To BULB (www.bulbproject.gr), με όραμα την αειφορία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική οικονομία, φιλοδοξεί να αναπτύξει δράσεις και να εδραιώσει καινοτόμες πρακτικές με αποτελεσματικό κόστος και όφελος για το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Με το βλέμμα στραμμένο στο περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και τις εναλλακτικές μορφές της, το νερό, την βιοποικιλότητα, την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων, σκοπεύει στην προώθηση και ανάπτυξη της παιδείας γύρω από τη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία. Διοργανωνεται από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΟΣ, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Μέσα από τους τρεις επιμέρους τομείς του (BULB Περιβάλλον, BULB Πολιτισμός, BULB Δράση), οι δρασεις στοχεύουν στα εξής:

1. Αλλαγή συμπεριφοράς του πολίτη/καταναλωτή, για παιδιά και ενήλικες

Δράση – Επιμόρφωση – Εκπαίδευση του πολίτη πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων και την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση της ενέργειας.

2. Νέο Επιχειρείν – Πράσινη Επιχειρηματικότητα

Σεμινάρια – Ημερίδες – Συνέδρια με επιστημονικό και ενημερωτικό υλικό σχετικό σε θέματα επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας και καινοτομίας για το ευρύ κοινό.

3. Συνέργιες/Κοινή Δράση με βιομηχανίες, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη προγραμμάτων.

ΕΚΘΕΣΗ

1 – 5 Ιουνίου 2011

Άνθρωπος και Περιβάλλον”

Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της διαλεκτικής ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον και προσφέρει μια δημιουργική οπτική διαμέσου της τέχνης. Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε με γνώμονα την ανησυχία τους για όσα συμβαίνουν στη μετανεωτερική εποχή σε σχέση με το περιβάλλον και κυρίως με βάση την οπτική τους πάνω στο θέμα. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του BULB, προβαίνουν σε μία διαφοροποιημένη ανάγνωση του ζητήματος, η οποία επικεντρώνεται στην ουσιαστική διαλεκτική για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και στον τρόπο με τον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος διαμορφώνεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Εγκαίνια: Τετάρτη 1 Ιουνίου.

ΚΥΚΛΟΣ ΟΜΙΛΙΩΝ

1 – 3 Ιουνίου 2011

Στις ημερίδες θα φιλοξενηθούν ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προερχόμενοι από κυβερνητικούς φορείς, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, ρυθμιστικές αρχές, οργανώσεις εκπροσώπησης καταναλωτών κ.α.

Τετάρτη 1 Ιουνίου

«Εφαρμοσμένες Τέχνες και Περιβάλλον»

Αρχιτεκτονική και Τέχνες με στόχο την περιβαλλοντική προστασία του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος.

Πέμπτη 2 Ιουνίου

«Μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία»

Ο ρόλος του κράτους – Ρυθμιστικό πλάισιο – Ιδιωτική πωτοβουλία

Παρασκευή 3 Ιουνίου

«Νομική Στέγη για Περιβαλλοντική Συνείδηση»

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Την 1η Ιουνίου θα ανακοινωθεί η έναρξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού: «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΜΥΡΙ ΠΗΛΙΟΥ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ»

SHORT FILMS

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Προβολή ταινιών μικρού μήκους με θέμα το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με αυτό, σε συνεργασία με το AISFF PSAROKOKALO.

BULB FASHION PROJECT

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Νέοι Έλληνες σχεδιαστές θα παρουσιάσουν δημιουργίες τους με γνώμονα τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον ή προερχόμενων από μεταποίηση. Στόχος είναι να αντιληφθεί το κοινό ότι η περιβαλλοντική συνειδητοποίηση δεν περιορίζεται σε δράσεις όπως η ανακύκλωση, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής.

KIDS Action

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Μέσα από ένα πρόγραμμα δράσεων (προβολές ταινιών μικρού μηκους, δημιουργικό παιχνίδι, κ.α.) που θα απευθύνεται στους νεαρούς επισκέπτες, επιδιώκουμε την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους του BULB, ώστε να εξελιχθούν σε υπεύθυνους και συνειδητοποιημένους πολίτες. Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και τα media μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη μετάδοση της πληροφορίας και η προσωπική τους εμπλοκή στις δράσεις θα τα φέρει σε επαφή με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του περιβάλλοντος.

ΣΥΝ – ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει ειδική εγκατάσταση για τη συλλογή οικιακών αποβλήτων. Έτσι, οι πολίτες θα συνεισφέρουν στο έργο του BULB φέρνοντας στο χώρο των εκδηλώσεων χρησιμοποιημένα λάδια (οχι μηχανέλαια) και οικιακά απόβλητα. Επίσης θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα του BULB, εάν επιθυμούν την τοποθέτηση δοχείων συλλογής οικιακών αποβλήτων στο χώρο τους, η αποκομιδή των οποίων θα γίνεται από την ομάδα του BULB.

Οι δράσεις κάθε ημέρας θα ολοκληρώνονται με εκδηλώσεις/parties.