Athens Twice Seen: Έκθεση φωτογραφίας του Richard W. Moore

Ο Αμερικανός φωτογράφος Richard W. Moore παρουσιάζει φωτογραφίες ιστορικών μνημείων και περιοχών της Αθήνας «ιδωμένες» δύο φορές

Το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και το New Hampshire Institute of Art (NHIA) παρουσιάζουν,  με την υποστήριξη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, την έκθεση Athens Twice Seen του Αμερικανού φωτογράφου Richard W. Moore. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Ιουνίου, στις 20:00, στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Unknown photographer, 1906.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες ιστορικών μνημείων και περιοχών της Αθήνας, «ιδωμένες» δύο φορές: ο Moore ενσωματώνει ψηφιακά στις σύγχρονες φωτογραφίες του vintage φωτογραφίες, οι οποίες του παραχωρήθηκαν από τις συλλογές του ιστορικού τέχνης και διευθυντή των Éditions Kallimages, Χάρη Γιακουμή. Ιστορικοί χώροι αποτυπωμένοι μέσα από το φακό δύο φωτογράφων με χρονική απόσταση ενός αιώνα μεταξύ τους, συνθέτουν ένα παζλ που αποκαλύπτει ένα είδος διάδρασης παρελθόντος και παρόντος, διάλογο ή έκπληξη, αντίλαλο ή αντιπαράθεση.

Richard Moore
Richard Moore

Ο Richard W. Moore λέει χαρακτηριστικά για το Athens Twice Seen: Το 2016, ανακάλυψα ένα αρχείο φωτογραφιών της Ελλάδας στην συλλογή των Éditions Kallimages στο Παρίσι. Η ανακάλυψη αυτή με ώθησε να αφιερώσω χρόνο στην Ελλάδα με σκοπό να επισκεφθώ και να φωτογραφίσω τοποθεσίες που έχουν φωτογραφηθεί στο παρελθόν, συχνά από το ίδιο σημείο. Σε πολλές περιπτώσεις διαπίστωνα ότι φωτογραφίζω ανθρώπους που φωτογραφίζουν τους χώρους αυτούς. Οι «διπλές φωτογραφίες» συνταιριάζουν το παρελθόν και το παρόν στο ίδιο πλαίσιο, ακολουθώντας μια ροή ιδεών: παρατήρηση και συνάντηση, μνήμη και λήθη, συγχρονισμός. Το ενδιαφέρον μου εστιάζεται τόσο στο σουρεαλισμό όσο και στην ιστορία: το παρελθόν ως έργο της φαντασίας.

Ο Richard W. Moore είναι πτυχιούχος του ΠανεπιστήμιουYale στην Τέχνη και Αρχιτεκτονική, ενώ σπούδασε φωτογραφία με τον Paul Caponigro και τον Neil Maurer. Η αγάπη του για τον ελληνικό πολιτισμό ξεκίνησε την εποχή που βρέθηκε ως μέλος ομάδας φωτογράφισης αρχαιολογικών χώρων στο χωριό Φλαμούδι, στην Αμμόχωστο της Κύπρου, πριν από την εισβολή του 1974. Επέστρεψε στην Αθήνα το 2016 για να ανανεώσει την αγάπη του για την τέχνη και την αρχιτεκτονική της Ελλάδας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την έλευση της ψηφιακής φωτογραφίας, ο Moore άρχισε να δημιουργεί «διπλές εικόνες» με vintage και σύγχρονες φωτογραφίες. Από τότε έχει ολοκληρώσει έξι εργασίες σε ιστορικούς χώρους στη Νέα Αγγλία, από τις οποίες προέκυψαν εκθέσεις και βιβλία, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης Monhegan Come Again (2014). Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορους χώρους τέχνης στις πολιτείες του New Hampshire και Maine. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του  Ogunquit  Art Association και του Συλλόγου Καλλιτεχνών και επίσης μέλος της Εταιρείας Φωτογραφικών Καλλιτεχνών του New Hampshire, στην οποία διετέλεσε και Πρόεδρος. Ζει στο Deerfield, New Hampshire.

Οι vintage φωτογραφίες στις συνθέσεις είναι ευγενική παραχώρηση των Éditions Kallimages, Paris.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.