Γιάννης Αδαμάκος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος και Γιώργος Λάππας από την γκαλερί Citronne στην Art Athina 2019

Η εικαστική πρόταση της γκαλερί Citronne συμμετέχει φέτος στην Art Athina, την ετήσια συνάντηση ελληνικών και ξένων γκαλερί στην Αθήνα

H γκαλερί Citronne παρουσιάζει τρεις σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες στην Art Athina 2019: τον Γιάννη Αδαμάκο, τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο και τον Γιώργο Λάππα. Και οι τρεις αυτοί καλλιτέχνες ανήκουν στην ίδια γενεά. Η εικαστική τους πορεία, όμως, αλλού συγκλίνει και αλλού αποκλίνει. Η γκαλερί Citronne προχωρεί σε μια ad hoc πρόταση, ανασυνθέτοντας προσεγγίσεις από την μέχρι σήμερα πορεία της. Σταθερός της στόχος είναι ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική και την διεθνή καλλιτεχνική επικαιρότητα, καθώς και ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της Τέχνης.

Γιάννης Αδαμάκος

Ο γλύπτης Γιώργος Λάππας, ως καλλιτέχνης-ταξιδευτής, στα εκτιθέμενα έργα του ερευνά και επιχειρεί να αποδώσει την ανάγκη της Επικοινωνίας, αλλά και την σαρωτική επίδραση του Τυχαίου. Με υλικά όπως το πλαστικό, το φως και το μέταλλο αναφέρεται στην διαπολιτισμική σχέση, στην παράδοση και την προσωπική εμπειρία, το βίωμα- αναφορές οι οποίες υπερβαίνουν σύνορα και όρια.

Οι δύο ζωγράφοι, ο Γιάννης Αδαμάκος και ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος διακρίνονται από μια πρωτότυπη, τολμηρή, θαρραλέα προσέγγιση. Συναντώνται εικαστικά στην αφαιρετική απόδοση της πραγματικότητας, αφήνοντας την φόρμα ασαφή και με πολλαπλές αναγνώσεις: στον Θεοφυλακτόπουλο πρωτοστατεί η Φιγούρα, στον Αδαμάκο κυριαρχεί το Τοπίο. Τα έργα τους “πλάθονται” με παχειές στρώσεις και διαφοροποιούμενες υφές της ζωγραφικής ύλης. Ο Άνθρωπος και η Φύση, οι δύο θεματικές, εμφανίζονται ως αλληλο-συμπληρούμενες, καθώς η αφαίρεση τούς προσδίδει ένα συνεκτικό στοιχείο ανάγνωσης.

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος

Οι τρεις αυτοί καλλιτέχνες έχουν παρουσιαστεί στην γκαλερί Citronne, στον Πόρο και στην Αθήνα. Η τοπική τους αφετηρία, εντός ή εκτός συνόρων, διευρύνεται και επιμηκύνεται με μια περιήγηση ανά τον χώρο και τον χρόνο. Εντάσσονται στην πρωτοπορία της Τέχνης, γι’ αυτό και συνδιαλέγονται σε διεθνές επίπεδο. Κατά την πάγια τακτική της γκαλερί Citronne, η τοπική local κλίμακα συναντάται εικαστικά με την παγκόσμια global κλίμακα.

Γιώργος Λάππας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.