“Currents and Currencies”: Η πρώτη ατομική έκθεση της Στεφανίας Στρούζα στην Ελλάδα

"Currents and Currencies": Η πρώτη ατομική έκθεση της Στεφανίας Στρούζα στην Ελλάδα

Οι ιστορικοί και μεταφορικοί δεσμοί μεταξύ ρευμάτων (currents) και νομισμάτων (currencies)

Η Στεφανία Στρούζα την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, εγκαινιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα στην A.Antonopoulou Art.

Στην νέα ατομική της έκθεση, η καλλιτέχνης ερευνά τις αναλογίες μεταξύ ρευμάτων (currents) και νομισμάτων (currencies), εστιάζοντας στις συνδέσεις που αυτά διαμορφώνουν μεταξύ περιοχών, πληθυσμών, καθώς και ανάμεσα σε πολιτισμικές έννοιες και την οικονομία.

“Anaximander’s mind”

Από την πρώτη υδάτινη ροή του μυθικού ποταμού Ωκεανού έως τα σύγχρονα δίκτυα της πληροφοριών, τα ρεύματα δρουν ως διαμεσολαβητές για την εμφάνιση μιας σειράς τοπολογικών σχηματισμών.  Παράλληλα, η πρώτη διατύπωση της έννοιας του νομίσματος εμφανίζεται με την μορφή κοχυλιών που χρησιμοποιούνταν στο θαλάσσιο εμπόριο. Η καλλιτέχνης ερευνά τους ιστορικούς και μεταφορικούς αυτούς δεσμούς ανάμεσα σε ροές και νομίσματα, συσχετίζοντας εκ νέου την έννοια της φύσης με αυτήν της κοινωνίας και της οικονομίας.

“Petrified Flows”

Στην έκθεση οι ιδέες αυτές μετασχηματίζονται σε μια σειρά από γλυπτικά έργα που εκφράζουν την ένταση ανάμεσα στην έννοια της ρευστότητας και στο «πάγωμα» των ροών, την μη – προσπελασιμότητα. Τρεις υλικότητες — το μάρμαρο, το αλουμίνιο και η σιλικόνη— αναφέρονται στις διαφορετικές ροές της ύλης μέσα στον ιστορικό χρόνο: Από τον βραδύ, αρχαϊκό, στον επιταχυνόμενο βιομηχανικό χρόνο μέχρι την φευγαλέα ροή των πληροφοριών της μεταβιομηχανικής εποχής. Τέλος, το μοτίβο της συσσώρευσης ροών, αντικειμένων και εννοιών παίρνει την μορφή ενός μεγάλης κλίμακας υφάσματος, ως ένα ρευστό, δυναμικό διάγραμμα σε διάλογο με τα υβριδικά αντικείμενα της εγκατάστασης.

Βιογραφικό

Η Στεφανία Στρούζα εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μετέπειτα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στο Ινστιτούτο “Art, Space and Nature” του Edinburgh College of Art (2010) και στο τμήμα Textual Sculpture της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης (2015). Το εικαστικό της έργο ερευνά τη σχέση μεταξύ ιστορικών και πλασματικών κατασκευών στη σύγχρονη εικαστική παραγωγή.

Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Bauhaus Foundation Dessau, Γερμανία; Wiener Art Foundation, Aυστρία (solo); Neue Galerie Innsbruck, Aυστρία (solo); Φεστιβάλ Αθήνων-Πειραιώς 260, Ελλάδα (solo); BOZAR Brussels, Bέλγιο; Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα, Ελλάδα; Kunsthalle Athena, Aθήνα. Έχει βραβευτεί στον καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για τα 175 χρόνια της Εθνικής Τράπεζας, για τη Διπλωματική της εργασία στην Aκαδημία Καλών Τεχνών Βιέννης, στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Caritas Hotel Facade Design και στον εικαστικό διαγωνισμό British American Tobacco Art Award 2012.

To 2016 η Στρούζα υπήρξε artist-in-residence στο Seeger Center for Hellenic Studies, 2016 Fellowship, Princeton University, ΗΠΑ και στο Bauhaus Lab, Bauhaus Stiftung, Ντέσσαου, Γερμανία. Το φθινόπωρο του 2017 θα λάβει μέρος στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και την άνοιξη του 2018 θα είναι artist-in-residence στο Mexico City, με υποτροφία του Austrian Ministry of the Arts.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.