«Bestiary»: Ο Κοέν ανακαλύπτει μια πληθώρα θεμάτων πρόθυμων να μεταμορφωθούν σε θρυλικά πλάσματα

Ένας σχόλιασμός της σύγχρονης εποχής μέσα από τα έργα του

Η Nitra Gallery παρουσιάζει, 23 Νοεμβρίου, τη σειρά Bestiary του Βίκτωρ Κοέν. Η σειρά Bestiary είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας ενασχόλησης με τη φωτογραφία των αρχών του 19ου αιώνα και την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Ξεκινώντας από έναν κατάλογο φανταστικών πλασμάτων όπως αποδίδονται στην ελληνική μυθολογία και επηρεασμένος από τη θρησκευτική εικονογραφία, ο Κοέν μετατρέπει τα τερατώδη αυτά αρχέτυπα σε σχόλιασμό της σύγχρονης εποχής.

Στο πρωτογενές φωτογραφικό υλικό που επιλέχθηκε από τη συλλογή εικόνων της Βιβλιοθήκης του Κονγκέσσου των ΗΠΑ, ο Κοέν ανακαλύπτει μια πληθώρα θεμάτων, γοητευτικών και πρόθυμων να μεταμορφωθούν σε θρυλικά πλάσματα. Τα πλάσματα της μυθολογίας που συχνά είναι συνυφασμένα με την έννοια του κακού, αποσπώνται από τη συνήθη απλοϊκή τους διάσταση και αποκτούν πολύπλοκες, τραγικές προσωπικότητες, κάνοντας δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τους ήρωες από τα κτήνη.

Αυτά τα ανθρωποκεντρικά στοιχεία στους ήρωες του Κοέν, αναδεικνύονται έντονα μέσα από τις ποιότητες της φωτογραφίας του 19ου αιώνα, τότε που τα φωτογραφιζόμενα πρόσωπα στέκονταν αμήχανα μπροστά στη σπάνια ευκαιρία να βρεθούν μπροστά στο φακό.

Την αφήγηση περιπλέκουν γοητευτικές γλώσσες αρχειοθέτησης, υπογραφής και σφράγισης εγγράφων, πάνω στα οποία ο χρόνος έχει αφήσει βάναυσα σημάδια φθοράς.

Η ενότητα Bestiary παρουσιάστηκε επίσης στο United Photo Industries της Νέας Υόρκης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.