«Χορείες Χώρων» του Georges Perec σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Καζάζου στο θέατρο Ροές

Για έξι παραστάσεις από την καλλιτεχνική ομάδα Transatlantic

14 Μαρτίου 2022
- 29 Μαρτίου, 2022

Οι «Χορείες Χώρων» του Georges Perec θα παρουσιαστούν από την καλλιτεχνική ομάδα Transatlantic σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Καζάζου στο θέατρο Ροές από τις 14 Μαρτίου και για έξι μοναδικές παραστάσεις.

Η καλλιτεχνική ομάδα Transatlantic δημιουργήθηκε το 2020 με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση σύγχρονων και πειραματικών μεθόδων στον τομέα του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

ΧΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΩΝ - Θέατρο Ροές
© Karol Jarek

Για πρώτη φορά παρουσίασε υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Αλεξάνδρας Καζάζου, τις «Χορείες Χώρων» του Georges Perec, στις 27 & 28 Αυγούστου στην Αρχαία Κόρινθο, στο πλαίσιο του προγράμματος 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έπειτα η ίδια παράσταση παρουσιάστηκε στο Β’ Αρχαίο θέατρο Λάρισας στο πλαίσιο του θεσμού Διεθνές Δίκτυο του Αρχαίου Δράματος (Σεπτέμβριος 2021).

Λίγα Λόγια για το έργο

«Ο χώρος μέσα στον οποίο ζούμε δεν είναι ούτε συνεχής ούτε άπειρος ούτε ομογενής ούτε ισότροπος. Ξέρουμε, όμως, πού ακριβώς σπάει, πού κάμπτεται, πού διαλύεται και πού ανασυντίθεται; Έχεις μια συγκεχυμένη αίσθηση ότι κάπου υπάρχουν ρωγμές, χάσματα, σημεία τριβής, ή πάλι, μια αμυδρή εντύπωση ότι το πράγμα κάπου μαγκώνει.. . κάπου εκρήγνυται. . . κάπου προσκρούει. Σπανίως ερμηνεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πολύ πιο συχνά περνάμε απ’ το ένα μέρος στο άλλο, απ’ τον ένα χώρο στον άλλον, χωρίς να σκεφτούμε να μετρήσουμε, να υπολογίσουμε όλα τα κλάσματα του χώρου.

ΧΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΩΝ - Θέατρο Ροές
© Karol Jarek

Το πρόβλημα δεν είναι να επινοήσουμε το χώρο, πόσο μάλλον να τον επαν-επινοήσουμε (έχουμε γεμίσει πια με καλοπροαίρετους συνανθρώπους μας που νοιάζονται για το περιβάλλον μας), αλλά να τον ανακρίνουμε ή, ακόμα πιο απλά, να τον διαβάσουμε. Γιατί αυτό που αποκαλούμε καθημερινότητα δεν είναι πρόδηλο, μα αδιαφανές: μια μορφή τυφλότητας, ένας τρόπος αναισθησίας. Απ’ αυτές τις στοιχειώδεις διαπιστώσεις ξεκίνησε να γράφεται το παρόν, ημερολόγιο ενός χωροχρήστη.» – Georges Perec

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

«Χωρίς χώρο, δεν υπάρχει άπειρο, και χωρίς άπειρο, δεν υπάρχει φαντασία. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο προσεγγίσαμε αρχικά τις ”Χορείες Χώρων” του George Perec. Ξεκινάει, επιστρέφει και τελειώνει πάντα το ταξίδι του σε διαφορετικούς χώρους, στην άδεια σελίδα του χαρτιού. Λες και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανακατασκευάσει τη μνήμη του. Ζει επειδή γράφει. Τι όμορφη εμμονή για έναν συγγραφέα!

Για εμάς η κενή σελίδα είναι η σκηνή. Κενός χώρος εκτέλεσης, ο οποίος ξεκινά από την άκρη της μύτης κάθε θεατή ξεχωριστά. Τι συμβαίνει όμως όταν διαγράφουμε τους τοίχους ή αναποδογυρίζουμε τη σκηνή; Μπορούμε να μιλήσουμε για χώρους, στους χαοτικούς καιρούς μας, με την μαθηματική εμμονή του Πέρεκ; Μπορούμε να οργανώσουμε έναν χώρο παράστασης μέσα από τις αναμνήσεις;

ΧΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΩΝ - Θέατρο Ροές
© Karol Jarek

Προς μια Αλληλοσυμπληρωματική Τέχνη: Κάτι πολύ σημαντικό είναι πως για την ομάδα όλων των συντελεστών της συνάντησης αυτής με έμπνευση το βιβλίο του Perec, στόχος είναι να γραφτεί ένα πρωτότυπο λιμπρέτο που να ενσωματώνει τον λόγο την κίνηση την εικόνα και τη μουσική σύνθεση δίνοντας έμφαση έτσι στον παλμό και την δόνηση της αφήγησης, μιας τέτοιας πολυδιάστατης θεματικής, αυτής του χώρου.

Επίσης η ομάδα θέλει να ερευνήσει προς την κατεύθυνση μίας Αλληλοσυμπληρωματικής Τέχνης οπού η βασική της αρχή είναι η αναγνώριση όλων των καλλιτεχνικών ειδών, μορφών και μέσων (θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες) ως αυτόνομους και ισάξιους συνεργάτες.»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ TRANSATLANTIC

Η καλλιτεχνική ομάδα Transatlantic δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2020 από τον φωτογράφο και φωτιστή θεάτρου Karol Jarek και από την ηθοποιό, σκηνοθέτη και παιδαγωγό του θεάτρου Αλεξάνδρα Καζάζου και η δραστηριότητά της είναι καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Η μεγάλη επιθυμία ήταν να υπάρξει ένας χώρος που να ευνοεί τη δημιουργία, ανάπτυξη και προώθηση σύγχρονων και πειραματικών μεθόδων στον τομέα του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Η δραστηριότητα της Transatlantic έχει την βάση της στην Αθήνα αλλά στόχος της είναι να δραστηριοποιείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας υποστηρίζοντας την καλλιτεχνική αποκέντρωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι καλλιτέχνες είναι επίσης ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας Teatr Andra που έχει την βάση της στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από Τούρκους, Έλληνες και Πολωνούς καλλιτέχνες, ενώ μετράει, εκτός άλλων δραστηριοτήτων, δύο θεατρικές παραγωγές.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Καζάζου
Επιμέλεια Δραματουργίας: Αλεξάνδρα Καζάζου, Karol Jarek
Σκηνικό-Εικαστική εγκατάσταση: Χρήστος Λάσκαρης
Επιμέλεια Φωτισμών: Karol Jarek
Μουσικη σύνθεση Ερμηνευτής: Rafal Habel
Ηθοποιοί: Αντιγόνη Φρυδά, Σπύρος Δέτσικας, Βασίλης Μπούτσικος
Φιλική Συμμετοχή: Βασίλης Τρυφουλτσάνης

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

8 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Από τις 14 Μαρτίου 2022
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 14 & 15, 21 & 22, 28 & 29 Μαρτίου στις 21:00
Διάρκεια: 60′

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 8
- 12 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.