Athens Science Virtual Festival 2021: Επιστρέφει διαδικτυακά το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης

Athens Science Virtual Festival 2021

Το φετινό φεστιβάλ με θέμα «Η εποχή των ηρώων» θα «φωτίσουν» με τις ομιλίες τους διακεκριμένοι καλλιτέχνες, διανοητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο

27 Μαρτίου 2021
- 29 Μαρτίου, 2021

Τι κοινό έχει η τεχνητή νοημοσύνη με την τζαζ μουσική; Πώς η πανδημία της Covid-19 επηρέασε τη δημιουργικότητα και τον πειραματισμό; Μπορούν τα ρομπότ να αναπτύξουν καλλιτεχνικές ανησυχίες; Είναι η επιστήμη και η τέχνη δύο ασύνδετοι κόσμοι ή μήπως αλληλοσυμπληρώνονται;

Συνηθίζουμε να διασυνδέουμε την μεν επιστήμη με τη λογική, την αντικειμενικότητα και τους κανόνες, τη δε τέχνη με τη φαντασία, την υποκειμενικότητα και την ελευθερία. Ωστόσο με μια πιο διεισδυτική ματιά διαπιστώνουμε ότι αυτοί οι δύο κόσμοι δεν είναι «ξένοι» μεταξύ τους αλλά, αντιθέτως, συμπληρωματικοί.

Αυτήν ακριβώς τη συμπληρωματική σχέση επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να αναδείξει διαδικτυακά και σε «ζωντανή μετάδοση» από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Athens Science Festival που επιστρέφει δυναμικά από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2021 με θέμα «Η εποχή των ηρώων». Μέσα από συναρπαστικές live ομιλίες και καινοτόμες ψηφιακές εκδηλώσεις, το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης της χώρας θα παρουσιάσει τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στη σχέση της επιστήμης με την τέχνη, θέτοντας πρωτότυπα και άκρως ενδιαφέροντα ερωτήματα από τους κορυφαίους του είδους. Έτσι, το φετινό φεστιβάλ θα «φωτίσουν» με τις ομιλίες τους διακεκριμένοι καλλιτέχνες, διανοητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους:

Η διάσημη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και Διευθύνουσα Σύμβουλος στο International Society για τις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία, Leonardo, Diana Ayton-Shenker, θα διερευνήσει και θα παρουσιάσει τις αναδυόμενες τάσεις στις τέχνες, την επιστήμη και την τεχνολογία που τροφοδοτούνται από τις παγκόσμιες κρίσεις που πλήττουν αυτή την στιγμή τον πλανήτη. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί η πανδημία της Covid-19 και οι επιπτώσεις της στη δημιουργική καινοτομία.

Athens Science Virtual Festival 2021

Ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο University College του Λονδίνου και αναγνωρισμένος συγγραφέας Arthur Miller με τη σειρά του διερωτάται «Μπορεί ένα ρομπότ να έχει συναισθήματα;». Μέσα από την ομώνυμη ομιλία του, στο φετινό φεστιβάλ μάς κάνει να αναρωτηθούμε αν τελικά οι μηχανές θα χρειαστεί να αναπτύξουν «συναισθήματα» και «συνείδηση» προκειμένου να γίνουν πραγματικά δημιουργικές.

Athens Science Virtual Festival 2021

Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχει επίσης και η ιατρική εικονογράφος που δημιούργησε την πιο ευρέως αναγνωρισμένη εικόνα του SARS-CoV-2 παγκοσμίως, Alissa Eckert. Μέσα από το παράδειγμα της οπτικής αναπαράστασης του νέου κορωνοϊού, η Eckert θα μας αποκαλύψει τα μυστικά, τον ρόλο και τη σημασία της τεχνης του art illustration στην επιστήμη.

Athens Science Virtual Festival 2021

Σημαντική θα είναι και η παρουσία του Δημήτρη Βασιλάκη, ο οποίος μαζί με την ομάδα του μας καλεί να γίνουμε μάρτυρες μιας ανατρεπτικής συνάντησης τεχνολογίας και μουσικής μέσα από την ευφάνταστη συναυλία «Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη». Προσεγγίζοντας τον τζαζ αυτοσχεδιασμό ως εξιστόρηση, ο χαρισματικός μουσικός, καθηγητής και ερευνητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπόσχεται, όχι μόνο να ψυχαγωγήσει, αλλά και να αναδείξει πρωτοποριακές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς που δεν έχουμε συνηθίσει.

Athens Science Virtual Festival 2021

Παρά την φαινομενική αντίθεσή τους, η τέχνη και η επιστήμη είναι έννοιες συμπληρωματικές και ο συνδυασμός τους παράγει μοναδικά αποτελέσματα. Ας εξερευνήσουμε όλοι μαζί, με ένα μόνο κλικ, τις πολυδιάστατες εκφάνσεις τους σε ένα ακόμα συναρπαστικό φεστιβάλ επιστήμης: το Athens Science Virtual Festival 2021.

Το Athens Science Virtual Festival 2021 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo, το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Το φεστιβάλ διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

27 – 29 Μαρτίου 2021

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 5 ευρώ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.