“Blockchain: Utopia or U–turn?” ένα φεστιβάλ για τις οικονομικές και καλλιτεχνικές εφαρμογές της τεχνολογίας

blockchain

Λέξεις και σκέψεις στην Στέγη

Τι είναι το blockchain; Πώς υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή μας; Διανοητές, καλλιτέχνες, μουσικοί και χάκερ σε ένα φεστιβάλ που διερευνά τις οικονομικές και καλλιτεχνικές εφαρμογές –ανατρεπτικές και μη– αυτής της συναρπαστικής τεχνολογίας του δικτυωμένου κόσμου μας.

Η τεχνολογία blockchain βρίσκεται πίσω από το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin που δημιουργήθηκε το 2008. Θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό λογιστικό φύλλο που μοιράζεται μεταξύ των χρηστών του, καταγράφοντας οικονομικά στοιχεία και συναλλαγές, συμβόλαια και αμοιβαίες συμφωνίες χωρίς τη μεσολάβηση ενός κεντρικού διαχειριστή, όπως είναι οι τράπεζες.

Το φεστιβάλ Blockchain: Utopia or U–turn? διεξάγεται για δυο σαββατοκύριακα 9-10 και 16-17 Φεβρουαρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και προσκαλεί διανοητές, καλλιτέχνες, μουσικούς και χάκερ σε μια συζήτηση για τη διαλεκτική της αντίστασης και της αφομοίωσης που χαρακτηρίζει την τεχνολογία blockchain. Στόχος του φεστιβάλ είναι ο διάλογος, η ανάλυση αλλά και η εμπλοκή του κοινού με τη νέα αυτή τεχνολογία, καθώς πρόκειται για ένα συναρπαστικό αντικείμενο μελέτης που μας βοηθάει να κατανοήσουμε και να οραματιστούμε τη θέση μας μέσα στην ψηφιακά δικτυωμένη κοινωνία μας. Αν και το blockchain έχει κατά κύριο λόγο υιοθετηθεί από επενδυτές και επιχειρηματίες, χρησιμοποιείται εκτενώς και από κοινότητες που διερευνούν ριζοσπαστικές και εναλλακτικές χρήσεις του στις τέχνες, τη μουσική, τα μέσα και τα συστήματα διακυβέρνησης.

Η νέα αυτή τεχνολογία εγείρει πολιτικά και ηθικά ερωτήματα, καθώς από τη μία συμβάλλει στην κοινωνική αμοιβαιότητα και καταργεί τους διαμεσολαβητές, ενώ από την άλλη αποτελεί επενδυτική ευκαιρία για μια νέα ελίτ, αυτήν της ψηφιακής οικονομίας.

Πρόγραμμα:

Στις 9 & 10 Φεβρουαρίου, το φεστιβάλ περιλαμβάνει ομιλίες στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, με ομιλητές τους: Saskia Sassen (κοινωνιολόγος), Benjamin H. Bratton (κοινωνιολόγος, θεωρητικός αρχιτεκτονικής και design), Denis Jaromil Rojo (προγραμματιστής ελεύθερου λογισμικού, media artist), Γιώργος Παπαγεωργίου (Adjunct Faculty at University of Nicosia), Marco Sachy (cryptocurrency & distributed ledger designer), Δημήτριος Βουράκης (νομικός), Brett Scott, (αρθρογράφος, ερευνητής) και Voltnoi & Quetempo (curators, media artists).

Οι θεματικές ενότητες του διημέρου είναι οι εξής: «Μια εισαγωγή στο blockchain, το χρήμα και τα χρηματοοικονομικά υψηλής τεχνολογίας» και «Το blockchain ως μορφή διακυβέρνησης, δικαίου και κοινωνικής ενδυνάμωσης», το Σάββατο και την Κυριακή, αντίστοιχα.

Στις 16 & 17 Φεβρουαρίου, οι ομιλίες στη Μικρή Σκηνή θα πραγματοποιηθούν από τους εξής: Matthew Liston (a crypto native), Ruth Catlow (συνιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Furtherfield), Kei Kreutler (ερευνήτρια, designer, developer), Mat Dryhurst (μουσικός, ερευνητής), Jaya Klara Brekke (συγγραφέας, ερευνήτρια), David Gerard (συγγραφέας του Attack of the 50 Foot Blockchain, αρθρογράφος), Jemima Kelly (δημοσιογράφος των Financial Times Alphaville), James Bridle (καλλιτέχνης, συγγραφέας).

Οι θεματικές ενότητες του δεύτερου διημέρου είναι οι εξής: «Εφαρμογές blockchain και προβληματισμοί στις τέχνες» και «Μια κριτική στις τεχνολογίες blockchain», το Σάββατο και την Κυριακή, αντίστοιχα.

Από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει ένα cryptorave party που θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου. Το πρότζεκτ είναι ένα καλλιτεχνικό έργο που πραγματοποιείται από τους !Mediengruppe Bitnik + Omsk Social Club και συμμετέχουν τα μουσικά σχήματα Arpanet, Amnesia Scanner και οι dj’s M.E.S.H., Bill Kouligas και Voltnoi.

Για να μάθετε τον χώρο διεξαγωγής και να παραβρεθείτε στο πάρτι, πρέπει να προσφέρετε μέσω της ιστοσελίδας του event την υπολογιστική δύναμη του υπολογιστή σας, ώστε να βοηθήσετε στη δημιουργία μιας κοινότητας αμοιβαίας εμπιστοσύνης διαμέσου του κρυπτονομίσματος Monero. Θα χρειαστούν κάποιες ώρες για να κατέβουν η είσοδος, η τοποθεσία αλλά και μια ταυτότητα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε ένα role playing game στον χώρο του πάρτι.

Οι καλλιτεχνικές ομάδες των !Mediengruppe Bitnik + Omsk Social Club περιγράφουν το καλλιτεχνικό τους έργο ως μια ουτοπική χειρονομία που υιοθετεί και πειραματίζεται με την τεχνολογία blockchain, τα κρυπτονομίσματα και τους ψηφιακούς αυτόνομους οργανισμούς που σκοπό έχουν το χτίσιμο ενός δικτύου της underground κουλτούρας. Το έργο αυτό ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή του κόσμου στο cryptorave. Η τοποθεσία που δεν ανακοινώνεται, το mining που δεν αποφέρει κάποια χρηματική αξία, η υπολογιστική δύναμη του υπολογιστή μας που είναι μηδαμινή σε πραγματική κατανάλωση ενέργειας, όλα αυτά είναι μια σειρά από συμβολισμούς του καλλιτεχνικού έργου, που στο σύνολό τους οδηγούν σε έναν δρόμο: αυτόν της δημιουργίας αυτόνομων δικτύων επικοινωνίας και εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Το λινκ του cryptorave party θα ανακοινωθεί από το site της Στέγης τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.