Την Τετάρτη 3 Απριλίου θα συναντήσουμε έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ιταλίας, τον Κλάουντιο Μάγκρις (Claudio  Magris), στο Ωδείο Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και των Εκδόσεων Καστανιώτη και με την ευγενική στήριξη του Ωδείου Αθηνών.

Ο Κλάουντιο Μάγκρις είναι μια σπουδαία προσωπικότητα των σύγχρονων γραμμάτων, κορυφαίος μελετητής της ευρωπαϊκής κουλτούρας και στην επίσκεψή του στην Αθήνα θα μιλήσει μεταξύ άλλων για την Ευρωπαϊκή ταυτότητα και την αρχαιοελληνική παράδοση μέσα από το έργο του. Τον συγγραφέα θα προλογίσει ο ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Αναστάσης Βιστωνίτης.

Λίγα λόγια για τον Κλάουντιο Μάγκρις:

Γεννήθηκε το 1939 στην Τεργέστη όπου και ζει. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής γερμανικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της πόλης. Από το 1994 έως το 1996 υπηρέτησε στην Ιταλική Γερουσία. Πολυσχιδής διανοούμενος, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, κριτικός, μεταφραστής και δημοσιογράφος ο ίδιος, αρθρογραφεί στην εφημερίδα Corriere della Sera και συνεργάζεται με μεγάλα διεθνή έντυπα.

Έχει τιμηθεί με πολλές σημαντικές διακρίσεις για το έργο του, το Βραβείο Έρασμος (2001), το Βραβείο Πρίγκιπας των Αστουριών (2004), το Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Βιβλιοπωλών (2009) και το Βραβείο Κάφκα (2016). Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του Μια άλλη θάλασσα (μτφρ. Μαρία Σπυριδοπούλου) και Υπόθεση αρχείου (μτφρ. Άννα Παπασταύρου). Επίσης, συμμετέχει με διήγημά του στον συλλογικό τόμο Λέγοντας ιστορίες. Μέσα στο 2019 αναμένεται να κυκλοφορήσει ένας τόμος με αφηγήματά του υπό τον τίτλο Στιγμιότυπα (μτφρ. Μαρία Σπυριδοπούλου). Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει κατά το παρελθόν άλλα τρία βιβλία του: Δούναβης (Βραβείο Καλύτερου Ξένου Δοκιμίου στη Γαλλία το 1990), Μικρόκοσμοι (Βραβείο Strega 1997) και Στα τυφλά.

Η ομιλία εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Ένας Κόσμος Συγγραφείς / Ξένοι Συγγραφείς» της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με τον Claudio Magris κλείνει ουσιαστικά και ο κύκλος εκδηλώσεων με προσκεκλημένους ξένους συγγραφείς. Μια χρονιά που ξεκίνησε με τη νομπελίστα Herta Mueller, συνεχίστηκε με διακεκριμένους συγγραφείς όπως ο Ian MacEwan, ο George Saunders και ο Jeffrey Eugenides, έφερε κοντά μας συγγραφείς των βορείων χωρών, όπως ο Arne Dahl ή η Yrsa Sigurdardottir και της σύγχρονης αμερικάνικης λογοτεχνίας, όπως η Hanya Yanagihara, ή αναλυτές όπως ο απόγονος του Φρόιντ, Joseph Knobel Freud και πολλούς ακόμα.