‘Capto Vacui” του Κωνσταντίνου Δρέγου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Konstantino_Dregos_Capto Vacui

Από διαφορετικές οπτικές, όλα τα έργα περιστρέφονται γύρω από ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για την conditio humana

30 Μαρτίου 2022
- 19 Ιουνίου, 2022

Το annexM για τις εικαστικές τέχνες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση της Άννας Καφέτση, διοργανώνει από τις 30 Μαρτίου έως τις 19 Ιουνίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεγάλη έκθεση του Κωνσταντίνου Δρέγου με τίτλο ”Capto Vacui” σε επιμέλεια του Daniel Marzona.

Η έκθεση, όπως αναφέρει ο επιμελητής, θα χαρτογραφήσει μια τεράστια καλλιτεχνική περιοχή συγκεντρώνοντας πίνακες, κολάζ, βίντεο-έργα, ένα νέο ηχητικό έργο καθώς και πρόσφατα γλυπτά. Από διαφορετικές οπτικές, όλα αυτά τα έργα περιστρέφονται γύρω από ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για την conditio humana.

«Τι μπορούμε να γνωρίζουμε και πώς;», «Πώς και γιατί διαδραματίζουν συχνά τα σφάλματα, τα λάθη και οι παρεξηγήσεις ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση ευρηματικών και δημιουργικών διαδικασιών;», «Πώς μπορούμε να ζήσουμε έναν βίο βιωτό με δεδομένη την πεπερασμένη γνώση μας και την κατακερματισμένη κατανόησή μας για την ανθρώπινη φύση;»· ερωτήματα όπως αυτά δομούν το εννοιολογικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Δρέγου.

Από τις απαρχές του, το έργο του ήταν ένα καλλιτεχνικό τόλμημα αλλά και μια φιλοσοφική διερώτηση, δύο οπτικές  με ζητούμενο όχι τόσο να δοθούν απαντήσεις που θα ισχύουν στο διηνεκές, αλλά μάλλον να διερευνηθούν τα θεμέλια των κανονιστικών και τρεχουσών θεωριών που καλύπτουν το πεδίο ενδιαφέροντός του.

Konstantino_Dregos_Capto Vacui
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΕΓΟΣ, Πρόπλασμα-V, Eνότητα Πρόπλασμα, 2022 – 60 x 20 x 25 εκ. περ., Ακάθαρτη πορσελάνη – κεραμικό, Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

Επιλεγμένα έργα από δύο μεγαλύτερες σειρές, τις ”Labyrinth” και ”Capto Vacui”, στοιχειοθετούν τη ραχοκοκαλιά αυτής της έκθεσης. Μεταξύ σχεδίου και ζωγραφικής, επιστήμης και μύθου, και πάντα με μια ήπια παλέτα, οι καμβάδες αυτοί καταλαμβάνονται από υποδηλώσεις για φαινομενικά σύνθετες, αφηρημένες διατυπώσεις ευρηματικών διαδικασιών. Αριθμοί, σύντομες εξισώσεις, σπαράγματα αρχιτεκτονικών ή άλλων σχεδίων, λέξεις, διαγράμματα κ.ά. προβάλλουν ενταγμένα ή αντιπαρατιθέμενα μέσα από χειρονομιακές και ζωγραφικές περιοχές των καμβάδων. Αποτυπώνεται έτσι η καθαυτό δημιουργική διαδικασία της επινόησης, με όλα τα σφάλματα και τις παραβάσεις της, μια διαδικασία που ενέχει κάτι χαρμόσυνο και συνάμα τραγικό.

Konstantino_Dregos_Capto Vacui
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΕΓΟΣ, Χωρίς τίτλο, Ενότητα H σκάλα του Ιακώβ, 2020, 30 x 21 εκ., Μελισσοκέρι, μολύβι, γραφίτης σε καρτολίνο – Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

Ο Βίτγκενσταϊν είπε κάποτε πως αποστολή της φιλοσοφίας είναι να δείξει στη μύγα πώς να βγει από τη μυγοπαγίδα, ο Δρέγος όμως φαίνεται να αμφισβητεί το ίδιο το ενδεχόμενο ενός τέτοιου εγχειρήματος. Αντ’ αυτού, μας παρουσιάζει τη χαοτική ομορφιά και δύναμη διαφορετικών εκδοχών τέτοιων μυγοπαγίδων, χωρίς να προσφέρει οδηγίες εξόδου. Σαν μια πραγματωμένη απορία, οι πίνακες αυτοί προσπαθούν να αποτυπώσουν αυτό που δεν μπορεί ούτε να αναπαρασταθεί ούτε να μεταφραστεί: την ίδια τη διαίσθηση και την έμπνευση.

Konstantino_Dregos_Capto Vacui
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΕΓΟΣ, Χωρίς τίτλο, Ενότητα Stoff-Griff [Λαβή ύλης], 2018, 30 x 21 εκ., Κερί, μολύβι, γραφίτης, κολάζ, χαρτοταινία σε καρτολίνο – Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχν
Konstantino_Dregos_Capto Vacui
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΕΓΟΣ, Capto Dio, Ενότητα Αδράχνοντας το κενό, 2020, 155 x 310 εκ., Δίπτυχο: δύο καμβάδες 155 x 155 εκ. αντίστοιχα, Λαδομπογιά, κολάζ, χαρτί, γραφομηχανή, κάρβουνο, γραφίτης, ξηροπαστέλ, μαρκαδόρος, ακρυλικό σε καμβά – Ευγενική παραχώρηση της Συλλογής Aaron Rothstein

Βιογραφικά

Κωνσταντίνος Δρέγος

Ο καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Δρέγος (γεν.1977) σπούδασε ζωγραφική/γλυπτική στην ΑΣΚΤ, μουσική στο Aττικό Ωδείο Αθηνών και εικαστικές τέχνες και φιλοσοφία στη Βιέννη και στο Λιντς. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές ιδιωτικές συλλογές και έχουν εκτεθεί σε διεθνή μουσεία και γκαλερί.

Daniel Marzona

Ο Ντάνιελ Μαρτσόνα (γενν.1969) σπούδασε ιστορία τέχνης και φιλοσοφία στο Ruhruniversität στο Μπόχουμ. Από το 2001 έως το 2004 εργάστηκε ως επιμελητής στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης P.S.1 στη Νέα Υόρκη. Το 2004 συνίδρυσε με την Elena Carlini τον εκδοτικό οίκο Navado Press και άρχισε να δημοσιεύει πολυάριθμα κείμενα πάνω στη σύγχρονη τέχνη.

Από το 2007 έως το 2014 υπήρξε διευθυντής της Γκαλερί Konrad Fischer στο Βερολίνο. Τον Σεπτέμβριο του 2014 άνοιξε τη δική του γκαλερί στο Βερολίνο.

*Cover photo: KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΕΓΟΣ, Χωρίς τίτλο, Ενότητα Atem Speicher [Άτεμ Σπάιχερ], 2016, 30 x 21 εκ., Μελισσοκέρι, μολύβι, γραφίτης σε καρτολίνο – Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

Συντελεστές

Επιμέλεια: Daniel Marzona

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: 30 Μαρτίου 2022 | 20:00
Διάρκεια: 30 Μαρτίου – 19 Ιουνίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 12:00 – 20:00
Πέμπτη 12:00 – 22:00 (είσοδος ελεύθερη)

Υπηρεσιακή Αυλή

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 3
- 5 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521 Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.