BERTRAND LAVIER

H γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γάλλου καλλιτέχνη

H γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γάλλου καλλιτέχνη Bertrand Lavier, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, 20.00-22.00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει για πρώτη φορά στην Αθήνα και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.

Από τα τέλη του 1960 ο Bertrand Lavier δημιουργεί ένα σύνθετο και ετερόκλητο σύμπαν που βασίζεται στη συνεχή αναζήτηση και εξερεύνηση των ορίων ανάμεσα στη ζωγραφική και τη γλυπτική, την αναπαράσταση και την αφαίρεση, τη ζωή και την τέχνη.

Μέσα από το ανάλαφρο χιούμορ και τον σαρκασμό που τον διακρίνει, ο Lavier πειραματίζεται συνεχώς, δουλεύοντας πάνω στην ιδέα του καμβά και του έργου τέχνης με σκοπό τη δημιουργία υβριδικών έργων. Με την πιο γνωστή του παρέμβαση, την τεχνική “Van Gogh” όπως ονομάζει ο ίδιος, περνάει μία πυκνή στρώση ιμπάστο σε καθημερινά αντικείμενα όπως, ψυγεία, πιάνο και τραπέζια, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο, τα αντικείμενα της σύγχρονης μαζικής κουλτούρας σε έργα τέχνης.

Τα έργα που δημιουργεί ο Lavier έχουν ταυτόχρονα μία περίπλοκη ομοιότητα με κοινότοπα, γνώριμα αντικείμενα αλλά και με έργα τέχνης και καλτ αντικείμενα. Εμπεριέχουν το στοιχείο του διαφορετικού, κάτι που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς, ένα χαρακτηριστικό που δεν ανήκει πουθενά. Μοιάζουν να είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι. Χάριν στην παρέμβαση στου καλλιτέχνη, τα συνηθισμένα αντικείμενα αποκτούν μία ζωγραφική επιφάνεια και αυτό είναι που τους προσδίδει την ποιότητα και το κύρος ενός έργου τέχνης.

Για την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει μια σειρά από καινούργια γλυπτά και ζωγραφικά έργα.

Ο Bertrand Lavier είναι ένα επίμονος εξερευνητής της πραγματικότητας. Mέσα από τα έργα του προκαλεί και θέτει ερωτήματα για την ταυτότητα του καλλιτέχνη και για τη σχέση ανάμεσα στο εγώ του καλλιτέχνη και τον υπόλοιπο κόσμο. Κάθε έργο του, είναι μια σαρδόνια πρόκληση προς τον κώδικα και τους νόμους που διέπουν τον καλλιτεχνικό κόσμο και τη σύγχρονη κουλτούρα.

Ο Bertrand Lavier (γ. 1949, Châtillon-sur-Seine, Γαλλία) ζει κι εργάζεται στο Παρίσι. Το 2012  έκανε μεγάλη αναδρομική στο Centre Georges Pompidou, Παρίσι. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις του περιλαμβάνουν: Medley, Espace Louis Vuitton Tokyo, Τόκυο (2018), Walt Disney  Productions, Kunstmuseum Luzern (2017), Oeuvresinsitu/Anémochories, Palais de Tokyo, Παρίσι (2016), Bertrand Lavier, École des Beaux Arts de Monaco, Μονακό (2016), Unerétrospective, Kunstmuseum Liechtenstein, Λίχτενσταιν (2016), L’Affaire Tournesols, Fondation Vincent Van Gogh, Αρλ (2014-2015).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.