«Blind Date – Εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Μία συνάντηση στα τυφλά των έργων της μόνιμης συλλογής του μουσείου με καλλιτέχνες που δεν ανήκουν στη συλλογή

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019, μία έκθεση με έργα από τη Μόνιμη Συλλογή του και έργα άλλων καλλιτεχνών, με τίτλο «Blind Date εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας».

Η Μόνιμη Συλλογή του Μ.Σ.Τ. Κρήτης κατέχει πάνω από 650 έργα από τον 20ο και 21ο αιώνα. Η Μαρία Μαραγκού χαρτογραφεί μία παραγωγή εικαστικής γραφής από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ένα ιδιαίτερο ένστικτο και επιμέλεια. Στη συγκεκριμένη έκθεση ο Αντώνης Βολανάκης προτείνει έργα από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου σε μία συνάντηση στα τυφλά με καλλιτέχνες που δεν ανήκουν στη συλλογή σαν ένα γλυπτικό ασεμπλάζ χωρικοτήτων και συγκειμένων. Πώς το Μουσείο ως η οικία των μουσών ανοίγει θύρες και φιλοξενεί καινούρια ερευνητικά πεδία στα εικαστικά; Πώς επιλέγονται διαφορετικές διαδρομές και πως σε μία ομαδική έκθεση το ένα έργο φωτίζει το άλλο;

«Τι συμβαίνει μέσα μας και τι συμβαίνει σε εμάς»
Μωρίς Μερλώ – Ποντύ

Η επιλογή των έργων έγινε με μία βασική παραδοχή. Η τέχνη διαμορφώνει και μετουσιώνει τη σχέση μας με τον κόσμο και η/ο καλλιτέχνης ως ένα δραστικό υποκείμενο μπορεί να μεταφέρει διαλογικά την συν-περιέργειά της/του για αυτό που λέμε ζωή.

Είναι η τέχνη ένα πιθανό εργαλείο για το ξετύλιγμα των πολλαπλών πραγματικοτήτων των κόσμων στους οποίους συντρέχουμε; Μπορεί η τέχνη να φέρει κοντά τους κόσμους της βιωμένης πραγματικότητας, του φανταστικού και του ονείρου σε έναν χορό πληθυντικού αριθμού;

Η έκθεση προτείνει μία σειρά ερωτήσεων από την παράθεση των έργων. Ποιο είναι το πρίσμα των εκδοχών της δημιουργικής ιθαγένειας και πολιτειότητας και τι ευθύνες ή υποχρεώσεις παρουσιάζουν οι καλλιτέχνες ως πολίτες με άλλο εφαλτήριο και δημιουργικά μέσα; Τι σημαίνει να ανήκει το έργο ενός  καλλιτέχνη σε μία μόνιμη συλλογή ενός μουσείου; Είναι το μουσείο ένας τόπος φιλοξενίας των καλλιτεχνών, των έργων και των ιδεών τους; Κατά πόσο είναι και χώρος φιλοξενίας των σωμάτων και των ιδεών των επισκεπτών/θεατών/ συμμετεχόντων/ μαρτύρων/ συνδημιουργών των νοημάτων;

Ο επιμελητής παρουσιάζει πολλαπλές διαδρομές στα έργα σαν ένα μωσαϊκό παλίμψηστο. Ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις και επιτελεστικές δράσεις θα συνθέσουν μία απόπειρα καταγραφής των αντανακλάσεων των δημιουργών στον κόσμο. Ο Εκπαιδευτικός Τομέας και τα Εικαστικά Εργαστήρια μέσω μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες, θα συγκροτήσουν θεμελιώδη ερωτήματα όπως: για το τι μπορεί να είναι τέχνη, για τις  έννοιες της φιλοξενίας, της συνεργασίας, της ορατότητας και της διαδραστικής κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Το φθινόπωρο του 2019, με την ευκαιρία της έκθεσης θα κυκλοφορήσει δίγλωσσος κατάλογος.

Συντελεστές

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν:

Αντουανέτα Αγγελίδη, Νίκος Αλεξίου, Νικόλας Αναστασόπουλος, Κατερίνα Αποστολίδου, Φοίβη Γιαννίση, Μαρία Γλύκα, Γιώργος Γυπαράκης, Θωμάς Διώτης, Χριστόφορος Δουλγέρης, Νάντια Καλαρά, Νίκη Καναγκίνη, Λευτέρης Κανακάκις, Χριστίνα Κατσάρη, Ειρήνη Λιναρδάκη, Μαρία Λοϊζίδου, Ρικ Λόου+Μαρία Παπαδημητρίου, Δέσπω Μαγκώνη, Μιχάλης Μανουσάκης, Ιώνιαν Μπισάι+Σωτήρης Τσίγκανος, Μπία Ντάβου, Ελένη Μυλωνά, Κώστας Ντάφλος, Ηλίας Παπαηλιάκης, Διονύσης Παππάς, Ρένα Παπασπύρου, Χρύσα Ρωμανού, Άγγελος Σκούρτης, Mάριος Σπηλιόπουλος, Μαριάννα Στραπατσάκη, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Άννα Τσουλούφη-Λάγιου, Ντόρις Χακίμ, Νίκος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Χατζημιχάλης, Θάλεια Χιώτη, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Επιμέλεια: Αντώνης Βολανάκης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.