Be there! Corfu Animation Festival 2015

90 ταινίες από 48 χώρες στην 5η έκδοση του φεστιβάλ

Με γενικό θέμα την Ευρώπη και τις αντιθέσεις της, με 8 διαφορετικά αφιερώματα για «Τα πολλά πρόσωπα της Ευρώπη» το διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ Be there! Corfu Animation Festival παραμένει στενά δεμένο στις ρίζες του ευρωπαϊκού και ανεξάρτητου animation.

Από 15-18 Οκτωβρίου στην πόλη της Κέρκυρας, το φεστιβάλ έχει επιλέξει 90 ταινίες στα 3 διαγωνιστικά του τμήματα (μικρού μήκους – φοιτητικό – διαγωνιστικό μεγάλου μήκους), και 172 ταινίες από 48 χώρες στο πρόγραμμά του, το Be there! γίνεται ο χώρος για διεθνείς συμμετοχές και συνεργασίες.

Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες Waves ’98 του Ely Dagher, το εμπνευσμένο από τον F.G. Lorca Sonambulo του Theo Ushev, ο ύμνος στη φιλία We Can’t Live Without Cosmos του Ρώσου Konstantin Bronzit είναι μόνο μερικά από τα σημεία αιχμής του φετινού φεστιβάλ. Με 5 ταινίες animation μεγάλου μήκους στο πρόγραμμά του, το φεστιβάλ υπόδέχεται την ελληνική πρεμιέρα της κροατικής ταινίας sci-fi experimental animation Ενέργειες άγνωστες, Συναισθήματα άφατα του Dalibor Barić, την παρωδία του Εξορκιστή (με κούκλες από πλαστελίνη) Δαιμονισμένος του Ισπανού SAM, αλλά και το δικαστικό θρίλερ ντοκυμαντέρ από την Κολομβία Σαμπογκάλ (Sergio Mejía, Juan José Lozano, Colombia).

Οι καλεσμένοι δίνουν τον τόνο στο φετινό φεστιβάλ. Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Γάλλος παραγωγός Ron Dyens, ιδρυτής και διευθυντής της Sacrebleu Productions, έρχεται στο 5ο Be there! για την ρετροσπεκτίβα των ταινιών του, κι ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, ενώ ο ίδιος θα μιλήσει στο νέο φόρουμ, Be Professional! με τίτλο «Γαλλική παραγωγή και συμπαραγωγή» (με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας).

Στον ίδιο ανήκει και η πρεμιέρα του φετινού φεστιβάλ, μια περιπέτεια εποχής στην Ρωσία του 19ου αιώνα με τίτλο «Στην κορυφή του κόσμου» (Tout en haut du monde, σκην. Remi Chayé), μια ταινία που στην παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Annecy τον Ιούνιο 2015 απέσπασε το βραβείο κοινού.

Πιστό στη σύνδεση animation και κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, το Be there! Corfu Animation Festival καλεί την Σουηδή βραβευμένη σκηνοθέτρια και παραγωγό Hanna Heilborn (με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας), της οποίας οι ταινίες αγγίζουν το ντοκυμαντέρ και την πραγματικότητα των προσφύγων και μεταναστών στην σημερινή Ευρώπη, σε ένα μοναδικό αφιέρωμα για την Ευρώπη των «άλλων». Ανάμεσα στα αφιερώματα, εκείνο για τα 70 χρόνια ελληνικού animation σε συνεργασία με την ΑΣΙΦΑ Ελλάς (παρουσίαση: σκηνοθέτης-animator Αρίσταρχος Παπαδανιήλ). Υπάρχουν επίσης αφιερώματα στα ευρωπαϊκά παραμύθια, στα κόμικς και μια ειδική προβολή του βρετανικού στούντιο Mew Lab (Kim Noce – Shaun Clark), του οποίου οι δημιουργοί θα βρίσκονται στην Κέρκυρα, ενώ η Kim Noce σχεδίασε την μοναδική αφίσα του φεστιβαλ.

Η Kim Noce διοργανώνει ένα χωριστό εργαστήριο ανάγλυφου stop-motion animation, πάντα εμπνευσμένο από τα θέματα του φεστιβάλ: Ευρώπη, χαρακτήρες και συναισθήματα.

Η περσινή βραβευμένη Έφη Παππά και σκηνοθέτρια της επερχόμενης ταινίας του Be there! Corfu Animation Festival και του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Το νησί που μάγεψε η θάλασσα (The Sea-Tranced Isle) συμμετέχει τώρα στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ (ταινίες μικρού μήκους), μαζί με τους Hanna Heilborn και Θοδωρή Λώτη (τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Παν/μιο). Στην κριτική επιτροπή του φοιτητικού προγράμματος και ταινιών μεγάλου μήκους βρίσκονται οι Ron Dyens, Shaun Clark και η εικαστικός Μάντυ Αλμπάνη.

Το νέο τμήμα του φεστιβάλ Be Professional! που θα διεξαχθεί 15-16/10 στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας υπόσχεται εισηγήσεις και θέματα που ξεπερνούν την στενή αντίληψη για το animation από τους Ron Dyens, Hanna Heilborn, τον υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Γιώργο Νικόπουλο, τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ, την Βιλελμίνη Σωσώνη (λέκτoρα ΤΞΓΜΔ Ιόνιου Παν/μίου) και την Ισμήνη Καραντζή (μεταπτ. φοιτήτρια ΤΞΓΜΔ Ιόνιου Παν/μιου), που αποδεικνύουν και στην πράξη τη στενή συνεργασία του φεστιβάλ με το Ιόνιο Παν/μιο και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο εργαστήριο υποτιτλισμού ταινιών για κωφούς, βαρήκοους και τυφλούς που θα επιχειρηθεί στο πλαίσιο των εργασιών του φόρουμ, με την συμμετοχή του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, Γιάννη Γιάλλουρου.

Εξόρμηση στην Εθνική Πινακοθήκη (παράρτημα Κέρκυρας) την Κυριακή πρωί για ένα πανέμορφο πρωινό με πίνακες και Μάστορες της Ζωγραφικής σε animation, ενώ η τελετή έναρξης και λήξης του φετινού Be there! έχουν τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και της σχολής Σύγχρονου Χορού του Σωτήρη Μπουχάγιαρ (χορογραφία: Βάσια Μπουχάγιαρ). Δεν ξεχνάμε και την ανοιχτή (open-air) προβολή της κλασικής ταινίας του Walt Disney Πινόκιο στην Πάνω Πλατεία της Κέρκυρας, ταινία που φέτος γιορτάζει τα 75 της χρόνια αλλά παραμένει πάντα αγαπημένη

Διαφορετική μουσική νότα στο Πολύτεχνο το Σάββατο 17/10: ένα double gig, όπου ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ παρουσιάζει την animated δουλειά του στο Game of Thrones (The Rains of Castamere) και τραγουδά a cappella, ενώ το συγκρότημα Deadfile παρουσιάζει την δουλειά του, σε αναμονή του νέου του άλμπουμ το 2015. Επίσης, σε όλη την διάρκεια του φεστιβάλ στο φουαγιέ του Δημ. Θεάτρου θα εκτίθεται η έκθεση βελγικών κόμικς, μετά την επιτυχή παρουσίασή της την άνοιξη του 2015, με την υποστήριξη του Βελγικού Προξενείου Κέρκυρας.

Ημερήσιο πρόγραμμα

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 16 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.