Back to Athens 4

Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες ζωντανεύουν χώρους επάνω και γύρω από την πλατεία Εξαρχείων

Για μία εβδομάδα από τις 3 – 11 Ιουνίου, 2016, το διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ Back to Athens 4 θα δώσει ένα δυναμικό παρόν στην ιστορική πλατεία Εξαρχείων. Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες ζωντανεύουν χώρους επάνω και γύρω από την πλατεία, με εκδηλώσεις, εκθέσεις, περφόρμανς, μουσικά δρώμενα, ομιλίες και προβολές. Το Back to Athens είναι μια πλατφόρμα ιδεών, ένα ετήσιο ραντεβού με το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αθήνας.

Το Back to Athens ξεκίνησε το 2012 με σκοπό τη συγκέντρωση του αθηναικού καλλιτεχνικού δυναμικού στο κέντρο της πόλης, και την προσέγγιση και εξοικείωση του κοινού με την περιοχή μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Στο φετινό Back to Athens το τέταρτο κατά σειρά έχει η διοργάνωση στη διάθεση της τρία ιστορικά κτίρια στην περιοχή της πλατείας Εξαρχείων. Πρόκειται για το κτίριο της Cheapart Θεμιστοκλέους & Ανδρέου Μεταξά 25, το κτίριο της Ερεσσού 40, και το κτίριο των εκδόσεων Ύψιλον Τζαβέλλα 15. Στους χώρους αυτών των κτιρίων θα στεγαστούν 7 θεματικές εκθέσεις, 1 διαθεματική performance και 17 καταστήματα & χώρους.

Καλλιτέχνες από Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Κύπρο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν στο κοινό μία εβδομάδα πολυπολιτισμικής συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων που κατανοούν την εποχή τους. Το Back to Athens 4 / 2016 πλαισιώνεται από το Berlin Soup, ένα διαθεματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ.

Πρόγραμμα

Austrillions to come – Ομαδική έκθεση
Τα νούμερα και οι υπολογισμοί πολλαπλασιάζονται ανεξέλικτα, σε μέγεθος και έκταση. Αυξάνονται τόσο που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούν να τα αφομοιώσουν. Υψηλά νούμερα που πρωταγωνιστούν στα μέσα ενημέρωσης και στον δημόσιο διάλογο – μετρώντας τον άνθρωπο ή και τα χρήματα. Η πρόβλεψη για το μέλλον δείχνει τις μετρήσεις να αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Η Ελλάδα ως χώρα και ως μονάδα μέτρησης, βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια λόγω της σταθερότητας του οικονομικού συστήματος της ΕΕ, και των ανθρώπων που μεταναστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (υποκινούμενοι από μια γενικευμένη αντίληψη για τις χώρες υποδοχής, για τις οποίες δεν γνωρίζουν τίποτε).

Η έκθεση «Austrillions to come» δεν είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις ούτε να επικεντρωθεί σε αυτά τα θέματα. Αλλά μοιραία έρχεται αντιμέτωπη με αυτά, και αναπόφευκτα θα επηρεαστεί.

Στο πλαίσιο του Back to Athens 4 / 2016, παρουσιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση «Austrillions to come» σε επιμέλεια Christian Rupp, με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας της Αυστρίας. 9 σύγχρονοι Αυστριακοί καλλιτέχνες σχολιάζουν την επαναληπτική εμφάνιση αριθμών, ως μονάδες μέτρησης ανθρώπινων συνθηκών και καταστάσεων, ή χρημάτων. Η έκθεση είναι η τέταρτη στη σειρά εκδήλωση του πολιτιστικού προγράμματος ανταλλαγής Αυστριακών και Ελλήνων καλλιτεχνών.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Anna Vasof, Bettina Kattinger, Bildstein | Glatz, Elisabeth Samsonow, Jeremias Altmann, Lisa Ruyter, Marko Lulić, Pablo Chiereghin & Aldo Giannotti.

Επιμέλεια: Christian Rupp

Υποστήριξη: Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Ομοσπονδιακή Καγκελαρία της Αυστρίας.

Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Ιουνίου, 2016
Διάρκεια: 3 Ιουνίου – 30 Ιουνίου, 2016
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά, 17:00 – 21:00
Cheapart, A. Μεταξά 25, Εξάρχεια

Mythology & Fairytales – Berlin Soup Arts Festival
Το Back to Athens επιστρέφει για την τέταρτη διοργάνωση του στην Πλατεία Εξαρχείων, πλαισιωμένο από το Berlin Soup, ένα διαθεματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ. Στο πλαίσιο της θεματικής Mythology & Fairytales, το 4ο Berlin Soup παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τον ομόνυμο τίτλο, καθώς και πολλά μουσικά, θεατρικά event και performance σε επιμέλεια Jesper Dalmose και Lennox Raphael, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα.

Παντού, η ζωή και οι ιστορίες μας, μικρές και μεγάλες είναι μυθολογίες ανοιχτές προς ερμηνεία, και είναι πρωτοβουλία των καλλιτεχνών και ερμηνευτών να συνεχίσουν την πορεία αυτή και να το αποδώσουν που φέρουν ως αποτέλεσμα την δημόσια ευεξία. Μέσα από μύθους και μυθολογίες επιδιώκουμε να εξωτερικεύσουμε και να προσεγγίσουμε τις επιθυμίες μας ως θεμέλια της τέχνης και της επικοινωνίας, και ως αναδευτήρες της ανθρώπινης κατάστασης που είναι πάντα υπό διαμόρφωση και εξέλιξη. Εξετάζουμε την τέχνη ως μυθολογίες που κατασκευάζουν το δικό τους μύθο. Πως μπορούν να αποτελέσουν μία ανοιχτή, διαισθητική δίοδο – να αναγεννηθεί η τέχνη ως είδος, και ταυτόχρονα, να κουβαλά την ευθύνη για το μέλλον. Ως συν-επιμελητές της BerlinSoup, χαιρετίζουμε αυτή την ευκαιρία να εξερευνηθεί το συγκεκριμένο θέμα που αφορά την ανθρωπότητα αλλά που μέχρι και σήμερα, αποτελεί αίνιγμα.

Jesper Dalmose, Lennox Raphael, Berlin Soup 2016

Εικαστικοί καλλιτέχνες: Helen Kholin, Stephen James Back, Leif Dione Joensen, Kenn Clarke, Lennox Raphael, Rahul Amin Kajol, Stephanie Reid, Martin Lau, Iva Brajdic, Khahil, Martin Richard Olsen, Anastasija Dubovska, Chris Calmer, Jesper Dalmose, Iwona Lill Borkowska, Lars Høeg, Charlotte Petersen, Nikos Branidis, Raphael Raphael.

Video: Stephanie Reid, Martin Lau, Nikos Branidis, Jesper Dalmose, Iwona Lill Borkowska, Charlotte Petersen, Doris Bloom, Raphael Raphael.

Ποίηση: Ursula Usakowska- Wolff, Jens Magnussen, Kim Morrissey, Nikos Branidis, Lucien Zell, A.E. (Alicia) Stallings

Moυσική: Eriko Makimura (Grand Piano performs “Fire Worship”), Gianni aka Alphabite, Kristian Tangvik, Gabrielle Reger (Άρπα), Νίκος Κυριαζόπουλος, Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Άκης Σίνος, Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Mette Heide (Τσέλο), Julian Layn (Πιάνο), Jørgen Teller, Olga Magieres.

Θεατρική performance: «Στον ίσκιο της θυγατέρας» – Ονειρόδραμα
Performance: Doris Bloom, Pashias
Επιμέλεια: Jesper Dalmose, Lennox Raphael
Υποστήριξη: Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα.

Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Ιουνίου, 2016
Διάρκεια: 3 Ιουνίου – 11 Ιουνίου, 2016
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά, 17:00 – 21:00
Ερεσσού 40, Εξάρχεια, 1ος όροφος

Who is afraid of rhinoceros?
Στο πλαίσιο του Back to Athens 4 / 2016 παρουσιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση «Who is afraid of «rhinoceros»?» σε επιμέλεια Μαρίας Ξυπολοπούλου.

Το άλλοτε απορριπτέο ή φανατικά αποδεχτό θέατρο του παραλόγου σήμερα μας εντυπωσιάζει με την διαχρονικότητα του. Ο Ρινόκερος του Ιονέσκο, έργο αντίστασης κατά της παραπληροφόρησης και της κάθε μορφής φασισμού διατηρεί την επικαιρότητά του στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ. Το project « who is afraid of rhinoceros?» επιχειρεί να ξαναφέρει στο σήμερα το παγκόσμιο μήνυμα που έστειλε στην ανθρωπότητα ο Ιονέσκο το 1959 μέσα από μια καλλιτεχνική προσέγγιση της σύγχρονης «ρινοκερίτιδας» που χτυπάει τα θεμέλια της ανθρωπότητας οδηγώντας την σε βήματα αντί-προόδου, αποκτήνωσης, παραίτησης από την ουσία, αποδοχή μιας δεδομένης επιβαλλόμενης κατάστασης δίχως σοβαρή αντίσταση. Αποτελεί μέρος μιας εικαστικής προσέγγισης ζητημάτων έτσι όπως αυτά αναδείχτηκαν στους μεγάλους δραματουργούς του θεάτρου του παραλόγου, πιστεύοντας στην διαχρονικότητά τους και στην σημασία του επαναπροσδιορισμού μέσα από διαφορετικές ματιές. Η καλλιτεχνική προσέγγιση που προτείνεται αναφέρεται στην σημερινή εθελούσια τυραννία και δουλεία του σύγχρονου ανθρώπου καθώς και στην αλλοτριωμένη καταναλωτική κοινωνία. Βασικός άξονας είναι η μοναχικότητα της εποχής μας και η επιβεβλημένη ομοιομορφία ως σοβαρές κοινωνικές ασθένειες’ ως σύγχρονες «ρινοκερίτιδες». Ένα έργο που αντιτίθεται σε όλες τις μαζικές υστερίες και επιδημίες που κρύβονται κάτω από την καλύπτρα της λογικής και των ιδεών, σε όλα τα συστήματα εκείνα που αποκτηνώνουν τους ανθρώπους και τους μετατρέπουν σε ρινόκερους.

Ο Ιονέσκο παρατηρώντας όσα συμβαίνουν γύρω του σαρκάζει τον σύγχρονο άνθρωπο’ την ευκολία του να γίνεται ένα με την μάζα και την δυσκολία του να αντιστέκεται και να διαφοροποιείται. Οι άνθρωποι σαν άλογες αγέλες εντάσσονται σε κάποια ιδεολογία και τις ακολουθούν τυφλά. Με αυτό τον τρόπο στην κοινωνία του μεσοπολέμου έβλεπε τον ένα μετά τον άλλο με απίστευτη παραφροσύνη και υστερία να παρασύρεται από την ναζιστική προπαγάνδα των ολοκληρωτικών φασιστικών καθεστώτων. 21 σύγχρονοι καλλιτέχνες καλούνται να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους πάνω στην τρέχουσα κοινωνικό-πολιτική συγκυρία, υψώνοντας την αγωνιώδη κραυγή τους απέναντι σε κάθε είδους «ρινόκερους».

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Χρήστος Βαγιάτας, Κέλλυ Βαρδάκα, Ανδρέας Βούσουρας, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Νικολέττα Κατσαμπέρη, Ανδρέας Κοκκαλιάρης, Μαρία Κοσμαδάκη, Δημήτρης Λάμπρου, Μαρία Μαυροπούλου, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Αγγελική Μπόζου, Βασίλης Μπότουλας, Αλεξάνδρα Πετρανάκη, Βαλίνια Σβορώνου, Δήμητρα Σιλιάλη, Μαρία Τζανάκου, Μάρθα Τσιάρα, Αποστόλης Φιλίππου.

Επιμέλεια: Μαρία Ξυπολοπούλου

Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Ιουνίου, 2016
Διάρκεια: 3 Ιουνίου – 11 Ιουνίου, 2016
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά, 17:00 – 21:00
Ερεσσού 40, Εξάρχεια, 2ος όροφος

Nothing special: just a Tragedy of Belief
Στο πλαίσιο του Back to Athens 4 / 2016, παρουσιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση «Nothing special: just a Tragedy of Belief» σε επιμέλεια Guram Chachanidze.

Η ομαδική έκθεση «Nothing special: just a Tragedy of Belief», εξετάζει την έννοια και την αξία της ίδιας της ζωής.

Ο δυτικός πολιτισμός με την αβάσταχτη ελαφρότητα του επιλεκτικου ουμανισμου του και την ιδιομορφη αντίληψη της «ανεκτηκοτητας» του. Η απόγνωση στην μορφή του σωσίβιου, η πίστη στην πορεία της βαρκας, ο εφιάλτης στα μάτια της μητέρας για την μεταπλαση από παιδιά της σε «παιδιά της θάλασσας». Είναι τελικά ο Aylan Kurdi το σύμβολο της τραγωδίας των προσφύγων ή είναι το σύμβολο της τραγωδίας της κάθε πίστης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαρία Καραθάνου, Βασιλική Κυριακή, Μυρσίνη Μανέτα, Αρετή Χρυσάνθου, Ελίνα Σφουντούρη, Κατερίνα Σταθοπούλου, Ευδοξία Σταφυλαράκη, Δάφνη Μοναστηριώτη, Πηνελόπη Τριανταφύλλου. Φωτεινή Τσακνάκη, Βασιλική Φιλίππου.

Επιμέλεια: Guram Chachanidze
Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Ιουνίου, 2016
Διάρκεια: 3 Ιουνίου – 11 Ιουνίου, 2016
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά, 17:00 – 21:00
Ερεσσού 40, Εξάρχεια, Ισόγειο

Χαρά
Στο πλαίσιο του Back to Athens 4 / 2016, παρουσιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση «Χαρά», σε επιμέλεια Δημήτρη Χαλάτση.

Στη παράδοση της εξουσίας ανήκει και η αρνητική της σχέση με τη χαρά: η εξουσία παράγει βία, αυταρχισμό, φόβο και θάνατο και είναι μέσω της λύπης, όχι τη χαράς, που οι μάζες πειθαρχούν και γίνονται εκμεταλλεύσιμες, αναπαράγοντας την ταξική διαίρεση των κοινωνιών. Μέσω των ΜΜΕ και του κινηματογράφου, καταναλώνουμε καθημερινά εκατομμύρια εικόνες φρίκης, θλίψης, φτώχειας, καταστροφών και θανάτου. Αυτές οι ειδήσεις δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ενημέρωση ή την συμπάθεια προς τα θύματα των διάφορων γεγονότων ανά τον πλανήτη, όσο με ένα είδους τρομοκράτησης των ανθρώπων. Αλλά η εξουσία χρειάζεται και αντίβαρο: ένα κατασκευασμένο χαρούμενο πρόσωπο. Η βιομηχανία του θεάματος και η μαζική κουλτούρα δίνουν στιγμές χαράς στο μελαγχολικό πλήθος για να μπορέσει να αντέξει μια σε μεγάλο βαθμό θλιβερή καθημερινότητα. Καμία εξουσία, όμως, δεν μπορεί να καθορίσει απόλυτα τις σχέσεις των ανθρώπων. Στον αντίποδα όλων αυτών που η κάθε εξουσία παράγει, βρίσκεται η χαρά των ανθρώπων: τα γεγονότα που μας κάνουν να χαιρόμαστε τα δημιουργούμε κι άρα είναι εν δυνάμει διάχυτα παντού. Η χαρά αμφισβητεί ουσιαστικά την κάθε εξουσία και αποκαλύπτει δυνατότητες ανατροπής της.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Έλενα Ακύλα, Christian Rupp, Μυρτώ Σταμπούλου, Άννα Τσουλούφη, Fotizontas (Prolekultur), Δημήτρης Χαλάτσης, Στέφανος Χανδέλης.

Επιμέλεια: Δημήτρης Χαλάτσης

Performances στο πλαίσιο της έκθεσης «Χαρά»
Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 20.30
Άννα Τσουλούφη: Home Lundes

Σάββατο 11 Ιουνίου, στις 20.00
Στέφανος Χανδέλης: Don`t cry! I want you to laugh !!!

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 3 Ιουνίου, 2016
Διάρκεια: 3 Ιουνίου – 11 Ιουνίου, 2016
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά, 17:00 – 21:00
Εκδοτικός Οίκος Ύψιλον, Τζαβέλλα 15, Εξάρχεια

Be my Art Guest – 17 καλλιτέχνες σε 17 μαγαζιά και καταστήματα
Στο πλαίσιο του Back to Athens 4 / 2016, μιας πρωτοβουλίας που ενεργοποιεί χώρους διαφορετικής χρήσης στη περιοχή των Εξαρχείων για μια σειρά πολιτιστικών γεγονότων και δράσεων εικαστικών, μουσικών και performance, περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα «Be my Art Guest».

Στο πρόγραμμα αυτό προσκαλούνται καλλιτέχνες να συνομιλήσουν με τους καταστηματάρχες και μέσα από την διαδικασία αυτή να προκύψει ένα έργο που θα παρουσιαστεί στους χώρους αυτούς. Τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν ως εκθεσιακοί χώροι για το έργο των καλλιτεχνών, αλλά σαν αναπάντεχοι χώροι συμβίωσης της τέχνης μέσα σε αυτά και την καθημερινότητα τους. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι μια εβδομάδα και τα καταστήματα θα είναι επισκέψiμα ανάλογα με το ωράριο τους. Μέσα από οικείες διαδρομές στην πόλη και άλλες παρακάμψεις, συναντάς απρόσμενες εικαστικές παρεμβάσεις σε χώρους και παλαιά ιστορικά καταστήματα της περιοχής. Καλλιτέχνες με χιουμοριστική διάθεση και όρεξη για ανακάλυψη, μέσα από εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μουσική, θέατρο, προβολές, και συζητήσεις, δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την καλλιτεχνική παραγωγή. Εκεί όπου ιστορικά κτίρια της δεκαετίας του 19ου και 20ού αιώνα συναντούν την αρχιτεκτονική παράνοια της δεκαετίας του 70 και του 80, εκεί συμβαίνουν πράγματα που ούτε καν φαντάζεσαι!

Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος

Chordophonon, Εμμανουήλ Μπενάκη 63-65, Εξάρχεια
Μπάμπης Καραλής, Εικαστική εγκατάσταση

Παντοπωλείο Το Θυμάρι του Στρέφη, Καλλιδρομίου 51Α, Εξάρχεια
Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Εικαστική εγκατάσταση

Εκδόσεις Ύψιλον, Τζαβέλλα 15, Εξάρχεια
Κίκα Καράμπελα, Defile Fashion presentation
Παρασκευή 10 Ιουνίου, 21:00

Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες, Αραχώβης 39, Εξάρχεια
Τρίτη 7 Ιουνίου, 19:00 – 21:00
Eriko Makimura, “Fire Worship” Grand Piano performance (Berlin Soup)

Φαρμακείο, Σολωμού & Σπυρίδωνος Τρικούπη, Εξάρχεια
Νίκος Γιαβρόπουλος, Εικαστική εγκατάσταση

Κομμωτήριο Art-Cut, Εμμανουήλ Μπενάκη 100, Εξάρχεια
Πετρούλα Κρίγκου, Εικαστική εγκατάσταση

Agathi. Costume & Fashion, Αραχώβης 49, Εξάρχεια
Γιώτα Αποστολοπούλου, Εικαστική εγκατάσταση

Οινομαγειρείο Μπαρμπα-Γιάννης, Εμμανουήλ Μπενάκη 94, Εξάρχεια
Αιμιλία Μπουρίτη, Performance
Ιδέα και επιτέλεση Αιμιλία Μπουρίτη
Σάββατο 4 Ιουνίου. Διάρκεια 18:00 – 22:00

«Το Γεύμα»
Ένα τραπέζι με επτά καλεσμένους που μοιράζονται με την καλλιτέχνη ένα εικοσάλεπτο συμβολικό γεύμα. Οι καλεσμένοι εναλλάσσονται στη διάρκεια των τεσσάρων ωρών που διαρκεί η performance. Η καλλιτέχνης προσεγγίζει το φαγητό ως μία συνειδησιακή και υπερβατική εμπειρία και καλεί τους θεατές σε ένα κοινό γεύμα. Η τροφή γίνεται ένας λόγος για μία συνάντηση, ένα ουσιαστικό μοίρασμα και έναν καινούργιο τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και με την ίδια την τροφή.

Ginger Ale Café Bar, Θεμιστοκλέους 74, Εξάρχεια
Ανδρέας Βάης, Εικαστική εγκατάσταση

Buy or Die, Θεμιστοκλέους & A. Μεταξά, Εξάρχεια
Γιώργος Λυντζέρης, Εικαστική εγκατάσταση

Optic Culture, Θεμιστοκλέους 49, Εξάρχεια
Ηλίας Μαυρόβας, Εικαστική εγκατάσταση

Sorolop, Α.Μεταξά 17, Εξάρχεια
Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Εικαστική εγκατάσταση

Everyday a Story. Barbour Shop, Ζωοδόχου Πηγής 33 & Α.Μεταξά 1, Εξάρχεια
Γιώργος Στριφτάρης, Εικαστική εγκατάσταση

Ερεσσού 40, Εξάρχεια, Ισόγειο
Ανδρέας Βούσουρας, εικαστική εγκατάσταση

«Crossing»
Η εγκατάσταση του Ανδρέα Βούσουρα “Crossing” έχει ως αφορμή τον πολύσημο διάλογο που δημουργεί μια ξύλινη σκάλα και μια σιδερένια βαλίτσα που ενώνουν δύο χώρους στο παλιό νεοκλασσικό της οδού Ερεσσού. Το Crossing είναι μία in situ εγκατάσταση με έμμεση αναφορά στο γεγονός ότι στο κτήριο στεγαζόταν παλιότερα κέντρο απεξάρτησης, ωστόσο στοχεύει σε μια πιο ελεύθερη και πολύπλευρη ανάγνωση.

Loftinejad Human Iranian food, Θεμιστοκλέους 68 & A.Mεταξά, Εξάρχεια
Αννέττα Σπανουδάκη, Εικαστική εγκατάσταση

Σολωμού 17 – 19, Εξάρχεια
Χρήστος Μαρτίνης Anti-narrative literature performance
Πέμπτη 9 Ιουνίου, 21:30
H λογοτεχνική performance συνδυάζει τη ζωντανή συγγραφή με το διαδίκτυο και ταυτόχρονα διαδραστική με το κοινό.

Παλιό Καπνοπωλείο, Αραχώβης και Μπενάκη, Εξάρχεια
Out of Tape / Tape Art εικαστική εγκατάσταση

Παρουσίαση βιβλίου «Το Απεργοδρόμιο»
Την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 20:00 στην Cheapart, θα παρουσιαστεί το δεύτερο βιβλίο του Γιώργου Γεωργακόπουλου με τίτλο «Το Απεργοδρόμιο», εκδόσεις Μελάνι.

Performance Αποφοίτων και Φοιτητών Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Maya (ο κόσμος της πλάνης)
Σάββατο 11 Ιουνίου, 20:00 – 22:00
Ερεσσού 40, Εξάρχεια

Επιμέλεια: Αιμιλία Μπουρίτη

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ιάνθη Αγγελίογλου, Κώστας Βούλγαρης, GRAAM, Νίκη Ζαχαρή, Χριστίνα Κουσουλίδου, Κώστας Λαλές, Μαρία Μεθυμάκη, Νότα Πατεριμού

Με την υποστήριξη του Α’ Γ’ Ε’ Εργαστηρίων Ζωγραφικής ΑΣΚΤ

Maya στην σανσκριτική γλώσσα σημαίνει η πλάνη, η ψευδαίσθηση του φυσικού κόσμου, o κόσμος των φαινομένων. Ένας κόσμος που στηρίζεται στις εντυπώσεις και στις κατασκευές του νου. Ο όρος «Maya» αρκετά επίκαιρος στις μέρες μας αντιπροσωπεύει τα απελπισμένα «θέλω», τις αυταπάτες ενός ατόμου ή μίας ολόκληρης κοινωνίας. Έξι απόφοιτοι και δύο φοιτητές της ΑΣΚΤ αναρωτιούνται στο πλαίσιο της προσωπικής ή της κοινωνικής πλάνης, χρησιμοποιώντας το σώμα τους, εικαστικά υλικά και το χώρο, δίνοντας έτσι τη δική τους καλλιτεχνική εκδοχή ως απάντηση στις επιρροές της «Maya».

I got the power (Training for performance #8)
Live performance by Pashias
Κυριακή 5 Ιουνίου, 20:00 (45 min)
Ερεσσού 40, Εξάρχεια, 1ος όροφος

Στη νέα σειρά έργων με τίτλο “Training for performance”, ο εικαστικός και performance artist Pashias ερευνά τη σύνδεση της τέχνης του performance με το πεδίο του αθλητισμού, επικεντρομένος στο σώμα ως μέσο ενέργειας, επιδεξιότητας, αισθητικών αξιών και δυνατοτήτων, όπως αυτό παρατηρείται στις διαδικασίες εκγύμνασης. Μέσω της έννοιας του «ανταγωνισμού» με σκοπό την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, το σώμα έρχεται σε επαφή με μία άλλη οντότητα – το κοινό – και με τις παραμέτρους του εαυτού του. Αντλώντας αναφορές από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό έως και τις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, ο Pashias δημιουργεί ένα άθλημα «διαμέσων» το σώμα «έν δράση» παρουσιάζεται ως πολιτικό εργαλείο, το οποίο επιβεβαιώνει, εξετάζει και διαταράσσει τους κανόνες λειτουργίας ενός κοινωνικού συνόλου.

Ονειρόδραμα – «Στον ίσκιο της θυγατέρας»
Ερεσσού 40, Εξάρχεια
Θεατρική Performance στο Berlin Soup

Κυριακή 5 Ιουνίου, 21:00 (60 λ.)
Τετάρτη 8 Ιουνίου, 21:00 (60 λ.)

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: οµάδα «Ονειρόδραµα»
Ενδυµατολόγος: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης
Μουσική: Πάνος Δουκουµόπουλος
Επιµέλεια µαλλιών: love hair
Φωτογραφίες: Μυρτώ Στείρου – Αλέξανδρος Καραίσκος
Trailer: Θάνος Αγγέλης- Αλέξανδρος Καραίσκος
Ερµηνεύουν οι: Πέννυ Καλαφατάκη, Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου, Βασίλης
Παπαλαζάρου

Ο άγνωστος και σκοτεινός κόσµος της ενηλικίωσης, η λαγνεία, η βία, ο έρωτας, η ζήλια, η εξουσία, η µαταιοδοξία, το ταξίδι της αυτογνωσίας, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι µύχιες σκέψεις, είναι ο τόπος συνάντησης επτά παραµυθιών που όπως όλα τα παραµύθια πατούν στο χθες κι ερµηνεύουν το σήµερα µέσα από την θεατρική παράσταση «Στον ίσκιο της θυγατέρας».

«Ο βασιλιάς των λαών», «η µήτρα των παραµυθιών», «ο καηµός», «ο ύπνος», «το κοκόρι», «η τύχη της λωλής» και «οι κόρες του παπά», µε πρωταγωνιστές και ήρωες που εκπροσωπούν κάθε ανθρώπινη συµπεριφορά.

Με ανανεωτική δύναµη, οι ηθοποιοί Πέννυ Καλαφατάκη, Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου και Βασίλης Παπαλαζάρου, ανοίγουν τονδρόµο για να περάσουν οι παραµυθένιοι ήρωες και να συναντηθούν µε την πραγµατική ζωή. Με αλήθειες µεταµφιεσµένες αλλά αναγνωρίσιµες, αγγίζει την καρδιά και ξορκίζει τους φόβους όπως κάνει κάθε παραµύθι σε όλους τους λαούς της γης από τα πανάρχαια χρόνια. Στον ίσκιο µιας γυναίκας, µητέρας, κόρης, ερωµένης, µάγισσας, η οµάδα «Ονειρόδραµα», ερευνά τον µύθο και αναζητά τον τόπο όπου µπορεί όνειρο και πραγµατικότητα να συνυπάρξουν. Άλλωστε οι ιστορίες και τα παραµύθια, υποστηρίζουν ότι θα τα καταφέρουµε αρκεί να είµαστε ανοιχτοί στο θαύµα. Να εµπιστευόµαστε τους άλλους και τη ζωή.

Η παράσταση «Στον ίσκιο της θυγατέρας» απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών.

HashArt Theater Group – «Ο Γλάρος… αυτό ήθελα να πω…»
7 Ιουνίου 7, 21:00
Παγάλος, Νοταρά 15, Εξάρχεια

Στο πλαίσιο του Back to Athens 4 / 2016, η θεατρική ομάδα HashArt παρουσιάζει μία παράσταση για τα πάθη του έρωτα και της δημιουργίας βασισμένη στον Γλάρο του Αντόν Τσέχωφ και κείμενα των:
Άκη Δήμου, Γιώργου Χειμωνά, Laurent Gaude, Γιάννη Ευσταθιάδη, Sarah Kane, Γιάννη Πάνου, Σπύρου Σταυρόπουλου, Χαβιερ Μαρίας, Henriette Vogel, Julien Boivent, Μ.Αντωνοπούλου, περιοδικό Vita.gr, κ.α.

Δραματουργική σύνθεση: Κώστας Μπάρας, Ομάδα Hashart
Παίζουν οι: Εβίτα Αμερικάνου, Ελένη Κουταλώνη, Σταύρος Λιλικάκης, Τρύφων Μπάρκας
Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάρας

Σκηνογραφική / ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Λυντζέρης
Βοηθός σκηνοθέτης: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Επιμέλεια διαφανειών: Γιάννης Καρδάσης
Φωτογραφίες: Κατερίνα Λιακοπούλου, Κ.Μπάρας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.