O Μπαμπάς μου

To βραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βίσαρ Μορίνα

Μια ταινία επίκαιρη για την παιδική αθωότητα, την επιμονή και την εμπιστοσύνη, το BABAI/O Μπαμπάς μου αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Κοσοβάρου σκηνοθέτη Βίσαρ Μορίνα. Τοποθετημένη χρονιά στο Κόσοβο και τη Γερμανία στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η ταινία αφηγείται μια ιστορία σκληρής ενηλικίωσης, ενώ ταυτόχρονα μιλά για θέματα όπως η πατρότητα, το μεταναστευτικό και την κοινωνική ένταξη. Βραβευμένο με την «Κρυστάλλινη Σφαίρα» καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι 2015 και με σημαντικές διακρίσεις στο 33o Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μονάχου, το BABAI/O Μπαμπάς μου έχει διαγράψει μια εξαιρετική καριέρα σε διεθνή Φεστιβάλ – έχει προβληθεί σε πάνω από 40 Φεστιβάλ – και ήταν η επίσημη πρόταση του Κόσοβου για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2015.

Ύστερα από την πανελλήνια πρεμιέρα στην ενότητα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κι έχοντας κερδίσει το βραβείο κοινού στην αθηναϊκή του πρεμιέρα στο πλαίσιο του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το BABAI/O Μπαμπάς μου, θα προβληθεί για τρεις μόνο ημέρες, στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου, αποκλειστικά στον ιστορικό κινηματογράφο «Άστορ».

Βρισκόμαστε στο Κόσοβο της δεκαετίας του ’90 υπό το καθεστώς του Μιλόσεβιτς, πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Ο δεκάχρονος Νόρι και ο πατέρας του, Γκεζίμ, ζουν πουλώντας τσιγάρα στους δρόμους για να επιβιώσουν. Ο Γκεζίμ δεν θέλει ούτε ν’ ακούσει για τη μητέρα του Νόρι. Αυτό που κάνει καλύτερα απ’ όλα είναι να ξεφεύγει από το παρελθόν του, κι έτσι και τώρα θέλει να φύγει από το Κόσοβο χωρίς τον Νόρι Το αγόρι κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τον εμποδίσει, με αποτέλεσμα να συμβεί ένα ατύχημα. Όταν ο Νόρι βγαίνει από το νοσοκομείο, ο πατέρας του έχει ήδη φύγει με προορισμό την Γερμανία για ένα καλύτερο μέλλον. Θυμωμένος αλλά αποφασισμένος, ο Νόρι ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι για να τον βρει.

Γεννημένος στο Κόσοβο το 1979, ο Βίσαρ Μορίνα μετανάστευσε στη Γερμανία με τους γονείς του σε ηλικία 15 ετών.  Ξεκίνησε να δουλεύει το σενάριο του BABAI/O Μπαμπάς μου το 2007 με την ιστορία να επικεντρώνεται στην σχέση ανάμεσα στον πατέρα και στον γιό, ειπωμένη από την πλευρά του μικρού αγοριού. «Στο τέλος το σενάριο αφορούσε περισσότερο την εμπιστοσύνη. Η σύγκρουση του δεκάχρονου Νόρι με τον πατέρα του αφορά τον καθένα μας». Το BABAI/O Μπαμπάς μου είναι η ακριβότερη παραγωγή που έχει γίνει ποτέ στο Κόσοβο και κόστισε 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Αμέσως μετά τις προβολές στο «Άστορ», το BABAI/O Μπαμπάς μου θα είναι διαθέσιμο για online streaming σε συνεργασία με την διαδικτυακή πλατφόρμα MUBI. Γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά με κινηματογραφική διανομή στην Ελλάδα. Οι θεατές που θα παρακολουθήσουν την ταινία στο «Άστορ» θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δωρεάν συνδρομή δύο μηνών στο MUBI για να απολαύσουν ταινίες και να ανακαλύψουν σπάνιες κινηματογραφικές προβολές.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Visar Morina
Σενάριο: Visar Morina
Διεύθυνση φωτογραφίας: Matteo Cocco
Μοντάζ: Stefan Stabenow
Ήχος: Igor Popovski
Μουσική: Benedikt Schiefer
Κοστούμια: Genoveva Kylburg

Με τους:
Val Maloku
(Nori)
Astrit Kabashi (Gezim)
Adriana Matoshi (Valentina)
Enver Petrovci (Adem)
Xhevdet Jashari (Bedri)

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

6 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

7 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.