Κολιέ και βραχιόλια από συλλεκτικές αφρικανικές χάντρες ανταλλαγής

Στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων εφαρμοσμένων τεχνών «Αναζητήσεις στην Ύλη»,  που διοργανώνει το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου η έκθεση κοσμήματος της Σοχάν Μαρίας Σπινθουράκη «Χάντρες του Χρόνου».

Η Σοχάν δημιουργεί κολιέ και βραχιόλια με συλλεκτικές αφρικανικές χάντρες ανταλλαγής («African trade beads»), φτιαγμένες κυρίως στη Βενετία και τη Βοημία, από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, τις οποίες μαζεύει σε μακρινά ταξίδια, απόλυτα συνυφασμένα με την αναζήτησή της αυτή. Μέσα από τις χάντρες που ταιριάζει δένοντας με κλωστές, η Σοχάν ανιχνεύει το νήμα του χρόνου που τις έκανε πολύτιμες γιατί τις ενώνει με τους ανθρώπους που τις κράτησαν στα χέρια τους, τις αντάλλαξαν, τις φόρεσαν, θεραπεύτηκαν και συντρόφεψαν τις ζωές τους μ’ αυτές. Διάφανες ή συμπαγείς, μονόχρωμες ή ζωγραφισμένες, από γυαλί, κοράλι, κεχριμπάρι, οι χάντρες της Σοχάν χαράζουν με τις σειρές τους μονοπάτια της ύλης προς μια πνευματικότητα που δεν απαρνείται τη χαρά της ζωής.

Η επιμέλεια της έκθεσης και του συνοδευτικού εντύπου ανήκει στην Ελισάβετ Πλέσσα, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός στον Σταμάτη Ζάννο και ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός του εντύπου, καθώς και των γραφιστικών της έκθεσης, στη Μαιρίνα Ματθαιοπούλου (MMK Design Team).

Η Σοχάν Μαρία Σπινθουράκη γεννήθηκε το 1963 στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε εσωτερική διακόσμηση και γραφιστική στην Ελλάδα (1982-1984) και εμπορικές τέχνες στο Λονδίνο (1984-1986), όπου εργάστηκε για έναν χρόνο μετά τις σπουδές της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1987, εργάστηκε σε διαφημιστικές εταιρείες και στη συνέχεια ίδρυσε το δικό της δημιουργικό γραφείο, εργαζόμενη συνολικά στον χώρο αυτό για δεκαπέντε χρόνια. Παράλληλα ασχολείται από τότε με εναλλακτικές θεραπείες, τον διαλογισμό και την ψυχολογία. Στο ίδιο διάστημα ξεκίνησε τα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς προκειμένου να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς και τους ανθρώπους τους. Στις περιηγήσεις της άρχισε να συλλέγει χάντρες φτιαγμένες στην Ευρώπη από το 1600 μέχρι σήμερα, οι οποίες είχαν μεταφερθεί στην Αφρική και χρησιμοποιούνταν εκεί για αιώνες ως μονάδες εμπορίου στις διάφορες συναλλαγές, γνωστές διεθνώς ως «African trade beads» (αφρικανικές χάντρες ανταλλαγής). Επιθυμώντας να αξιοποιήσει τις χάντρες αυτές άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα της βραχιόλια και κολιέ. Έχει παρακολουθήσει το διεθνές συνέδριο για τις χάντρες International Bead and Beadwork Conference στην Κωνσταντινούπολη, το 2007, καθώς και σεμινάριο σχεδιασμού κοσμημάτων του Δημήτρη Νικολαΐδη στην Αθήνα, το 2008. Η Σοχάν εξακολουθεί να ταξιδεύει, αναζητώντας τις χάντρες που θα την οδηγήσουν στα επόμενα κοσμήματά της. Ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα, την Πάρο και την Αμοργό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.