Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του προγράμματός του ΝΕΟΝ Διαδρομές, παρουσιάζει την έκθεση του γερμανού καλλιτέχνη Martin Kippenberger με τίτλο “Martin Kippenberger: A Cry For Freedom”, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του καλλιτέχνη από τις συλλογές Δ. Δασκαλόπουλου και του Estate Martin Kippenberger, Galerie Gisela Capitain, Cologne, υπό την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά. Η έκθεση διαρκεί από τις 10 Οκτωβρίου 2013 έως τις 26 Ιανουαρίου 2014.

Η έκθεση παρουσιάζει 36 έργα καθώς και ορισμένες ενότητες έργων, μεταξύ των οποίων πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες, και εστιάζει στην ανθρωπιστική πλευρά ενός καλλιτέχνη που τάχθηκε στο αέναο κυνήγι της ελευθερίας της δημιουργικότητας και το προσωπικό κόστος που συνεπάγεται η εξερεύνηση αυτή.

Η Ιστορία της Τέχνης μπορεί να ερμηνευθεί ως μια διαρκής διεύρυνση των συνόρων του ορισμού του έργου τέχνης, προς την κατεύθυνση μιας πιο απελευθερωμένης καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Ο Martin Kippenberger κατέστρωσε μια ιδιαίτερα αιχμηρή επίθεση εναντίον αυτών των ορίων.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Kippenberger ήταν ικανός για ό,τι καλύτερο και ό,τι χειρότερο. Ακολούθησε μόνο έναν κανόνα: Πάντα παραβίαζε τους κανόνες.

Εξήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, η παρούσα έκθεση έχει ως στόχο να ακολουθήσει το ταξίδι του αυτό και να φωτίσει την πολύπλευρη τακτική του με την οποία πάντα ρηξικέλευθα παραβίαζε τους κανόνες.

Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες συζητήσεις και εκδηλώσεις με σκοπό να παρουσιαστεί το έργο και η προσωπικότητα του Martin Kippenberger. Συγκεκριμένα:
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου: Η Josephine Von Perfall, ιστορικός τέχνης και συγγραφέας του βιβλίου “Kippenberger & Friends”, μιλά για την κατανόηση του έργου του Kippenberger.
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου: Η Susanne Kippenberger, νεότερη αδελφή του καλλιτέχνη, συγγραφέας και δημοσιογράφος στην εφημερίδα Berlin daily Der Taggespiegel, μιλάι για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, με αφορμή τη βιογραφία “Kippenberger: The artist and his families”.
Πέμπτη:12 Δεκεμβρίου: Cycladic Late Night: Late exhibition opening και προβολή του ντοκυμαντέρ ‘Kippenberger-The Film’ (2005) του Jörg Kobel, πάνω στο έργο του καλλιτέχνη.
Πέμπτη 9 Ιανουαρίου: Συζήτηση μεταξύ συγγραφέων και ψυχιάτρων, με αφορμή τη ζωή του Kippenberger.

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις με το εισιτήριο του Μουσείου Κάθε Πέμπτη στις 18.30 και τα Σαββατοκύριακα στις 12.30.