«Η παράξενη ζωή της αθάνατης μέδουσας και άλλες ιστορίες» στην Οικία Θεοτοκοπούλου

Αθάνατη μέδουσα

Ένας παραληρηματικός, συνειρμικός μονόλογος, από ένα πλάσμα που φύτρωσε στην γη, περιπλανήθηκε, κρύφτηκε απέδρασε, ερωτεύτηκε και πέταξε

Το Campfire Stories καλεί το κοινό στην τελική παρουσίαση των δημιουργικών αποτελεσμάτων των Misfit Storytelling Workshops, στον κήπο της οικίας Θεοτοκοπούλου στις 29 Μαΐου, 18.00-21.00.

«Η νεκρούπολη είναι μια χώρα – αποικία αρθροπόδων. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι μονωμένοι. Ειδικά σφουγγάρια περικλείουν το εσωτερικό τους για να απορροφούν τους κραδασμούς. Οι άνθρωποι είναι πλαστικοί.

Δεν πονάνε. Δεν νιώθουν. Απομονωμένοι και μοναχικοί. Οι σκύλοι στην Νεκρούπολη μυρίζουν αγχώδεις διαταραχές.

Και οι γάτες δεν ξέρουν τι να τις κάνουν τις 7 ζωές τους. Όλοι απομονωμένοι και μοναχικοί. Τα αγγίγματα είναι περιορισμένα. Ποτέ για αναπαραγωγή.

Στη Νεκρούπολη έχεις συντρόφια το ολόγραμμα σου. Στη Νεκρούπολη όλοι οι παιδικοί σου φόβοι έχουν επαληθευτεί. Στην Νεκρούπολη δεν υπάρχουν βουνά δάση και λίμνες και το κολύμπι απαγορεύεται στη θάλασσα. Στη Νεκρούπολη τα φρούτα και τα λαχανικά δεν υπάρχουν ούτε σαν ανάμνηση των παιδικών χρόνων».

Έτσι είναι η ζωή στην Νεκρούπολη, όπως περιγράφεται στο βιβλίο ”The strange life of the immortal jelly fish” σε έναν παραληρηματικό, συνειρμικό μονόλογο, από ένα πλάσμα που φύτρωσε στην γη, περιπλανήθηκε χτυπήθηκε λύγισε κρύφτηκε απέδρασε άλλαξε μοιράστηκε φοβήθηκε ερωτεύτηκε πόνεσε παθιάστηκε πρόδωσε πλήγωσε και πληγώθηκε μεταμορφώθηκε ταξίδεψε κοιμήθηκε και ξύπνησε διαλύθηκε μίσησε επαναπροσδιορίστηκε έχασε τον εαυτό του σκλήρυνε, μαλάκωσε, πέθανε και αναστήθηκε, αγάπησε και πέταξε.

Περπάτησε 40 βήματα το σύμπαν όλο. Για να καταφέρει να σταθεί απέναντι στον εαυτό του. Απέναντι στον κόσμο στο κέντρο της γης που τον ανάθρεψε. Κυρίαρχος.

Το πλάσμα πραγματοποιεί το ταξίδι για να ανακαλύψει τον εαυτό του, βουτώντας σε έναν ωκεανό μνημών και ονείρων, κολυμπώντας σε μια εφιαλτική, παράλληλη εκδοχή μιας οποιαδήποτε γειτονιάς, μιας οποιαδήποτε πόλης, που μοιάζει να έχει βυθιστεί κάτω από μία ασταμάτητη καταιγίδα βίας και καταστολής. Στην διαδρομή, διασχίζοντας και ανακαλύπτοντας μουσκεμένες γειτονιές και τα αχαρτογράφητα μονοπάτια της ψυχής του, συναντάει άγνωστους και γνωστούς συνοδοιπόρους. Απευθύνεται άραγε στους άγνωστους Άλλους ο μονόλογος του πλάσματος; Ή στον εαυτό του;

Ο μονόλογος ”The strange life of the immortal jelly fish”, αποτελεί ένα ιδιαίτερο επίτευγμα (καλλιτεχνικά και όχι μόνο) καθώς αποτελεί μία δραματουργικά και υφολογικά ενιαία αφήγηση, που δημιουργήθηκε συλλογικά, μέσα από συνεργατικές διαδικασίες και δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης, στα πλαίσια των βιωματικών εργαστηρίων αφήγησης Misfit Storytelling Workshops. Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε μορφή θεατρικού αναλογίου από την ηθοποιό Ανδρονίκη Αβδελιώτη (29/5, 19.30-21.00), σε μία εκδήλωση που σηματοδοτεί ταυτόχρονα την λήξη των εργαστηρίων και προσφέρει στους συμμετέχοντες και την τοπική κοινότητα την τελευταία (για αυτή την φάση) ευκαιρία να συναντηθούν και να γιορτάσουν.

Την ίδια μέρα, στον ισόγειο χώρο, από τις 18.00 εώς τις 19.00, θα παρουσιάζονται αποσπάσματα του βιβλίου ”Hyperthymesia” από τους ίδιους τους συμμετέχοντες – δημιουργούς, με ηχητική υπόκρουση ένα ηχοτοπίο δημιουργημένο από αποσπάσματα αφηγήσεων κατοίκων της γειτονιάς που συλλέχθηκαν κατά την διάρκεια της δράσης.

Η έκδοση των βιβλίων πραγματοποιείται από τις εκδόσεις ”Συλλογές”.

Το Campfire Stories είναι μια δράση του Βασίλη Τζιώκα που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα START – Create Cultural Change. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.