Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «ΑΙΩΝ»* μετά την πορεία της θεατρικής παράστασης «Καμίγ Κλoντέλ: Το κύμα της τρέλας», στο Θέατρο Μεταξουργείο στην Αθήνα, αποδέχεται την πρόσκληση από το Θέατρο Λιθογραφείον, για δύο παραστάσεις στην Πάτρα, την Κυριακή 18 και τη Δευτέρα 19 Μαρτίου. Η παράσταση στο Βόλο οργανώνεται από το Κέντρο Ημέρας Πρόληψης Ολιστικής Στήριξης, στο Κινηματοθέατρο Αχίλλειον, τη Κυριακή 1 Απριλίου.

Η παράσταση παρακολουθεί τη διαδρομή της Καμίλ Κλoντέλ από τη δημιουργική της νιότη έως την παράφρονα «ώριμη ηλικία» και τον εγκλεισμό της για 30 χρόνια  στο άσυλο έως το θάνατο της το 1943, ακολουθώντας τις μορφές και τις φόρμες που εκείνη πρώτη επινόησε. Το κείμενο ιχνηλατεί τη συντριβή της γυναίκας-δημιουργού με τη θριαμβευτική δύναμη σε μια εποχή έντονα συντηρητική, που κυριαρχείται από κοινωνικές ανακατατάξεις και ανδροκρατούμενες αντιλήψεις.

Αν το έργο της Καμίλ Κλoντέλ αποπνέει τη παθιασμένη ψυχή της, η παράσταση αναζητά πως μέσα από τη συγκεκριμένη ιστορία διαφαίνεται το κύμα της τρέλας του μεσοπολέμου. Η κραυγή της Κλοντέλ όπως αναδύεται από τις επιστολές της αφορά όλους μας, εκφράζει κάθε αποκλεισμένο και έρχεται να συναντήσει εκείνες του ΄Έντβαρντ Μουνκ, του Φραντς Καρλ Μπύλερ και του Φράνσις Μπέικον.

Η επιστολογραφία της Καμίλ Κλοντέλ, βασισμένη στο βιβλίο-αφιέρωμα του Jacques Cassar, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας από την ηθοποιό Janie Gastaldi στο Φεστιβάλ Νάξου 2008 που είχε ως θεματικό άξονα «Τέχνη και Τρέλα».