Η Comédie-Française στην οθόνη: Ηλέκτρα/Ορέστης του Ivo van Hove στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Oι δωρεάν προσκλήσεις θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας στους πρώτους 40 που θα έρθουν στην προβολή

Κατά την επιστροφή του από τον Τρωικό πόλεμο, ο Αγαμέμνονας δολοφονείται από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και από τον εραστή της Αιγίστη. Επτά χρόνια αργότερα, μετά από μια μακρά εξορία, ο γιος του Αγαμέμνονα Ορέστης επιστρέφει στο Άργος. Με την αδελφή του την Ηλέκτρα, αποφασίζουν να εκδικηθούν τη δολοφονία του πατέρα τους και να εκθρονίσουν τον σφετεριστή που βασιλεύει δίπλα στην Κλυταιμνήστρα. Ωστόσο η νεαρή γυναίκα ωθεί τον αδελφό της να προχωρήσει βαθύτερα στην εκδίκησή τους και να σκοτώσει τη μητέρα τους…

Λίγα λόγια για την Κομεντί Φρανσαίζ

Ιδρυμένη το 1680 από τους ηθοποιούς του Μολιέρου, η Κομεντί Φρανσαίζ είναι από τα παλαιότερα και διασημότερα θέατρα στον κόσμο. Με το πλούσιο αυτό φορτίο τριών αιώνων ιστορίας, ο μόνιμος θίασός της δίνει ζωή σ’ ένα ρεπερτόριο κλασικό και σύγχρονο, γαλλικό και ξένο (που μετρά σήμερα γύρω στα 3.000 έργα, 800 περίπου συγγραφέων).

Περισσότερα από 400 άτομα εργάζονται ώστε να σηκώνεται κάθε βράδυ η αυλαία στην κεντρική σκηνή της στην καρδιά του Παρισιού (το Palais Royal). Η Κομεντί Φρανσαίζ είναι ο μόνος θεατρικός οργανισμός στη Γαλλία σήμερα που εφαρμόζει την πρακτική του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου. Διαθέτει δύο ακόμα αίθουσες στο Παρίσι (το Θέατρο του Vieux-Colombier και το Studio-Théâtre) και παρουσιάζει συστηματικά τις παραγωγές της σε περιοδείες τόσο στη Γαλλία όσο και διεθνώς.

Το ρητό στο οικόσημο του θιάσου, Simul et singulis (Όλοι μαζί και ο καθένας μοναδικός), ερμηνεύει τη δύναμη και τη διάρκειά της: το σύνολο τρέφει το άτομο, που με τη σειρά του εμπλουτίζει το σύνολο. Το μελίσσι, ως σύμβολο του οικοσήμου, υποδηλώνει μια πληθωρική δημιουργικότητα που ολοένα ανανεώνεται, καθιστώντας ταυτόχρονα το «Σπίτι του Μολιέρου» σχολείο των τεχνών του λόγου, χώρο ωρίμανσης και εστία δημιουργίας.

 

Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Nύχτας Πολιτισμού Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων

Συντελεστές

Με το θίασο της Comédie-Française και τους:
Denis Podalydès : Μενέλαος
Elsa Lepoivre : Κλυταιμνήστρα και Ελένη
Suliane Brahim : Ηλέκτρα
Christophe Montenez : Ορέστης
Καθώς και τους ηθοποιούς της Ακαδημίας της Comédie-Française

Σκηνοθεσία και σκηνογραφία από τον Ivo van Hove

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

4 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.