«Χώρα, Σε βλέπω»: Δέκα εμβληματικά έργα του ελληνικού σινεμά του 20ού αιώνα στον Κήπο της Πειραιώς 260

Χώρα, Σε βλέπω

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κάνει πρεμιέρα το πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου

11 Σεπτεμβρίου 2021
- 14 Σεπτεμβρίου, 2021

To «Χώρα, Σε βλέπω» είναι ένα πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χωροχρόνο, όχι απλά μιας κινηματογραφίας αλλά μιας ολόκληρης χώρας. Ένας (και πολλοί) αλλιώτικοι τρόποι να απαντήσει κανείς στο ερώτημα «τι είναι η πατρίδα μας;» – καθρεφτίζοντάς την στα έργα των Ελλήνων δημιουργών.

Το πρώτο μέρος του «Χώρα, Σε Βλέπω» – που θα ταξιδέψει τους επόμενους μήνες με 21+21, 42 συνολικά ταινίες, εκ των οποίων οι 30 σε νέες ψηφιακές κόπιες επιμελημένες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε 21 στάσεις στις 5 ηπείρους* – κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη.

Έως και την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στον Κήπο της Πειραιώς 260, θα προβληθούν οι δέκα πρώτοι τίτλοι του προγράμματος, μια πρώτη σειρά από εμβληματικά έργα του ελληνικού σινεμά: γνωστά, λιγότερο γνωστά, πολυβραβευμένα, queer, εθνογραφικά, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ηλεκτρισμένα, αλλόκοτα. Κάπως όπως η ίδια η Χώρα που τα δημιούργησε.

Πρόγραμμα

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου – 20:30 | «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού (1971) 105΄

Χώρα, σε Βλέπω

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου
20:30 |
«Μακεδονικός Γάμος» του Τάκη Κανελλόπουλου (1960) 24´
«Μπέττυ» του Δημήτρη Σταύρακα (1979) 33´
«Η Λίζα και η άλλη» του Τάκη Σπετσιώτη (1976) 7´

22:30 | «Από την Άκρη της Πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (1998) 90´

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου
20:30
| «Δοκιμή» του Ζυλ Ντασέν (1974) 88´

Χώρα, σε Βλέπω
22:30 | «Οι Βοσκοί» του Νίκου Παπατάκη (1967) 117´

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου
20:30 | «Το Τελευταίο Ψέμμα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1958) 112´
23:00 | «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου (1985) 87´

Χώρα, σε Βλέπω

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου
19:00
| [ deliverance ] *, *διάσωση – σωτηρία – απελευθέρωση – απολύτρωση
Μια ανοιχτή συζήτηση για την διάσωση της κινηματογραφικής κληρονομιάς – Χώρος Ε
21:00 | «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975) 230´

Χώρα, σε Βλέπω

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία – εφόσον αυτό επιτρέπεται από τις υγειονομικές συνθήκες κάθε χώρας – ενώ ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ψηφιοποίησης και αποκατάστασης κλασικών τίτλων της ελληνικής κινηματογραφίας δημιουργώντας νέα αρχεία, προσβάσιμα στις επόμενες γενιές επαγγελματιών του σινεμά και κινηματογραφόφιλων, με υπότιτλους στα αγγλικά και στα ελληνικά για κωφούς και βαρήκοους. Τη δράση θα συνοδεύει η δημιουργία ειδικής δίγλωσσης έκδοσης (ελληνικά-αγγλικά) από τις εκδόσεις Νεφέλη, στην οποία οι ταινίες και η εποχή τους θα συνομιλούν με θεωρητικούς και κινηματογραφιστές, μέσα από κείμενα και άλλα σχεδιάσματα. Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης «Χώρα, σε βλέπω», δημιουργείται και εκπαιδευτική βαλίτσα, που θα κατατεθεί σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών εδώ.

Συντελεστές

Επιμέλεια δράσης (ΕΑΚ): Σύλλας Τζουμέρκας, Ελίνα Ψύκου / συνεπιμέλεια προγράμματος, επιμέλεια έκδοσης και εκπαιδευτικού υλικού: Αφροδίτη Νικολαΐδου, Δημήτρης Παπανικολάου / γενικός συντονισμός δράσης (ΕΑΚ): Φαίδρα Βόκαλη / επιμέλεια ψηφιοποίησης και αποκατάστασης: Γιάννης Βεσλεμές / εργαστήρια εικόνας: AN MAR FILM LAB, STEFILM / εργαστήριο ήχου: KVARYBOSOUND MFC / συντονισμός παραγωγής: Ιωάννα Ραμπαούνη / βοηθός συντονισμού: Βάιος Γαλάνης / νομική σύμβουλος: Μαρίνα Μαρκέλλου / γραφιστικά: Νίκος Πάστρας, TALC / υπεύθυνη επικοινωνίας: Νατάσσα Πανδή / social media manager: Δημήτρης Τσακαλέας / κείμενα ωρολογίου: Θοδωρής Δημητρόπουλος / συντονισμός φεστιβάλ: Σταύρος Μαρκουλάκης / συντονισμός έκδοσης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου / μεταφράσεις έκδοσης: Δέσποινα Παυλάκη / υποτιτλισμός & μεταφράσεις ταινιών: AUTHORWAVE / έξτρα μεταφράσεις ταινιών: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, STORYTELLER

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

11 – 15 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πειραιώς 260, Ταύρος

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.