Big Bang Festival 5: Ένα μουσικό φεστιβάλ για παιδιά στη Στέγη

big bang festival 5

Ήχοι, μελωδίες και ρυθμοί που ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους «εκρήγνυνται» στο Big Bang Festival

Μουσικοί, μπάντες, καλλιτέχνες, παρελάσεις, πειράματα, κατασκευές, περφόρμανς και παραστάσεις προσκαλούν γονείς και παιδιά να ανακαλύψουν τι σημαίνει Μουσική.

Το γνωρίζουμε καλά: κανείς δεν εκτιμά τη μουσική όσο τα παιδιά, που κουνιούνται ρυθμικά σε κάθε νότα, γουρλώνουν τα μάτια με το άκουσμα ενός παράξενου ήχου, αρπάζουν μουσικά όργανα και αντικείμενα χωρίς δεύτερη σκέψη. Αντί να τους πούμε «μην κάνεις αυτό ή το άλλο», τους λέμε «μπες με φόρα στη Στέγη και κάνε βουτιά στον κόσμο της μουσικής» στο Big Bang Festival στις 25 και 26 Μαΐου.

Γιατί αυτό είναι ένα μουσικό φεστιβάλ αφιερωμένο στην υπέροχη περιέργεια των παιδιών. Στο Big Bang συμβαίνουν κάθε χρονιά τρελά πράγματα μέσα στη Στέγη σε διάφορους χώρους αλλά και έξω στη γειτονιά. Αφρικανική μουσική σε παρέλαση, μια ορχήστρα που μαγειρεύει, περίεργα μουσικά όργανα, υπερμεγέθη πνευστά, αυτοσχέδια μουσικά όργανα σε παράξενα σχήματα, marching bands, διαδραστικά εργαστήρια σύγχρονης μουσικής, μουσικό ταξίδι στα παράλια της Μεσογείου, δέντρα-ηχητικά γλυπτά, ηχητικά τοπία με λίμνη και πυγολαμπίδες, ηχητικό μασάζ.

Το φεστιβάλ μουσικής για παιδιά BIG BANG είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Zonzo Compagnie, ενώ αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου BIG BANG.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Οι ρυθμοί αφηγούνται τις ιστορίες τους
Μιχάλης Afolayan & Jessica Ben Anosike

Πάρκο Δουργούτι | Δωρεάν | Για όλες τις ηλικίες
Σάββατο: 13:00, 17:30, 19:00 | Κυριακή: 12:30, 14:00, 17:30

Ένα διαδραστικό εισαγωγικό εργαστήριο-performance στην αφρικανική πολυρρυθμία και τον χορό, με συντονιστή τον Μιχάλη Afolayan και την Jessica Ben Anosike (μέλος των Bantu Dancers), πλαισιωμένο από το μουσικό σύνολο αφρικανικών κρουστών του πολιτιστικού κέντρου Anasa.

Χρησιμοποιώντας τη μουσική του σώματος και της φωνής, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν παραδοσιακούς ρυθμούς και βιώνουν την ερωτοαπαντητική συμμετοχική μουσική, που συναντάμε στην Δυτική Αφρική.

Το μουσικό σύνολο απαρτίζεται από μαθητές της σχολής κρουστών του πολιτιστικού κέντρου Αnasa. Σε μορφή αφήγησης και στο πλαίσιο της δυναμικής του θεάτρου δρόμου, θα ειπωθούν παράλληλα μύθοι και ιστορίες των αφρικανικών μουσικών οργάνων και ρυθμών, πώς γεννήθηκαν, πώς λέγονται, πότε παίζονται αυτοί οι ρυθμοί και ποια η σημασία τους στον Αφρικανικό πολιτισμό.

The cooking Orchestra
Δημοσθένης Γρίβας

Μικρή Σκηνή | 5 € | Από 4 έως 104 ετών
Σάββατο: 13:00, 15:30, 17:30 | Κυριακή: 13:00, 15:00, 17:00

Μουσική και μαγειρική με περφόρμερ τον Άγγελο Παπαδημητρίου.

Τι συμβαίνει στην κουζίνα του master chef  Άγγελου Παπαδημητρίου όταν προσκαλεί μια ιδιόμορφη ομάδα βοηθών μαγείρων-μουσικών για να δημιουργήσουν ένα γεύμα για πολλά παιδιά; Πώς γίνεται οι ήχοι από κουτάλια, πιρούνια, ψυγεία, κατσαρόλες και μίξερ να μπερδεύονται και να γίνονται ένα με συνθεσάιζερ και ντραμς, σε ένα ηχητικό τοπίο να γλείφεις τα δάχτυλά σου; Πώς μπορεί η μαγειρική να γίνει παιχνίδι και τραγούδι;

Ένα ιδιόμορφο μουσικομαγειρικό ταξίδι ξετυλίγεται μπροστά μας την ώρα που στην κουζίνα μας όλα είναι πιθανά.  

Χαλκός και Δέρμα
HOP FROG Fanfare

Κεντρική Σκηνή | 5 € | Παιδιά από 6 ετών
Σάββατο: 14:00, 18:30 | Κυριακή: 14:00, 18:00

Συναυλία στην Κεντρική Σκηνή από σχήμα του Βελγίου με περίεργα μουσικά όργανα, υπερμεγέθη πνευστά και περφόρμανς στη λογική του marching band.

Το «Χαλκός & Δέρμα» είναι μια ωδή στη δύναμη της μουσικής και την παρηγοριά που προσφέρει. Τη μια στιγμή αποτελεί μια χαρωπή πρόσκληση για χορό, την επόμενη γίνεται ένας φόρος τιμής ή ένας ανακουφιστικός ήχος σε μια νεκρώσιμη ακολουθία. Η φανφάρα, δηλαδή η μουσική πανηγυρικού χαρακτήρα, μας συνοδεύει σε κάθε τελετουργία της καθημερινότητας – μοιάζει να είναι η αληθινή υπόκρουση της ίδιας της ζωής. Επί σκηνής βρίσκονται δύο περκασιονίστες και επτά πνευστοί: εννιά μουσικοί αστέρες και φυσιογνωμίες που διευρύνουν την έννοια της φανφάρας προς κάθε κατεύθυνση.

Δουλεύοντας με την εταιρεία παραγωγής Zonzo Compagnie, ο σκηνοθέτης και χορογράφος Randi De Vlieghe και η ομάδα Hop Frog από τη συνοικία Μπόργκερχαουτ της Αμβέρσας βυθίζονται στην πλούσια παράδοση του μουσικού είδους της φανφάρας και των πολυάριθμων περιστάσεων στις οποίες αυτή παίζει σημαντικό ρόλο. Μαζί, συνθέτουν μια εικαστική μουσική παράσταση που αφηγείται μια οικουμενική ιστορία για ένα ευρύτατο ακροατήριο. Για τους ανθρώπους, την απερισκεψία, τη σκληρότητα, την τρυφερότητα, την ευαισθησία, το σθένος και την αγάπη τους για τη ζωή.

Η χώρα που δεν έχω ξαναδεί ποτέ
Άννα Παγκάλου

The Galaxy Corner | 2 € | Για παιδιά από 5 έως 8 ετών και ενήλικες που θέλουν να βλέπουν τον κόσμο σαν παιδιά
Σάββατο: 12:30, 14:30, 17:00, 19:00 | Κυριακή: 13:00, 15:00, 16:30, 18:30

Διαδραστικό εργαστήριο σύγχρονης μουσικής βασισμένη στο κίνημα του fluxus.

Μια βόλτα στη χώρα που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, που την κατοικούν πλάσματα που δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ, που κάνουν πράγματα που δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ. Εκεί δεν υπάρχει λάθος, όλοι είναι φίλοι και έχουν μόνο μία αίσθηση, την ακοή. Με τους ήχους επικοινωνούν και από τους ήχους τρέφονται.

Ένα παιχνίδι- παράσταση για μικρούς και μεγάλους βασισμένο στο κίνημα αντι-τέχνης του ’60, Fluxus, που σκοπός του ήταν η κατάργηση της απόστασης μεταξύ του κοινού και των ίδιων των καλλιτεχνών μέσω του σουρεαλισμού και του χιούμορ για τη δημιουργία ουσιαστικής σχέσης μεταξύ τέχνης και ζωής.

Βασισμένο στην εκπαιδευτική μεθοδολογία Backward Thinking™ της Doreen Nelson όπου τα παιδιά βρίσκουν μόνα τους την απάντηση στο ερώτημα: ποια ανάγκη δημιουργεί την τέχνη και τι είναι η μουσική;

Ήταν ένα μικρό καράβι
Χρύσα Καραΐσκου, Μαρία Πλουμή, Ελένη Κοκκάλα (Biz Bize)

Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου (5ος όροφος) | 2 € | Για παιδιά από 3 ετών
Σάββατο: 12:30, 15:00, 17:30 | Κυριακή: 12:30, 15:30, 17:30

Συναυλία με παραδοσιακά όργανα όπως ούτι και λαούτο, βασισμένη στην ιδέα ενός ταξιδιού με καράβι στα παράλια της Μεσογείου.

 Η παράσταση «Ήταν ένα μικρό καράβι» είναι μια διαδραστική συναυλία για παιδιά. Τρεις μουσικοί με παραδοσιακά όργανα (κανονάκι, ούτι, λαούτο), ένας επιδαπέδιος χάρτης της Μεσογείου και ένα χάρτινο καράβι στήνουν το σκηνικό.

Με τη βοήθεια των παιδιών το καραβάκι μας θα κάνει ένα μουσικό ταξίδι στις ακτές της Μεσογείου, ξεκινώντας από την Ισπανία και φτάνοντας ως τη Θράκη, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να ακούσουν παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από διάφορα μέρη της ευρύτερης περιοχής, να παίξουν με ρυθμικά και μουσικά σχήματα, να δημιουργήσουν ήχους και να διαμορφώσουν την πλοκή της ιστορίας μας.

Το δάσος του ήχου
Alyssa Moxley & Αναστασία Δούκα

The Galaxy Space | 2 € | Για παιδιά από 5 ετών
Σάββατο: 13:30, 15:00, 16:30, 18:30 | Κυριακή: 12:30, 14:30, 16:00, 18:00

Στο «Δάσος του Ήχου», οι μικροί προσκεκλημένοι θα περιπλανηθούν σε ήχους του φυσικού κόσμου αλλά και της πόλης. Κάτω από τις φυλλωσιές δέντρων που θυμίζουν το μαντείο της Δωδώνης κρέμονται ποικίλα καθημερινά αντικείμενα, φρούτα και χάρτινα φύλλα.

Η διάδραση με τα παραπάνω θα μεταμορφώσει τις ηχογραφήσεις πεδίου από διαφορετικά σημεία του πλανήτη (αρμονία εντόμων, κελαϊδίσματα πουλιών, θρόισμα φύλλων, κελάρυσμα ποταμών, κόρνες αυτοκινήτων, φωνές περαστικών, γαβγίσματα και καμπανάκια) σε μουσικές συνθέσεις.

Μετά από μια μουσική περφόρμανς από τους καλλιτέχνες, παιδιά και γονείς θα παίξουν και θα δημιουργήσουν ελεύθερα το δικό τους ηχητικό σύμπαν.

Αιθέρια Κύματα
May Roosevelt


Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου (5ος όροφος) | 3 € | Για παιδιά από 4 ετών
Σάβββατο: 13:30, 16:30, 18:30 | Κυριακή: 14:30, 16:30, 18:30

Μια συναυλία όπου η μουσική αντλεί την έμπνευσή της από τη φύση και προσκαλεί τα παιδιά να ακούσουν και να πλάσουν με τη δύναμη της φαντασίας τους το περιβάλλον μιας φανταστικής λίμνης.

Κατά την διάρκεια του μουσικού παραμυθιού, ηλεκτρονικές μελωδίες και ρυθμοί αφηγούνται όσα συναντούμε σε αυτό το φανταστικό ηχοτοπίο, όπου πρωταγωνιστεί το θέρεμιν, ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα (1919) και το μοναδικό που παίζεται χωρίς να αγγίζεται από τον ερμηνευτή, δηλ. παίζεται «στον αέρα». Η σχέση μουσικής και τεχνολογίας αλλά και η «μαγεία» του ανέγγιχτου μουσικού οργάνου υπογραμμίζεται με τη σκηνογραφική εγκατάσταση.

Μετά το τέλος της συναυλίας, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη λειτουργία του θέρεμιν με την καθοδήγηση της μουσικού.

 

Deep Fusion Butterfly
Μιχάλης Μοσχούτης, Έλενα Ιωάννου, Θοδωρής Βρανάς και 9 ενήλικες με Νοητική Στέρηση.

Εκθεσιακός χώρος -1 | Δωρεάν με δελτία εισόδου | Για παιδιά από 3 ετών
Σάββατο: 13:30, 17:30 | Κυριακή: 13:30, 17:30

Εργαστήριο με ενήλικες με νοητική στέρηση που καταλήγει σε μια συναυλία για παιδιά. Μουσικοί και παιδαγωγοί έχουν δουλέψει για μια συναυλία σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής.

Οι Deep Fusion Butterfly Band είναι ένα μεικτό συγκρότημα από μουσικόφιλους με και χωρίς νοητική στέρηση, που έκανε την πρώτη ζωντανή εμφάνιση στο Borderline Festival 2018 της Στέγης, υπό την καθοδήγηση του Αργεντίνου μουσικού Alan Courtis.

Στο πλαίσιο του φετινού Big Bang Festival, οι Deep Fusion Butterfly Band επιστρέφουν με νέα μέλη και ένα ευφάνταστο πρόγραμμα που κινείται μεταξύ pop, rock, παραδοσιακής και ηλεκτρονικής μουσικής.

Touching Sound
Μέλη της ομάδας Hop Frog (Bert Bernaerts & Tijl Pyrijns) και μια ομάδα μαθητών

Εκθεσιακός Χώρος -1 | Δωρεάν με δελτία εισόδου | Για παιδιά από 5 ετών
Σάββατο: 12:30, 16:30 | Κυριακή: 12:30, 16:30

Παιδιά και έφηβοι δουλεύοντας με όργανα και αντικείμενα κάνουν ένα ηχητικό μασάζ στους θεατές.

 Το “Touching Sound” είναι ένα εργαστήριο που εξερευνά τη φυσική εμπειρία του ήχου και της μουσικής. Αρχικά, οι συμμετέχοντες –μια ομάδα παιδιών και εφήβων μεταξύ επτά και δώδεκα ετών– μαθαίνουν την έννοια του «ηχητικού μασάζ» (massage sonore), δουλεύοντας μαζί για μια εβδομάδα. Μαθαίνουν πώς να χειρίζονται τα ηχητικά αντικείμενα και τα μουσικά όργανα για να δημιουργήσουν ένα μουσικό περιβάλλον που το κοινό βιώνει ως «μαλάξεις για τα αυτιά».

Σε δεύτερο χρόνο, οι μουσικοί Tijl Pyrijns και Bert Bernaerts ενσωματώνουν τη μουσική εμπειρία των συμμετεχόντων για να συνδιαμορφώσουν μια σύνθεση στην οποία η σιωπή, οι μίνιμαλ ήχοι και η χωροποίηση αποτελούν κεντρικά χαρακτηριστικά. Αυτή η σύνθεση θα εκτελεστεί από όλη την ομάδα συμμετεχόντων του Big Bang Festival 5 στην Αθήνα.

Μαντλεν στον Γαλαξία
SpatSonore

The Galaxy Studio | 3 € | Για παιδιά από 4 ετών
Σάββατο: 13:00, 16:00, 18:00 | Κυριακή: 13:30, 15:30, 17:30

Γαλλικό σχήμα με αυτοσχέδια πνευστά μουσικά όργανα σε παράξενα σχήματα κάνουν μια δράση μεταξύ εγκατάστασης και συναυλίας στο κοινό που παραβρίσκεται στην εκδήλωση.

Ένα ηχητικό ιγκλού με χάλκινα αναρριχητικά φυτά. Τρομπέτες, τούμπες, τρομπόνια και πολλά άλλα όργανα απλώνονται πάνω από το κεφάλι σας και διασταυρώνονται σε ένα ταβάνι από χάλκινα πνευστά. Πέντε οδηγοί πλησιάζουν και σκαρφίζονται έναν κόσμο από υπέροχους ήχους. Ελέγχουν τα κλειδιά, φυσούν κι αναστενάζουν, ξύνουν και χτυπούν ρυθμούς και ήχους πάνω από το κεφάλι σας, στραμμένοι ο ένας προς τον άλλο.

Οι αυλοί και οι σάλπιγγες, που διαπλέκονται, επεκτείνονται σε τριάντα ηχητικές χοάνες διασκορπισμένες στον χώρο και σε αγκαλιάζουν με τον ήχο τους. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Θα βρεθείτε καταμεσής του ήχου, βυθισμένοι βαθιά σε μια ηχητική φούσκα.

Το σπίτι των χάλκινων αγωγών τρέμει και βρυχάται. Καθισμένοι αναπαυτικά στα μαλακά μαξιλάρια, θα ακούσετε αέριες μάζες, υπόγειες ζούγκλες, εξωτικά νησιά και, στο βάθος, μια μελωδία.

Συντελεστές

Επιμέλεια Φεστιβάλ: Χρήστος Καρράς, Μυρτώ Λάβδα

Μιχάλης Afolayan: Μουσικός, performer, εικαστικός
Jessica Ben Anosike: Χορεύτρια
Και οι Anasa Drummers

Ιδέα, Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Γρίβας
Σκηνικά, Κοστούμια: Ηλιάνα Γκάρτζιου
Φωτισμοί: Xρήστος Λαζαρίδης
Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Βερίγκας

The Cooking Orchestra: Άγγελος Παπαδημητρίου (performer, τραγούδι), Δημοσθένης Γρίβας (κιθάρα), Κώστας Γιαξόγλου (πιάνο, synths), Σάνια Στριμπάκου (performer, κίνηση), Μανώλης Γιαννίκιος (drums, κρουστά), Βασίλης Νησσόπουλος (μπάσο, synths), Joe Tornabene (φλάουτο, βαρύτονο σαξόφωνο)

Tim Coenen: Bass Drum, Κιθάρα
Tijl Piryns: Snare Drum, Σύνθεση
Glen de Jonghe: Σουζάφανο
LoesMinnebo: Τρομπόνι
Bert Bernaerts: Τρομπέτα, Σύνθεση
Peppi Pepermans: Άλτο Σαξόφωνο
Hanne de Backer: Βαρύτονο Σαξόφωνο, Σύνθεση
Koen Bollen: Σοπράνο Σαξόφωνο, Σύνθεση
Mario Conjaerts: Τρομπέτα

Σύλληψη, Σχεδιασμός, Performance: Άννα Παγκάλου (voice soloist)
Performers, Εμψυχωτές: Πόπη Κρανιδιώτη (Βρεφονηπιοκόμος), Χριστίνα Ντέμου (Νηπιαγωγός, Ηθοποιός)

Μαρία Πλουμή: Λαούτο, Τραγούδι
Ελένη Κοκκάλα: Ούτι, Τραγούδι
Χρύσα Καραΐσκου: Κανονάκι, Τραγούδι

Alyssa Moxley: Συνθέτρια/καλλιτέχνης ήχου
Αναστασία Δούκα: Εικαστικός

Σύνθεση, Παραγωγή, Θέρεμιν: May Roosevelt
Σκηνογραφία: Γιάννης Κατρανίτσας
Βοηθός Σκηνογράφου: Κυριακή Νασιούλα

Deep Fusion Butterfly: Γιώργος Αλεξιάδης, Τάσο Αμπατζίδης, Θόδωρος Βρανάς, Θεανώ Δηλαβεράκη, Έλενα Ιωάννου, Ιωάννα Καραναγνώστη, Μιχάλης Μοσχούτης, Νίκος Σαλτσόγλου, Μανώλης Σαριδάκης, Βαγγέλης Φούντας, Ειρήνη Φράγκου, Χρήστος Χριστακόπουλος

Tijl Pyrijns: Ντραμς/Κρουστά
Bert Bernaerts: Τρομπέτα/Κοντραμπάσο
Μαζί τους μια ομάδα μαθητών 7-15 ετών και η μουσικός Ήβη Παπαθανασίου 

Elsa Birgé, Philippe Bord, Nicolas Chedmail, Joris Rühl & Maxime Morel: Μουσικοί

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.