Ομαδική έκθεση του πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform

«Η περιέργεια επηρεάζει πολλά. Ανακαλύψεις, καινοτομίες, κουτσομπολιά, έρευνες, πειράματα και μερικές άτυχες μα βέβαιες γάτες, είναι μόνο ένα μικρό μέρος όλων όσων οφείλουν την ύπαρξή τους σε αυτή. Η περιέργεια και η πρόσκληση από το Tinos Quarry Platform έφτασαν την ίδια στιγμή. Η Τήνος είναι ένα νησί που δεν είχα πάει. Το σκέφτηκα ξανά και ξανά και ξανά και η περιέργεια επέμεινε.

Τα αποτελέσματα της περιέργειας μοιάζουν απεριόριστα και χαοτικά για να προσδιοριστούν, αλλά το Google παρέχει μια εικόνα της. Η περιέργεια μοιάζει με ένα όχημα εξερεύνησης σταλμένο από τη Γη στον Άρη. Το Google δεν λέει ψέματα.

Αντίθετα με τους προκατόχους του που έψαχναν για συγκεκριμένες απαντήσεις, η αποστολή του Curiosity (περιέργεια) είναι να παρέχει μια πιο καθαρή εικόνα του Άρη συλλέγοντας μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών δεδομένων. Παρομοίως το residency και η έκθεση αναπτύσσονται γύρω από την περιέργεια ως όχημα για ευρύτερη εξερεύνηση, δίνοντας στους καλλιτέχνες την ελευθερία να δημιουργήσουν την δική τους μέθοδο προσέγγισης της θεματικής.

Η Τήνος εξερευνάται από καλεσμένους καλλιτέχνες που μοιράζονται διαφορετικά επίπεδα οικειότητας με το νησί. Κάποιοι ζουν στο εξωτερικό, κάποιοι είναι Έλληνες, μερικοί έχουν έρθει στην Ελλάδα, κάποιοι ποτέ, κάποιοι μένουν στο νησί και μερικοί έρχονται κάθε χρόνο. Τα επίπεδα οικειότητας είναι για την περιέργεια, ότι οι διαφορετικές ρυθμίσεις σε ένα μικροσκόπιο ή τηλεσκόπιο, αναλόγως με το τι σκοπεύει να μελετήσει κανείς και που ακριβώς βρίσκεται.» – Αλέξιος Παπαζαχαρίας (Καλεσμένος επιμελητής, TQP 2016)

Tinos Quarry Platform
Η πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης Tinos Quarry Platform είναι μια πρωτοβουλία καλλιτέχνη. Στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του, το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Plat- form, προσφέρει την ευκαιρία σε 18 καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες να φιλοξενηθούν και να εργαστούν στο νησί της Τήνου.

Η έρευνα, ο πειραματισμός και η αναζήτηση νέων ιδεών είναι ζωτικής σημασίας βήματα στην πρόοδο του πολιτισμού και το Κυκλαδίτικο τοπίο συμβάλει καταλυτικά σε αυτό.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών και του κοινού, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας με το τοπικό δυναμικό του νησιού και τον πολιτισμό του. Το διεθνές πλαίσιο του εγχειρήματος συμβάλει σε έναν διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της σύγχρονης τέχνης σε όλες τις διαφορετικές μορφές της. Η διοργάνωση εργαστηρίων, και υπαίθριων εκδηλώσεων τέχνης στην περιφερειακή περιοχή της Τήνου προσδίδει στη διαδικασία μία νομαδική λειτουργία. Η περίοδος του προγράμματος φιλοξενίας κλείνει με τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στη Χώρα της Τήνου.

Η περίοδος του φετινού προγράμματος θα διαρκέσει από τις 20 Μαΐου εώς τις 5 Ιουλίου του 2016. Η ομαδική έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 2 Ιουλίου, θα διαρκέσει εώς τις 31 Οκτωβρίου του 2016.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προβλέπεται να γίνουν παρουσιάσεις για τους επισκέπτες.

Συντελεστές

Συµµετέχοντες καλλιτέχνες:
Γιώργος Αγάλλου (Ελλάδα /Τήνος)
Douglas Barrett (ΗΠΑ) – σε συνεργασία µε την Academie Schloss Solitude, Στουττγάρδη Γερµανία
Franck Bragigand (Γαλλία / Άµστερνταµ)
Αναστασία Δούκα (Ελλάδα)
Antonín Jirát (Τσεχία) – σε συνεργασία µε την Are, Πράγα Τσεχία
Ελένη Καµµά (Ελλάδα / Βρυξέλλες)
Κατερίνα Κανά (Ελλάδα / Τήνος)
Ιωάννης Κολιόπουλος (Ελλάδα / Τήνος)
Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (Ελλάδα / Ολλανδία)
Χαράλαµπος Κουρκούλης (Photoharrie) (Ελλάδα)
Melody Nixon (Νέα Ζηλανδία / ΗΠΑ)
Πάολα Παλαβίδη (Ελλάδα)
Δηµήτρης Παπαδάτος (Ελλάδα)
Ηλίας Παπαηλιάκης (Ελλάδα)
Σωκράτης Σωκράτους (Κύπρος / Ελλάδα)
Ίρις Τουλιάτου (Ελλάδα)
Πέτρος Τουλούδης (Ελλάδα)
Φίλιππος Τσιτσόπουλος (Ελλάδα / Λονδίνο)

Eπιµελητής:
Αλέξιος Παπαζαχαρίας (Ελλάδα)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.