Beetle Queen Conquers Tokyo – The Vanquishing of the Witch Baba Yaga

Το Exile room προβάλλει δύο ντοκιμαντέρ της Jessica Oreck

Το Exile room προβάλλει δύο ντοκιμαντέρ από τη σκηνοθέτρια Jessica Oreck: το Beetle Queen Conquers Tokyo στις 12 Μαρτίου και το The Vanquishing of the Witch Baba Yaga στις 26 Μαρτίου.

Beetle Queen Conquers Tokyo
Σκηνοθεσία: Jessica Oreck/ Χώρα: ΗΠΑ, Ιαπωνία / Διάρκεια: 90’
Στην πυκνοκατοικημένη και αφάνταστα εξελιγμένη Ιαπωνία, μικροί και μεγάλοι φυλάνε ακόμα λίγο χώρο στην καθημερινότητά τους για μια χούφτα άγριας ζωής, μερικά δείγματα από την πιο αποτελεσματική, καλοσχεδιασμένη και λειτουργική εφεύρεση της φύσης: τα έντομα. Σκαθάρια και κάθε είδους ζωύφια πωλούνται ζωντανά σε αυτόματα μηχανήματα και ψιλικατζίδικα, ομοιώματά τους δίνονται δώρο σε φαστφουντάδικα, ενώ αποτελούν το αντικείμενο του Νο. 1 video game στη χώρα.

Από το σύγχρονο Τόκιο και το επικερδές εμπόριο κατοικίδιων σκαθαριών μέχρι την πρώτη επιχείρηση πώλησης καλλίφωνων τριζονιών του 18ου αιώνα, και από τα εντομολάγνα χαϊκού μέχρι τις ιστορίες για τον πρώτο αυτοκράτορα που βάφτισε την Ιαπωνία «Το Νησί με τις Δρακόμυγες», η Jessica Oreck ταξιδεύει στον χρόνο για να ξεδιαλύνει το μυστήριο της αιώνιας παθιασμένης σχέσης της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου με τους κατοίκους της χλόης. Ό,τι προκύπτει από την αναζήτηση της είναι ένας λαβυρινθώδης στοχασμός πάνω στη φύση, την έννοια της ομορφιάς, τη φιλοσοφία και την ιαπωνική κουλτούρα, που θα κάνει το κοινό να αναρωτηθεί αν η ενστικτώδης αποστροφή απέναντι στα κάθε λογής ζουζούνια δεν είναι απλά προϊόν της δυτικής ανατροφής.

Η ταινία προβάλλεται στα ιαπωνικά και στα αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

The Vanquishing of the Witch Baba Yaga
Σκηνοθεσία: Jessica Oreck/ Χώρα: ΗΠΑ, Ουκρανία, Ρωσία, Πολωνία / Διάρκεια: 73’
Μια φορά κι έναν καιρό, βαθιά μέσα στο σλάβικο δάσος ζούσε η τρομερή μάγισσα Baba Yaga, η οποία έψηνε για το δείπνο της όσους περαστικούς είχαν την ατυχία να πλησιάσουν την καλύβα της, που στεκόταν πάνω σε πόδια πουλιού. Κι ύστερα ήρθε ο πόλεμος, η πείνα και ο σπαραγμός, και οι άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στα λημέρια της μάγισσας, οδηγώντας στην εξαφάνισή της. Ακολουθώντας σκοτεινά παραμύθια και προσωπικές αναμνήσεις σαν να επρόκειτο για ίχνη από ψίχουλα, το μυσταγωγικό φιλμ της Jessica Oreck βυθίζεται στα στοιχειωμένα δάση της Ανατολικής Ευρώπης για να ξεσκεπάσει τα μυστικά και τις αιματηρές ιστορίες που διαμορφώνουν την κατανόησή μας για τη θέση του ανθρώπου στη φύση.

Ενώνοντας το δικό της, φωτογραφημένο υλικό με ένα χειροποίητο animation που ταξιδεύει πίσω στις μυθικές αφηγήσεις των παιδικών χρόνων και συλλέγοντας προσωπικές εμπειρίες αλλά και μαρτυρίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, η Oreck μετουσιώνει την Ιστορία, την παράδοση και τη μνήμη μιας ολόκληρης περιοχής σε ένα στοχαστικό, σύγχρονο κινηματογραφικό παραμύθι.

Η ταινία προβάλλεται στα πολωνικά και στα ρώσικα με αγγλικούς υπότιτλους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.