυρήνας» και τα μέλη του σαν «σωματίδια» που με την κίνησή τους σπάνε την συμμετρία εξερχόμενα του πυρήνα…

Ιδέα, Χορογραφία και Performance: Σπύρος Κουβαράς

H Synthesis 748 ιδρύθηκε τον Μάιο του 2008 στο Παρίσι από τον χορευτή και χορογράφο Σπύρο Κουβαρά, έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού και του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Η ομάδα αναπτύσσει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή και Κολομβία, έχοντας αποσπάσει θερμές κριτικές και έχοντας δημοσιεύσεις σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης. Από το 2015, βάση της ομάδας αποτελεί και η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα. H Compagnie Synthesis 748 του Σπύρου Κουβαρά υποστηρίζεται από το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού στο Παρίσι (CND) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών Pépinières Européennes.

08.04 @ 20:30 – 00:00|09.04 @ 19:00 – 23:00 | Κεντρικό Προαύλιο
Παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια
Παρατήρηση της Σελήνης και του Πλανήτη Δια . Αναφορά στα φυσικά χαρακτηριστικά του Πλανήτη με ιδιαίτερη έμφαση στους Δορυφόρους Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ, που είναι ορατοί από μικρά Τηλεσκόπια και ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο. Επισήμανση την σημαντικής συνεισφοράς τους στην εξέλιξη της Αστρονομικής Σκέψης και γενικότερα των Φυσικών Επιστημών. Μυθολογική αναφορά στον Αστερισμό του Λέοντα όπου θα βρίσκεται ο Δίας και Αστροφυσική αναφορά στα μεγαλύτερα άστρα του Αστερισμού (Regulus, Denebola, Zosma & Algieba). Παρατήρηση κάποιων Αστρικών Σμηνών που πιθανόν να μην είναι ορατά λόγω αυξημένης Φωτορρύπανσης στο κέντρο της Αθήνας.

Oργανωτική Ομάδα:
Σωτήρης Ράπτης, Γραμματέας Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος, Παράρτημα Σαλαμίνας,
Φωτεινή Βιλλιώτη, Ταμίας Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος, Παράρτημα Σαλαμίνας
Κώστας Ραπατζίκος, Δημ. Υπάλληλος, Ερασιτέχνης Αστρονόμος
Διοργάνωση: Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος,Παράρτημα Σαλαμίνας

09.04 @ 22:30 – 00:00| Νέοι Φούρνοι
«Χορεύοντας με τ’ αστέρια»
Έχετε ακούσει ποτέ αστέρα νετρονίων; Έκρηξη σούπερ νόβα; Τον ηλιακό άνεμο, καθώς χτυπάει τη Γη; Η μουσική του διαστήματος σας περιμένει να τη χορέψετε, συνδυασμένη με δημοφιλή ακούσματα από ηλεκτρονική και mainstream μουσική σε ένα πάρτυ αστρονομίας γεμάτο ενέργεια!

Performance:
Δημήτρης Μπουζιώτης, DJ
Άννα Χριστοδούλου, SciCo Project Leader
Διοργάνωση: SciCo & Science ReActors

Ντοκιμαντέρ

Μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση να καταλάβουν τις δυνατότητες του ανθρωπίνου μυαλού, να μάθουν για τη ζωή μακριά από τη Γη και όχι μόνο.

06.04 @ 09:00 – 22:00 | 07.04 @ 09:00 – 22:00 | 08.04 @ 09:00 – 22:00 | 09.04 @ 11:00 – 22:00 | 10.04 @ 11:00 – 22:00 | Δεξαμενές Καθαρισμού
«Brain Games
»
Το National Geographic Channel παρουσιάσει τον πιο διασκεδαστικό τρόπο για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος! «Brain Games» για μικρούς και μεγάλους. Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος του National Geographic, περιλαμβάνει διαδραστικές εφαρμογές, ζωντανές οφθαλμαπάτες, παιχνίδια ικανότητας, λογικής σκέψης και συγκέντρωσης για όλες τις ηλικίες. Κάθε μια από τις δράσεις είναι ειδικά σχεδιασμένη για να μπερδέψει το μυαλό, με στόχο να αποκαλύψει τις εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν και να διασκεδάσουν και ταυτόχρονα να καταλάβουν τις δυνατότητες του ανθρωπίνου μυαλού! Στο υπόγειο του χώρου, θα λειτουργήσει και φέτος αίθουσα προβολής με επιλογές από τα καλύτερα προγράμματα των καναλιών National Geographic Channel και Nat Geo Wild.

Διοργάνωση: National Geographic Channel

06.04 @ 15:00 – 15:50 | Αεροφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο
«Αποικίες στο Διάστημα: Η ζωή μακριά από τη Γη»
Μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος μακριά από τη Γη; Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που εξερευνά τα πιο πρόσφατα και ρεαλιστικά σενάρια αποικισμού του Διαστήματος.

Σενάριο-Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Στέλιος Κουκουβιτάκης
Έρευνα & Αφήγηση: Στέλιος Κουκουβιτάκης
Μοντάζ: Γιώργος Χρυσαφάκης / Wonderspot Media
Ηχογράφηση & Τελικό Μιξάζ: Παναγιώτης Δεληνικόλας / Spork Studio

06.04 @ 16:00 – 16:50 | Αεροφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο
«Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός από την αρχαιότητα»
Ένα ντοκιμαντέρ παραγωγής του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή (Κομοτήνη) το οποίο μέσα από μία σειρά μοναδικών φωτογραφιών και ντοκουμέντων προβάλλει το γένος, τη ζωή, τη θεαματική διεθνή επιστημονική διαδρομή και την προσφορά στην πατρίδα του Κ. Καραθεοδωρή, του μεγαλύτερου Έλληνα μαθηματικού, οραματιστή και φιλόπατρη, μιας σπάνιας μορφής στην ιστορία της επιστήμης.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Βερολίνο, 13 Σεπτεμβρίου 1873 – Μόναχο, 2 Φεβρουαρίου 1950) γόνος εξαιρετικής οικογένειας με ρίζες στην Ανδριανούπολη Θράκης, υπήρξε μία σπάνια μορφή στην ιστορία της Επιστήμης. Ο Καραθεοδωρή ήταν γνωστός εκτός Ελλάδος ως Konstantin Carathéodory και συχνά αναφέρεται (λανθασμένα) ως Καραθεοδωρής. Το επιστημονικό του έργο, το οποίο αναγνωρίσθηκε διεθνώς, επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Η συνεισφορά του, ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης υπήρξε αδιαμφισβήτητη κατατάσσοντάς τον στους κορυφαίους της μαθηματικής επιστήμης. Παράλληλα υπήρξε ένας μεγάλος φιλόπατρις και οραματιστής, μια λαμπρή φυσιογνωμία, ένα πρότυπο για τις μετέπειτα γενεές.

Διοργάνωση: Συνδέσμος Φίλων και Μουσείο Καραθεοδωρή

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.