Το CineDoc προβάλλει ένα ντοκιμαντέρ για τις αξίες της αληθινής αρχιτεκτονικής

Το CineDoc παρουσιάζει τo ντοκιμαντέρ «Coast Modern» των Mike Bernard και Gavin Froome, την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Κυριακή 1η Μαρτίου, στον κινηματογράφο Δαναός.

Τι σχέση έχει ένα σπίτι χτισμένο πάνω σε έναν καταρράκτη, το Fallingwater του Frank Lloyd Wright, με μια εξοχική κατοικία στο δάσος, τη Villa Savoye του Le Corbusier; Πώς ενσωματώνεται ένα κτήριο στο φυσικό περιβάλλον, πώς ζούμε μέσα στη φύση, πώς επιδρά το περιβάλλον στον άνθρωπο, πώς χτίζουμε μια κατοικία πάνω σε μια ακτή;

Η ταινία συστήνει τους πρωτοπόρους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στη Δυτική Ακτή της Αμερικής και του Καναδά και αναβαπτίζει τις βασικές αρχές του μοντερνισμού. Συζητάει με τον θεατή για την ουσία του μοντέρνου κινήματος. Είναι ένα ακόμη ρεύμα ή ένας βαθύτερος τρόπος σκέψης πάνω στην ίδια τη ζωή;

Φως, φυσικά στοιχεία, δομικά υλικά, ανοιχτοί χώροι: η αρχιτεκτονική επιδρά θετικά στη ζωή και τη διαμορφώνει. Μπαίνοντας στις πιο εμπνευσμένες κατοικίες, όπου χώρος και φυσικό φως λειτουργούν σε αρμονία με το οικιστικό περιβάλλον, η ταινία, μέσα από συνεντεύξεις με διάσημους Βορειο-Αμερικανούς αρχιτέκτονες, θέτει επί τάπητος τις βασικές αξίες της αληθινής ζωής και μαζί τους, τις αξίες της αληθινής αρχιτεκτονικής. Το δέσιμο με τον τόπο, το φως και τη γη, και πώς τελικά η αρχιτεκτονική μπορεί να επιδράσει καταλυτικά επάνω στον άνθρωπο.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Ανδρέα Γιακουμακάτο, καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στην Σχολή Καλών Τεχνών και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και τον Αλέξανδρο Βαΐτσο αρχιτέκτονα του Πανεπιστημίου Harvard, ιδρυτή του DECA Architecture.

To CineDoc προβάλλει από το 2009 βραβευμένα ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, τον κινηματογράφο Δαναός καθώς και σε κινηματογραφικές λέσχες, σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

6 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.