Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος, από τρία καθοριστικά γεγονότα που σημάδεψαν το ελληνικό τραγούδι. 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη και στιχουργού Απόστολου Καλδάρα και 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ερμηνευτή και συνθέτη Γρήγορη Μπιθικώτση.

Τρεις επέτειοι που εμπνέουν τη συναυλία με την οποία σηκώνει την αυλαία του, το CΤ Garden Festival στις 15 Ιουνίου. Μια βραδιά με τραγούδια που μας ενώνουν και μας προτρέπουν στις ίδιες ρυθμικές κινήσεις και προκαλούν τις ίδιες εσωτερικές δονήσεις. Τραγούδια, ανθοί της νεοελληνικής μας παράδοσης που θα αποδώσουν δεξιοτέχνες μουσικοί και σπουδαίοι ερμηνευτές.

100 χρόνια μνήμες ελληνικού τραγουδιού CT Garden Festival Γλυκερία

Η καταστροφή του 1922 έμελλε να αλλάξει την πορεία της ελληνικής Ιστορίας αλλά και να επιδράσει άμεσα στο ελληνικό τραγούδι. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτός ο ρόλος που έπαιξαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στη διαμόρφωση του ελληνικού τραγουδιού, αρκεί να αναφέρουμε ότι από τους περίπου 70 συνθέτες και μουσικούς πρώτης γραμμής, οι τριάντα (δηλαδή το 42%) ήταν Μικρασιάτες, κυρίως από τη Σμύρνη και τα περίχωρά της.

100 χρόνια μνήμες ελληνικού τραγουδιού Παντελής Θαλασσινός CT Garden FestivalΟ Απόστολος Καλδάρας με τα τραγούδια του σμίλεψε τη συλλογική μας μνήμη. Στις 7 Απριλίου 2022 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννησή του στα Τρίκαλα. Ογκώδες σε μέγεθος και εξαίρετο σε ποιότητα, το έργο του χαρακτηρίζεται από μοναδική ευαισθησία, ήθος, δυναμισμό και διαχρονικότητα. Ο Απόστολος Καλδάρας πήρε «απ’ τη νιότη χρώματα» και «χάραξε πορεία» λαμπρή, διδάσκοντας σε όλη του τη ζωή τι σημαίνει παρρησία, ήθος και δημιουργία.

Δημήτρης Μπάσης 100 χρόνια μνήμες ελληνικού τραγουδιού CT Garden Festival

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης χάρισε στο ελληνικό τραγούδι πολλές από τις συγκλονιστικές στιγμές του. Στις 11 Δεκεμβρίου 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ερμηνευτή και συνθέτη, στο Περιστέρι. Ο «σερ» του ελληνικού τραγουδιού, όπως χαρακτηρίστηκε, έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.

Γιάννης Διονυσίου 100 χρόνια μνήμες ελληνικού τραγουδιού CT Garden Festival

Κατερίνα Παπαδοπούλου 100 χρόνια μνήμες ελληνικού τραγουδιού CT Garden Festival